Oud-coureur ziet Norris een kant kiezen: 'Niet zo meedogenloos als Verstappen' Opinie
Opinie

Oud-coureur ziet Norris een kant kiezen: 'Niet zo meedogenloos als Verstappen'

Oud-coureur ziet Norris een kant kiezen: 'Niet zo meedogenloos als Verstappen'

Lando Norris kwam voor een lastig dilemma te staan in Hongarije: kies je voor jezelf of kies je voor het team? Na een lange smeekbede van engineer Will Joseph gehoorzaamde Norris, en voldeed hij aan het verzoek om teamgenoot Oscar Piastri de zege te gunnen. Oud-coureur Karun Chandhok denkt dat dit een bepalend moment was voor Norris voor de rest van zijn carrière, terwijl de Indiër uitlegt hoe McLaren de hele discussie eenvoudig had kunnen vermijden.

Nadat Norris in Miami de nieuwste Grand Prix-winnaar in de Formule 1 werd, was nu de beurt aan teamgenoot Oscar Piastri. 'Ik denk dat dit is waar Lando de race verloor', zegt Chandhok over de start. 'Het is opvallend: dit is al de vijfde keer, inclusief sprintraces, dat hij vanaf poleposition start, maar hij heeft in die vijf races nooit geleid aan het einde van de eerste ronde', zo deelt de analist een pijnlijke statistiek in de Sky Sports F1-podcast.

Chandhok merkt op dat de progressie van Piastri in Boedapest duidelijk zichtbaar was. 'Oscar Piastri zag er comfortabel uit vooraan. Vorig jaar zagen we hem ook vaker voor Norris rijden, maar dan wist hij dat niet vol te houden. Dit was echt een race waarin Piastri doorbrak, ook qua bandenmanagement. Hij trok een gat van drie seconden, en maakte later in de race een foutje. Norris kwam tot op 1,2 seconden achterstand, maar Piastri liep daarna weer uit. Hij klonk op de teamradio ook enorm koeltjes', vindt de analist.

Norris kiest een kant

Om die zege te pakken, was Piastri er wel van afhankelijk dat Norris het team gehoorzaamde, toen de kampioenschapskandidaat gevraagd werd om de overwinning weer uit handen te geven na een dubieuze strategie. 'Dit was een belangrijk moment waarin bepaald werd wat voor type coureur Lando Norris is. Is hij een beetje zoals Sebastian Vettel ooit in Maleisië met multi 21? Vettel luisterde niet naar de radio, en pakte gewoon de zege, want daarvoor deed hij mee', zo blikt Chandhok terug.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mclaren podium beker piastri norris hongarije
Oscar Piastri en Lando Norris op het podium.

Norris maakte dus een andere keuze dan Vettel. 'Is dit het moment waarop Norris liet zien dat hij een teamspeler is, en niet zo'n meedogenloze coureur is als Max Verstappen, Fernando Alonso, Michael Schumacher, of Sebastian Vettel?' vraagt Chandhok zich af, waarbij ook Brazilië 2022 wordt aangehaald, waarbij Verstappen weigerde om Sergio Pérez voor P6 te laten passeren. 'Dit was een moment voor Lando om een kant te kiezen, van wat voor type coureur hij zal zijn.'

McLaren stelt toekomst veilig

Chandhok benadrukt dat het een cruciaal moment was voor de toekomst van McLaren. 'Vergeet niet dat Mark Webber, de manager van Piastri, de verliezer was bij de genegeerde teamorder in Maleisië met multi 21. Het was voor McLaren heel belangrijk om te laten zien dat ze zich eerlijk zouden opstellen tegenover Oscar. Ze willen Oscar niet zo boos maken dat hij naar Mercedes, Red Bull, of Ferrari gaat. McLaren heeft een waanzinnig rijdersduo. Ze moeten beide coureurs aan boord houden', weet Chandhok over het team met het jongste coureursduo.

McLaren heeft zichzelf in ieder geval in een zeer lastige situatie terechtgebracht, oordeelt de 40-jarige. 'Het had allemaal anders aangepakt kunnen worden, zodat dit niet zo publiekelijk uitgespeeld had hoeven worden. Ze hadden ze een ronde eerder naar binnen kunnen halen, in de juiste volgorde, en de banden rustig op temperatuur kunnen brengen', zo suggereert Chandhok een alternatief.. 'Ze hadden vijf seconden voordeel en vijf ronden nieuwere banden tegenover Lewis Hamilton. Als je geen risico wil nemen met de pitstops, waarom stop je dan niet een ronde eerder en geef je ze een seconde extra marge?'

Bang voor Verstappen

Hoewel Verstappen een frustrerende middag meemaakte, en niet kon meedingen voor de hoofdprijzen, bleek hij wel nog bepalend te zijn voor de keuzes van de strategie bij het onbereikbare McLaren, zo gaf de teambaas van McLaren na afloop toe. 'Het schijnt zo te zijn dat ze zich zorgen maakten om Max, omdat Max een veel groter bandenvoordeel had, en zo in de slotfase op de McLarens zou kunnen jagen, maar daar ga ik niet aan mee. Het was wel vrij awkward dat Andrea Stella daar maar stond te knikken, terwijl Nico (Rosberg, red.) hem de les las', lacht de oud-coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws