In aanloop naar de Grand Prix van Australië dook F1Maximaal.nl in de data van de regenraces van de afgelopen twee seizoenen. Op verzoek duiken we nu dieper in de data, en leggen we de resultaten van de regenraces sinds 2019 naast de totale resultaten uit diezelfde periode. Op basis daarvan kunnen we nu vier coureurs aanwijzen, die juist wel een regendansje mogen doen, en vier coureurs die beter kunnen hopen dat het droog blijft. Daar zitten ook opvallend grote namen tussen.
In de dagen voor de Grand Prix van Australië was het nagenoeg zeker dat het zou gaan regenen tijdens de Grand Prix, en die voorspelling kwam dan ook uit. Na een droog weekend in China is er wederom een kans op een natte Grand Prix in Suzuka. Weather.com geeft voorlopig 73 procent kans op neerslag, terwijl WeerOnline met tachtig procent kans nog hoger inzet. Het laatstgenoemde medium verwacht zo'n zes millimeter regen.
Verstappen de absolute regenkoning
In de afgelopen tien jaar reden de Formule 1-coureurs één keer eerder in de Japanse regen, namelijk in 2022. Destijds werd de race halverwege stilgelegd. Max Verstappen had aan een halve Grand Prix al genoeg om 27 seconden voorsprong op te bouwen naar Charles Leclerc en Sergio Pérez. De Limburger werd die dag voor de tweede keer wereldkampioen, en liep een seconde per ronde uit op de nummers twee en drie uit het kampioenschap.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Om een wat beter overzicht te krijgen van de prestaties van de verschillende coureurs in de regen, verzamelde F1Maximaal.nl de data van alle regenraces sinds 2019. Daarbij wordt een Grand Prix als een regenrace gezien als de meerderheid van de coureurs ergens tijdens de race regenbanden gebruikt heeft. Dat betekent dat bijvoorbeeld de Russische Grand Prix van 2021 ook als regenrace gezien wordt, ook al regende het lang niet de hele race. Deze benadering levert vijftien regenraces op, waaronder dus eentje in Japan. In de data gaan we uit van 14,5 Grands Prix, omdat de Grand Prix van België in 2021 ook maar halve punten opleverde.
Verstappen veruit het sterkst
Verstappen won maar liefst negen van deze vijftien Grands Prix. Van de andere zes races eindigde de wereldkampioen ook nog vier keer op het podium. Alleen de Grand Prix van Singapore in 2022 en de Turkse race in 2020 leverden slechts een zevende en zesde plek op. In Singapore vergooide Red Bull Racing de kwalificatie met geklungel met de brandstofhoeveelheid, en in Turkije spinde Verstappen al vroeg. De 27-jarige is de enige coureur, die in alle regenraces punten pakte.
Van de zes regenraces, die Verstappen niet won, werden er drie gewonnen door Lewis Hamilton. De Brit kwam in Turkije bovendrijven in het coronajaar, terwijl hij in Rusland in 2021 genoeg had aan een late regenbui om Lando Norris te verschalken. Afgelopen jaar keerde hij terug naar het hoogste treetje van het podium in eigen land na een race vol wisselvallig weer. Sergio Pérez won twee regenraces: in 2022 in zowel Monaco als Singapore. De Mexicaan profiteerde daarbij ook van goede startplekken. Norris pakte eerder dit seizoen in Australië zijn eerste zege in een natte race.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Pijnlijke statistiek voor Ferrari
De vier winnaars in regenraces staan dan ook bovenaan in het puntenklassement. Opvallend is dat Ferrari er weinig van bakt in de regen. In Australië gingen de Italianen de mist in, en dat lijkt vaker het geval te zijn. Sterker nog, de laatste overwinning van Ferrari in de regen dateert alweer uit 2012, toen Fernando Alonso de Sauber van Pérez voorbleef in stortregen in Maleisië. Inmiddels zijn we 27 regenraces verder zonder nieuwe Ferrari-overwinning. Zoals in de rest van het artikel zal blijken, lijken Ferrari's kansen ook niet bepaald goed met het huidige rijdersduo.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

In de eerste tabel valt verder ook op dat Sebastian Vettel het in de regen vaak goed deed. De viervoudig wereldkampioen eindigde in 2019 als best of the rest achter Verstappen in Duitsland. In de jaren erna beschikte Vettel niet meer over goed materiaal, maar dat betekende niet dat Vettel niet meer wist uit te blinken. De Duitser greep in 2020 in de zeepkist die Ferrari dat jaar produceerde een derde plek, en verzamelde ook voor Aston Martin heel wat punten. Carlos Sainz en Charles Leclerc presteerden eerder nog redelijk in de regen, maar daar is de afgelopen jaren weinig van overgebleven.
Bottas een ramp in de regen
Omdat niet alle coureurs aan al deze regenraces meededen, hebben we in de onderstaande tabel het gemiddelde aantal punten per regenrace berekend. Daarnaast staat ook het gemiddelde aantal punten over alle races - droog en nat - uit diezelfde periode, en het verschil tussen beide cijfers. Dit verschil is een indicatie van wie juist wel op regen moet hopen, en wie beter geen regendansje kan doen.
De grootste uitschieters zien we terug bij coureurs, die nu niet meer op de grid staan. Daniil Kvyat reed slechts twee regenraces in deze periode, maar zijn podiumplek voor Toro Rosso in 2019 op de Hockenheimring geeft hem een uitstekend gemiddelde, waarmee hij de positieve uitschieter is. Ook Vettel valt dus positief op, net als Romain Grosjean, al reed de voormalige Haas-coureur ook maar twee regenraces in die periode. De grootste negatieve uitschieter komt op naam van Valtteri Bottas te staan. De Fin scoorde in regenraces maar liefst 4,9 punten minder dan in een gemiddeld weekend.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Vier specialisten
Als we ons verder beperken tot het huidige deelnemersveld, vinden we zestien van de twintig coureurs terug in deze tabel. Jack Doohan, Gabriel Bortoleto, Isack Hadjar, en Oliver Bearman pakten nog geen punten in de regen, en staan dus niet in deze tabel. De eerste drie van deze vier rookies vielen in Australië uit. Bearman is de enige van dit kwartet, die wél al punten pakte in de Formule 1. De Brit scoorde zelfs in drie van zijn vijf Grands Prix. Zijn dramatisch verlopen Australische Grand Prix is dus geen goed teken voor zijn talent in de regen.
Verstappen is de duidelijke specialist in het deelnemersveld. De Limburger pakt sinds 2019 sowieso een torenhoog puntengemiddelde, waardoor het normaal gesproken ongunstig is als het regent en er meer onvoorspelbare factoren een rol spelen. Verstappen pakt in de regenraces echter nog meer punten dan in de droge races, gemiddeld meer dan twintig! Daarmee pakt hij ruim twee punten meer dan in een gewoon weekend, en nu de Red Bull niet meer de sterkste auto is, wordt dit voordeel alleen maar groter. Verstappen mag dus zeker duimen voor regen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kimi Antonelli reed pas twee Grands Prix, maar maakte in Melbourne indruk. De Italiaan pakte in de kwalificatie nog schade op ongelukkige wijze, maar stoomde op tot de vierde plek. Hoewel er dus weinig data beschikbaar zijn bij hem, lijkt de 18-jarige ook van regen te kunnen profiteren. Ditzelfde geldt voor Lando Norris en Lance Stroll, die in de regen ook ruim een punt meer pakken per weekend dan in een droge race. Bij Norris zal dat voordeel gedeeltelijk wegvallen nu hij ook op een droge baan de beste auto heeft.
Ferrari moet vrezen
Vier van de huidige coureurs scoren in regenraces meer dan een punt minder dan in een droge race. De topscores staan op naam van Ferrari-coureurs Charles Leclerc (-3,9) en Lewis Hamilton (-3,7). Hamilton won wel al de nodige regenraces, maar had dus meer kans op succes in droge races. Daarbij speelde het ook een rol dat de Brit in de regen opeens meer van Verstappen te duchten had. Hamilton heeft genoeg successen geboekt in de regen, maar heeft ook negatieve uitschieters. Denk daarbij aan twee tiende plaatsen in de laatste twee regenraces, zijn dramatische optreden in Imola 2022, of zijn grote fouten in Duitsland in 2019.
Naast beide Ferrari-coureurs heeft ook Oscar Piastri geen goede cijfers in de regen. De Australiër verloor in zijn thuisrace een goed resultaat door een spin, maar eindigde in de regen nog nooit op het podium, en zelfs pas tweemaal bij de eerste zeven. In Brazilië werd hij dan ook van ver uitgeremd door Verstappen. Carlos Sainz is de laatste coureur, die duidelijk minder scoort in de regen dan in het droge. De Williams-coureur is vaak wel snel, maar neemt ook te veel risico. Dat leverde hem in de laatste twee regenraces twee uitvalbeurten op.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties