Lammers waarschuwt: 'McLaren is die titel al half aan het vieren, maar zij maken nog kans' Opinie
Opinie

Lammers waarschuwt: 'McLaren is die titel al half aan het vieren, maar zij maken nog kans'

Lammers waarschuwt: 'McLaren is die titel al half aan het vieren, maar zij maken nog kans'

Jeroen Bleekemolen en Jan Lammers zien in dat het succesvolle weekend van Red Bull Racing in de Verenigde Staten echt iets was wat het team en Max Verstappen nodig hadden. Even was iedereen bang dat het team in een vormdip was beland, maar met een geüpdatete RB20 bewees Red Bull in Austin het tegendeel. Lammers vindt het vooral goed dat de kampioensformatie een comeback maakt na de vele roddels die rondgingen.

Red Bull boekte in Azerbeidzjan en Singapore al wat progressie, en die vooruitgang kwam pas echt tot zijn recht op een baan als het Circuit of the Americas. Vanaf de eerste meters op de baan ging het al stukken beter met de RB20, en dat terwijl er maar één uurtje training was. Dat suggereert dat het in Mexico alleen maar beter zal gaan, waar de kampioensformatie drie trainingen heeft om de auto af te stellen. De stap die Red Bull in Austin heeft gezet, was in ieder geval broodnodig, weten ook coureurs en analisten Bleekemolen en Lammers.

'Dit is wat ze nodig hadden, en hoe knap is het dan dat je die stap kan maken', wijst Bleekemolen aan in de studio van NOS. 'Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar Verstappen voelde direct al dat die verbetering eraan zat te komen, want dat voelde hij al in Bakoe en in Singapore', gaat Bleekemolen verder. 'Wat ik dan een interessant verhaal vind, is: kijk eens hoe we er met zijn allen de laatste maanden over gesproken hebben', neemt Lammers over, die verwijst naar het vertrekkende personeel van Red Bull.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lammers waarschuwt: 'McLaren is die titel al half aan het vieren, maar zij maken nog kans'
Verstappen kon al beter door een deur met de RB20 dan voorheen.

'In die moeilijke periode staan ze er toch in een keer'

In de zomerstop kondigde sportief directeur Jonathan Wheatley aan dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt en dat hij naar Audi gaat om daar teambaas te worden. Dat nieuws kwam nadat Rob Marshall en Adrian Newey ook al waren vertrokken. In september volgde het bericht dat hoofdstrateeg Will Courtenay vanaf 2026 aan het werk zal gaan bij McLaren. Lammers zei in augustus, in gesprek met F1Maximaal.nl, dat het vertrek van topmensen niet bepaald wenselijk is, en dat het toch wel een impact leek te hebben op het team.

'Dat had ook veel impact op de resultaten, maar terwijl dat aan de gang is, komen ze weer terug. Op vrijdag en tijdens de sprintrace leken ze zelfs even dominant', zegt Lammers. 'En dat in een situatie waarin we dachten dat ze een periode tegemoet zouden gaan zoals we bij Mercedes bijvoorbeeld hebben gezien, waarin we dachten: die gaan het moeilijk krijgen, staan ze er toch in een keer weer. Ze hebben niet gewonnen, maar dit was wel een heel sterk weekend', analyseert de voormalig Le Mans-winnaar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lammers waarschuwt: 'McLaren is die titel al half aan het vieren, maar zij maken nog kans'
Red Bull lijkt weer op te krabbelen na een lastige periode.

Lammers ziet Ferrari nog wel kans maken

Waar Verstappen dit weekend alles betreffende de update maximaliseerde, stelde Sergio Pérez teleur. De Mexicaan kende geen denderende zaterdag, en kon niet imponeren met het aantal punten dat hij had gepakt. Het was te weinig om dichter bij McLaren te komen in het constructeurskampioenschap. Ondertussen pakte Ferrari bijna de maximale score met haar één-twee. 'Ik denk dat we dat allemaal niet aan hadden zien komen', zegt Bleekemolen. 'Er is weinig tijd om de auto af te stellen, maar ook dat is F1 momenteel. Ineens is Ferrari weer heel goed, en Mercedes heel slecht.'

Lammers ziet het ook gebeuren in andere klassen. 'Niet alleen in de Formule 1, maar ook in de Formule 2, 3, 4, het FRECA', somt hij op. 'Op het ene moment is iemand echt aan het domineren, en het weekend erop als figurant aanwezig. Maar Ferrari is het hele jaar eigenlijk wel sterk met die twee rijders. Ze hebben het goed voor elkaar, ook op het gebied van het management. We zagen het tijdens de sprintrace ook, dat een team twee rijders zo laat vechten, zo onder controle. McLaren is het constructeurskampioenschap al half aan het vieren, maar Ferrari maakt nog wel kans.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws