Duitse journalist denkt dat niets zeker is: 'Dat kan Pérez de kop kosten' Opinie
Opinie

Duitse journalist denkt dat niets zeker is: 'Dat kan Pérez de kop kosten'

Duitse journalist denkt dat niets zeker is: 'Dat kan Pérez de kop kosten'

Formule 1-journalist Michael Schmidt zag opnieuw dat de uitspraken van Sergio Pérez over zijn zelfvertrouwen en zijn huidige vorm niet overeenkwamen met wat hij op de baan liet zien. De zomerstop doet hem hopelijk goed, want voorafgaand aan de vakantie presteerde Pérez te wisselvallig. Red Bull heeft de situatie bekeken en besloten om door te gaan met Pérez, maar Schmidt twijfelt of het nu al zeker te zeggen is dat hij ook in 2025 bij Red Bull blijft.

Red Bull Racing ging op de maandag na de Grand Prix van België om de tafel om de situatie te bespreken. De Oostenrijkse renstal weet dat ze niet langer de snelste auto in handen heeft, maar het team maakt nog steeds kans op de constructeurstitel en Max Verstappen heeft nog steeds een voorsprong in het rijdersklassement. Die voorsprong in het constructeursklassement wordt echter wel steeds kleiner, omdat Pérez al sinds juni erg matig scoort. Teambaas Christian Horner gaf al aan dat het niet langer zo door kon gaan, en het leek erop dat het team maatregelen wilden nemen en dat de prestatieclausules in Pérez contract zouden worden geactiveerd.

Op maandagavond na België maakt Horner bekend tegenover al het personeel in Milton Keynes dat Pérez na de zomerstop zou blijven. Volgens het Duitse F1-Insider had Red Bull een ander verhaal verteld aan de Verstappens. Of dat klopt, hebben beide partijen nog niet op gereageerd. Velen snappen niet waarom Red Bull verder wil gaan met Pérez. Mogelijk gaat dit het constructeurskampioenschap kosten. 'De strategie van Pérez was op zondag naar mijn mening volledig verkeerd', begint Schmidt in Formel Schmidt, de podcast van Auto, Motor und Sport. 'Maar het was ook zeker niet zijn beste race. Hij is gewoon veel te wisselvallig. In Hongarije had hij een slechte kwalificatie, maar een goede race. In België was het andersom.'

Prestatieclausules mogelijk onzin: 'Niemand weet wat in zijn contract staat'

Volgens verschillende bronnen, waaronder Motorsport.com, zou Pérez twee prestatieclausules in zijn contract hebben staan die Red Bull in de zomerstop kan activeren. Volgens Motorsport.com zou de eerste clausule inhouden dat Pérez niet minder dan honderd punten achterstand mag hebben op Verstappen in het klassement, en de tweede zou zijn dat hij niet meer dan vijf plekken lager in de WK-stand mocht staan. 'Het zou hem bij Red Bull de kop kunnen kosten, maar ik ken zijn contractsituatie niet', gaat Schmidt verder. 'We praten hier over een oud contract, niet het nieuwe contract dat hij heeft getekend in juni, met zeer strenge prestatiedoelstellingen. Ik geloof dat niemand echt weet wat er in zijn contract staat.'

Pérez was er zelf in ieder geval van overtuigd dat hij er na de zomerstop gewoon zou zijn, bij Red Bull. Dat verkondigde hij op de mediadag in België. Daarbij herhaalde hij dat het er alleen toedoet waar hij staat in Abu Dhabi. 'Maar als we nu kijken naar de stand in het kampioenschap, denk ik dat de stemming iets minder goed is', vervolgt de Duitser. 'Op maandag vergaderden alle kopstukken in Engeland. Marko is natuurlijk ook ingevlogen, want ze wilden het ook over de rijders hebben. Deze week is er een filmdag op Imola, en alleen Ricciardo en Lawson zijn uitgenodigd. Dat zegt al iets, want Tsunoda mag niet komen', wijst Schmidt aan. Het is een shootout tussen beide coureurs, want de toekomst van Ricciardo is opeens ook niet meer zo zeker.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

sergio perez max verstappen redbullracing zondag praten 2024
Had Red Bull Verstappen beter een andere teamgenoot kunnen geven?

'Dat is natuurlijk enigszins overdreven'

Ricciardo en Lawson krijgen allebei een dagdeel tijdens de filmdag. 'Eigenlijk zou Ricciardo eerst in de ochtend rijden, en daarna Lawson. Dat willen ze nu omdraaien, want degene die in de middag rijdt, zal logischerwijs slechtere rondetijden rijden, omdat het waarschijnlijk erg warm zal zijn in Italië', vervolgt de journalist. 'Ze zeggen dat het geen shootout is, ze willen bepaalde technische zaken analyseren zoals ze ook deden met Verstappen. Dat is gezien de situatie natuurlijk enigszins overdreven', is Schmidt van mening.

'Ik denk niet dat er al een algemene beslissing zal vallen over wat er volgend jaar gebeurt. Je moet het ook eens zo bekijken: stel Ricciardo of Lawson vervangt Pérez, en het gaat helemaal niet goed. Dan moeten ze de situatie weer omdraaien', stelt hij. Volgens Schmidt is die situatie ook niet ideaal, gezien Horner heeft gezegd dat het team zich volledig wil focussen op het constructeurskampioenschap. 'Hoe dan ook denk ik niet dat je vandaag al honderd procent zeker kunt zeggen dat degenen die in Zandvoort rijden, volgend jaar in deze opstelling zullen rijden.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws