Renault heeft ervoor gekozen om in 2021 de Formule 1 volledig anders aan te pakken. Het team werd omgedoopt tot Alpine, oude liefde Fernando Alonso werd teruggehaald en er werd nieuw leiderschap aangesteld. Dat betekende uiteindelijk wel het einde van Cyril Abiteboul bij het team, maar hoe is dit gebeurd en hoe heeft hij zo lang aan kunnen blijven? Motorsport.com heeft het geanalyseerd.
De carrière van de Fransman eindigde uiteindelijk in mineur en via de achterdeur. Dat was verrassend, want zijn team de weg omhoog leek te hebben gevonden. Het moddergooien naar en met Red Bull Racing, diens klantenteam, was ook al lang een breed voorbij. Het antwoord op de vraag moet dan ook worden gezocht in de herstructurering van de Renault Group, de overkoepelende organisatie van het automerk. Luca de Meo werd aangesteld als nieuwe CEO nadat voormalig CEO Carlos Ghosn in opspraak raakte.
Abiteboul is dé overlever van de paddock
Maar voordat we daar naar terugkeren, is het belangrijk om te vermelden dat Abiteboul bekend stond als een echte overlever in de paddock. Zo bleef hij verbonden aan het Formule 1-project van Renault toen het fabrieksteam werd verkocht aan Genii Capital in 2010, anderhalf jaar na crashgate, waardoor toenmalig teambaas en Abitebouls mentor Flavio Briatore moest vertrekken. Renault bleef toen aan als motorleverancier van het in 2011 omgedoopte Lotus-Renault en Abiteboul speelde daardoor nog steeds een belangrijke rol.
Later wist hij weer zijn carrière te laten overleven. Zo wist hij zijn carrière binnen de Formule 1 al eens voort te zetten in 2015, nadat hij het jaar daarvoor nog teambaas was van Caterham. Het Britse team was toentertijd een klantenteam van Renault, maar ging failliet aan het eind van 2014. En dat terwijl Alpine toen al plannen bleek te hebben om de Formule 1 in te gaan met Caterham.
Dat had Abiteboul te danken aan Jerome Stoll, een voormalig topman van Renault Sport. In 2016 zou Renault namelijk weer terugkeren in de Formule 1 als fabrieksteam en Stoll wilde zijn lieveling toen aanstellen als teambaas. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar Abiteboul was voor nog een reden aangesteld: het in goede banen leiden van de samenwerking met Red Bull. Dat mislukte compleet. Sterker nog, de relatie tussen de twee verergerde alleen maar.
Voorstander van politieke spelletjes
Dat kwam door het feit dat Abiteboul een groot voorstander is van het spelen van politieke spelletjes. Laat juist dat nou niet een slim plan zijn in de Formule 1, want wat bleek: in Red Bull-teambaas Christian Horner kreeg Abiteboul een heuse vijand. Het werd er niet beter op toen Abiteboul ook nog eens toenmalig Red Bull-coureur Daniel Ricciardo aantrok voor veel geld. Of dat verstandig was, is dan ook de vraag. Renault haalde een topcoureur binnen terwijl de auto dat alles behalve ook was. Horner vroeg dan ook aan Abiteboul of er nog wel geld over was voor de ontwikkeling van de auto. Uiteindelijk wist Renault niet snel genoeg te verbeteren en inmiddels zit Ricciardo bij McLaren. Een pijnlijke, maar vooral dure misser van Abiteboul en Renault.
Zo werd uiteindelijk het einde van Abiteboul bij Renault ingeleid. Niet alleen Ricciardo vertrok, maar ook Ghosn verliet Renault nadat hij werd gearresteerd. Stoll ging daarnaast met pensioen en zo was iedereen die Abitebouls carrière in leven hield de laan uit. Zoals al eerder vermeld, werd De Meo aangesteld als vervanger van Ghosn en hij wilde een compleet andere weg inslaan dan de laatstgenoemde. Zo viel de basis voor de rol Abiteboul helemaal weg, want De Meo was totaal geen liefhebber zijn werk en doordat de twee verantwoordelijken voor Abiteboul weg waren, had De Meo alle ruimte om zijn eigen beslissingen te maken.
Renault werd dus door de hervormingen omgedoopt tot Alpine en om die nieuwe richting extra kracht bij te zetten, werd Abiteboul de deur gewezen bij het Franse team. In de plaats zijn Marcin Budkowski als uitvoerend directeur en Davide Brivio als racing director aangesteld om Alpine naar nieuwe hoogtes te brengen. Hierdoor werd Abiteboul slachtoffer van zijn eigen manier: het spelen van politieke spelletjes.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties