Ergernis vanuit Engeland over makke instelling van Norris: 'Verstappen is een straatvechter' Opinie
Opinie

Ergernis vanuit Engeland over makke instelling van Norris: 'Verstappen is een straatvechter'

Ergernis vanuit Engeland over makke instelling van Norris: 'Verstappen is een straatvechter'

Martin Brundle baalt ervan dat zijn landgenoot, Lando Norris, zo makkelijk over zich heen laat lopen in de strijd met Max Verstappen. In Austin trok Norris ondanks een veel snellere auto aan het einde van de race nog aan het kortste eind in een hard duel met Verstappen, die zo verder kon uitlopen in het kampioenschap. Brundle wijst daarnaast ook op de tekortkomingen van de reglementen.

Verstappen heeft al verschillende keren duidelijk gemaakt dat het nu de hoogste prioriteit geniet dat hij niet te veel punten inlevert op Norris, en het liefst voor de McLaren-coureur eindigt. Als dat betekent dat hij bijvoorbeeld Charles Leclerc de leiding moet gunnen bij de start van een Grand Prix, dan heeft de Nederlander daar geen moeite mee. In zowel aan het begin als aan het einde van de race in Austin maakte Verstappen duidelijk dat Norris nu een speciale behandeling krijgt, waar Lewis Hamilton in 2021 ook al mee te maken kreeg.

Verstappen zoekt het randje op, en frustrerend genoeg voor Norris kreeg Verstappen het ook nog voor elkaar om daarbij geen regels te overtreden. Brundle baalt ervan dat de naïeve Norris zich bij de start al zo te grazen liet nemen. 'Lando moet stoppen met Max Verstappen ruimte te bieden aan de binnenkant te geven, want Max laat zich dat echt geen twee keer zeggen.' Sterker nog, Verstappen gaf na de race zelfs toe dat hij vooraf al het plan gesmeed had om zijn auto in het gaatje te gooien bij de start.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

start max verstappen lando norris charles leclerc vs usa 2024 15
Het gaatje was niet groot, maar groot genoeg voor één RB20.

Terwijl de hele Formule 1-wereld de aanval van Verstappen al verwachtte, leek Norris toch verrast te worden. 'Als je Verstappen een autobreedte aan ruimte biedt aan de binnenkant, duikt hij zonder te twijfelen in dat gat, want Verstappen is een straatvechter', geeft Brundle aan als analist van Sky Sports F1. 'Hij racet hard, hij speelt met de regels, en hij zal tot het uiterste gaan.' Brundle maant Norris dus aan om altijd voorbereid te zijn op dit soort acties van de wereldkampioen.

Nieuwe Verstappen-regel op komst

Net als veel andere analisten van het Britse medium uitte ook Brundle zijn kritiek op zijn regels. Brundle benadrukt dat Verstappen niks verkeerd heeft gedaan, maar plaatst wel zijn vraagtekens erbij dat Verstappen zo agressief mocht racen, zonder dat er actie tegen ondernomen kon worden. De gebeden van Brundle en andere analisten zijn inmiddels al verhoord, aangezien de FIA al heeft bevestigd dat de richtlijnen voor het racen aangepast zullen worden. Verstappen was daar ook duidelijk over: 'Ik heb het verkeerde paspoort', zo maakte hij duidelijk dat hij er in de veelal Britse wereld van de Formule 1 vaak alleen voor staat.

'De huidige regels werken niet', vindt Brundle. 'Er zijn twee referentiepunten, die volledig gebaseerd zijn op die richtlijnen. Het eerste referentiepunt is je positie vergeleken met de spiegel van de auto achter je. Je kan je eigen spiegels echter al met moeite zien, laat staan dat je de spiegels van een auto schuin achter je kan zien.' Coureurs kunnen gezien de krapte van de cockpit en de bewerkte bewegingsruimte heel lastig zien wat zich precies naast de cockpit bevindt.

Verder betwist Brundle dat de apex altijd bij de kerbstone aan de binnenkant van de bocht ligt. 'Het andere referentiepunt is dat je je kunt afvragen waar de apex ligt. De eerste bocht in Austin vormt daar een goed voorbeeld van, want daar ligt de apex ongeveer na driekwart van de bocht. Je kunt dus geen richtlijnen samenstellen, die gebaseerd zijn op één vast punt', meent Brundle.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws