Martin Brundle slaat alarm over de huidige toestand in de Formule 1. De incidenten in Mexico waar Max Verstappen bij betrokken was, doen de voormalig autocoureur nadenken over hoe bepaalde beslissingen in de races tot stand komen. Dat kan beter aangepakt worden, los van het rijgedrag van Verstappen.
Brundle maakte al snel duidelijk dat hij weinig medelijden had met Verstappen toen die twee keer een straf van tien seconden kreeg aangesmeerd. Vooral de tweede manoeuvre waar Verstappen voor bestraft werd, omschreef Brundle als 'gevaarlijk'. Of Verstappen nu in zijn strijd met Norris zijn boekje te buiten ging of niet, er is nog een andere kwestie die speelt in de Formule 1.
Rol van de stewards
De stewards vervullen in de praktijk de rol van een scheidsrechter, maar het zijn geen professionals en doen het ook niet voltijds. Dat is een verschil met bijvoorbeeld de positie van racedirecteur, wat wel een permanente functie is. De vier stewards worden aangeduid per race. Zij hebben de taak om na een incident te beslissen of er een straf aan te pas moet komen en welke sanctie het dan juist moet zijn.
Er wordt in de Formule 1 dus op een heel andere manier gewerkt dan in vele andere sporten. Het is iets dat Brundle aan de kaak stelt bij Sky Sports F1. 'Wij moeten één van de enige internationale, globale sporten zijn zonder een professionele scheidsrechterlijke instantie', brengt de Brit een aloude discussie opnieuw tot leven.
Brundle geeft geen kritiek op stewards
Hij benadrukt dat het er hem helemaal niet om gaat om kritiek te geven op de stewards. 'We hebben geweldige mensen bij de stewards, mensen die de sport begrijpen. Er komt veel druk bij kijken om snelle beslissingen te nemen in een sport waarin alles heel erg snel gaat en uiterst complex is.'
Het probleem is dat er een hele mengelmoes aan reglementen is. Hierdoor is het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. 'Je hebt de internationale sportregelgeving, de richtlijnen in de Formule 1 en dan de instructies van de racedirecteur. Die smelten allemaal samen en dat zijn dan de regels.'
Rijders stellen regels op de proef
Aangezien de beste rijders ter wereld een intense strijd met elkaar voeren, heb je maar beter glasheldere regels in plaats van een samensmelting van allerlei zaken. 'Veel wagens staan dicht bij elkaar op de grid en ze worden bestuurd door briljante rijders. Zij moeten de limieten opzoeken. Ze testen al die verschillende systemen en die gaan gewoon niet goed samen. Daarnaast heb je nog een onbesuisd iemand als Max Verstappen die sowieso alles op de proef stelt.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties