Verstappen krijgt wederom bijval van 'de Britten', Brown protesteert op X Opinie
Opinie

Verstappen krijgt wederom bijval van 'de Britten', Brown protesteert op X

Verstappen krijgt wederom bijval van 'de Britten', Brown protesteert op X

Max Verstappen krijgt opnieuw steun uit onverwachte hoek na zijn verdedigende acties tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Sky Sports-pitreporter Ted Kravitz gaf op vrijdag al aan dat hij Red Bull Racing steeds meer begon te geloven in de kwestie met de bib-adjusters, en nu springen Sky Sports-analisten en oud-coureurs Anthony Davidson en Damon Hill voor Verstappen op de bres. Zak Brown reageert op X.

Norris startte de race vanaf poleposition, maar lag na de eerste bocht al vierde. De Brit verloor drie plekken aan de twee Ferrari's en Verstappen nadat de Nederlander direct zijn kans zag aan de binnenkant. Norris en McLaren waren niet tevreden over de actie van Verstappen, maar de stewards hadden het incident niet eens genoteerd. Vanaf dat moment was het dus aan Norris om Verstappen weer in te halen. Pas in de slotfase van de race zag de Brit mogelijkheden om dat te doen, maar de Red Bull-coureur gaf zich uiteraard niet zomaar gewonnen.

Verstappen verdedigde en remde laat in bocht 12, waarbij Norris besloot de buitenkant te pakken. Hij haalde de wereldkampioen echter buiten de baan in, en kreeg daarvoor een straf. McLaren had het kunnen voorkomen als ze Norris direct had verzocht om de plek terug te geven, want de kans was groot dat hij op versere banden later nog een poging kon doen om Verstappen voorbij te steken. Dat deed de Britse renstal echter niet, en daarvoor moest ze de prijs betalen. Norris eindigde uiteindelijk als vierde, en Verstappen kon zijn voorsprong in het WK uitbreiden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing gp verenigde staten 2024 lando norris 2
Verstappen werd ingehaald door Norris, maar Norris kreeg een straf.

Hill wijst Norris aan als de schuldige

Op X verklaarde oud-kampioen Damon Hill, die niet altijd positief is over Verstappen, dat hij wel vond dat de stewards niet consistent waren in hun beoordelingen van alle incidenten tijdens de race, maar wel vond dat Norris fout zat in het gevecht met Verstappen. 'Ik ben er niet van overtuigd dat de stewards consistent waren in deze race, maar Lando remde erg diep in om in te halen en deed dat vervolgens buiten de baan', luidt het oordeel van Hill. 'Maar dat gezegd hebbende, Max gaf hem geen ruimte in de exit in bocht 1 en duwde Lando naar buiten. De regels moeten verbeterd worden.'

McLaren liet na afloop al weten het niet eens te zijn met de straf en ook Norris gaf de stewards de schuld voor hun inconsistente werk eerder in de race. Brown verdedigde zijn team uiteraard. 'Damon, ik ben ervan overtuigd dat dat niet klopt!' reageerde Brown, ook op X. Alle analisten, die op de bank thuis en de professionele analisten, gingen aan het werk om alles tot op de bodem uit te zoeken. Meerderen kwamen tot de conclusie dat Norris toch echt fout zat en de penalty terecht was. Zelfs Sky Sports vond dat Verstappen niets verkeerds had gedaan.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Davidson haalt het bewijsmateriaal erbij

Oud-coureur Anthony Davidson bekijkt de beelden nog eens en trekt ook de conclusie dat Norris de schuldige was in het incident. De Brit vindt zelfs dat de stewards op dat gebied helemaal niet inconsistent hebben gehandeld. 'Norris lag er niet voor bij de apex van de bocht', wijst Davidson aan. 'Het is duidelijk te zien dat hij er niet voor ligt. Wanneer hij de bocht instuurt, ligt hij er aanvankelijk wel voor, maar op het cruciale moment niet meer. Dus, dan verschuift het naar de auto die in de verdedigende positie zit, die nu voorligt, en dan kan je als die auto zijnde bepalen waar je je auto plaatst.'

Davidson benadrukt ook dat het van Norris vrij brutaal is om voor de buitenkant te kiezen en van iemand als Verstappen te verwachten dat hij ruimte geeft. 'Het kan gebeuren, maar dat gaat niet gebeuren met iemand als Max Verstappen, toch? Hij doet precies wat ik van hem zou verwachten als ik in de positie van Norris zat. Je kan beargumenteren dat je ervoor zat, maar dat was niet zo. Dan krijg je nog de argumenten: maar, beide auto's reden buiten de witte lijnen! Dat klopt, maar Norris was buiten de baan aan het inhalen, en Verstappen zou dan gewoon een waarschuwing krijgen for leaving the track and gaining an advantage. Daarin waren de stewards gewoon consistent.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws