Martin Brundle is tegenwoordig commentator bij Sky Sports en verzorgt daar de verslagen bij races. Ook is de Engelsman actief geweest in de Formule 1, waarin hij bijna honderd maal is gestart.
Deze pagina gaat verder onder het nieuws.
Martin Brundle begint zijn Formule 1 loopbaan bij Tyrrell in 1984 en behaalt in de eerste races die hij rijdt direct notabele resultaten, zoals een tweede plaats. De motor van de renstal blijkt in de loop van het seizoen alleen niet competitief en weerhoudt Brundle van het winnen van een race. In 1988 neemt de coureur pauze en gaat dan rijden in de sportauto's, waar hij dat jaar het wereldkampioenschap wint. In '89 kan Martin Brundle plaatsnemen in een zitje bij het gerespecteerde Brabham, alleen om er achter te komen dat de bolide niet meer competitie kan bieden in het kampioenschap. In 1992 komt Brundle terecht bij Benetton als teamgenoot van Michael Schumacher. Meerdere keren komt de Brit dichtbij een overwinning en weet in negen races het zelfs vijf keer tot een podium te brengen. De winst blijft echter uit.
Door een samenloop van omstandigheden heeft Martin Brundle nooit de hoogste trede mogen beklimmen en extra bitter is dat de winst meerdere malen binnen handbereik leek. Voor de Brit is dit wellicht gemakkelijk te relativeren, omdat het zijn legendarische status des te meer bestendigt, want volgens menig F1-kenner gaat Martin Brundle de geschiedenisboeken in als een van de beste coureurs die nooit een race heeft weten te winnen. Na zijn sportcarrière besluit Martin Brundle in 1997 een aanbod aan te nemen om commentaar te geven bij Formule 1-races. Op dit vlak weet Brundle ook van wanten, volgens The Times is Brundle zelfs de beste commentator op televisie, ongeacht de sport.
Onder de Formule 1-commentatoren en -analisten zijn er verschillende categorieën: degenen met een grondvesting buiten de Formule 1 en zij met een verleden in de 'koningsklasse'. Binnen de laatste groep is er dan weer een onderscheid te maken tussen vakmensen die duidelijk meer affiniteit hebben met het verslagen dan rijden, zie bijvoorbeeld Jolyon Palmer en de groep die het beter bij het racen had kunnen houden, waartoe je wellicht Nico Rosberg zou kunnen rekenen. Slechts een zeer select genootschap heeft de capaciteiten om in verslaggeven én racen uit te blinken. Voorbeelden van leden van deze exclusieve aangelegenheid zijn James Hunt, David Coulthard én Martin Brundle.