Mercedes-teambaas Toto Wolff en Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur reageren in de FIA-persconferentie voor de teambazen op de open brief van de GPDA aan het bestuursorgaan van de koningsklasse. Tevens worden beide heren gevraagd naar meningen over het verwisselen van de wedstrijdleider zo laat in het seizoen. Vasseur wil er niet te veel over kwijt, maar vindt ook dat niemand eromheen kan dat het een raar moment is. De Fransman verklaart zijn gedachten, al wil Wolff de vraag liever ontwijken.
Wolff is immers de teambaas van een coureur die de voorzitter is van de GPDA, de coureursvakbond. George Russell heeft al vaker aangekaart dat er zaken zijn die moeten veranderen, en na de Grand Prix van Singapore, waar Max Verstappen een taakstraf kreeg, vonden de rijders het genoeg. Na de Grand Prix in Brazilië stuurden de coureurs een open brief naar de FIA en FIA-president Mohammed ben Sulayem om een aantal dingen aan te kaarten. Ze verzochten het bestuursorgaan onder andere om hen te behandelen als volwassen en over onderwerpen als boetes meer duidelijkheid te geven waar het geld dan heen gaat. Wolff en Vasseur worden tijdens de persconferentie gevraagd wat ze ervan vinden.
'Ik moet voorzichtig zijn met wat ik hier zeg', begint Wolff. 'Want Fred en ik zijn vorig jaar door de stewards op het matje geroepen', knipoogt de Oostenrijker. Vorig jaar tijdens de Grand Prix van Las Vegas hadden beide teambazen een aantal pittige uitspraken over het beleid van de FIA en hoe de stewards het incident met het putdeksel aanpakten, dat behoorlijke schade aan de auto van Carlos Sainz aanrichtte. 'Kunnen we een joker inzetten en niet reageren, omdat het vorig jaar zo slecht uitpakte? Nee? Geen joker?' grapt Wolff, die vervolgens zorgvuldig zijn woorden kiest. 'We hebben zo’n bevoorrechte positie in deze sport; we trekken fans aan uit de beste demografische groep, als je dat zo kunt zeggen, jongere mensen', gaat hij verder.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Vasseur met een grijns: 'Ik weet niet waar je naartoe wilt'
'We racen voor volle tribunes en er is veel interesse van sponsors. Wat we moeten bereiken, is dat we allemaal dezelfde kant op werken en ons gezamenlijke product zorgvuldig beheren, met dat in gedachten... goede reactie, toch?' zegt Wolff, die daarmee het onderwerp van de vraag in principe heeft weten te omzeilen. Vasseur leek zeker wel door te hebben wat zijn mede-teambaas en concurrent heeft gedaan. 'Ik weet niet waar je naartoe wilt', grijnst de Fransman. 'Ik denk dat alle belanghebbenden in besluitvormingsposities eraan herinnerd moeten worden dat we een verantwoordelijkheid dragen voor deze sport en dat we stabiliteit nodig hebben. Zo zie ik het', concludeert Wolff dan.
'Daar heb ik niets aan toe te voegen, dat antwoord was perfect!' reageert Vasseur dan. De journalisten in de perszaal namen met die paar woorden van de Ferrari-teambaas echter geen genoegen. Ze wilden namelijk ook weten wat de teambazen vonden van de plotselinge verwisseling van de wedstrijdleiders. Een week na de race in São Paulo deelde de FIA namelijk dat wedstrijdleider Niels Wittich per direct andere doelen na zou gaan streven. Rui Marques vervangt hem. 'We zitten nu aan het einde van het kampioenschap, en dit zijn waarschijnlijk de drie moeilijkste races om te managen', kaart Vasseur aan. 'Vegas, als je je vorig jaar herinnert, Qatar en Abu Dhabi.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'Maar ik zit niet achter de schermen bij de FIA-discussies'
Meerdere mensen hadden kritiek op het feit dat de FIA die verandering besloot door te voeren met nog maar drie races te gaan. Ook de coureurs keken er raar van op. Na het vertrek van Wittich was ook de toezichthouder van de FIA weg, wat suggereert dat er meer gaande is achter de schermen. 'Het moment is vreemd voor mij', is Vasseur van mening. 'Maar ik zit niet achter de schermen bij de FIA-discussies, dus ik wil geen standpunt innemen, maar het moment voelt vreemd.' Wolff besluit het weer in een bredere context te plaatsen. 'Het is allemaal al kritisch genoeg, dus ik denk dat het belangrijk is dat wij, die een stem hebben, ervoor zorgen dat we daar op een zorgvuldige manier mee omgaan', zegt de Oostenrijker.
'Want we hebben de afgelopen jaren een strijd via de media gezien. Het ene woord werd gezegd, een ander woord volgde als reactie. En ik denk niet dat we zo met elkaar dingen naar buiten moeten gooien. Maar in een kamer zitten en zeggen: dit is wat wij denken dat het beste is voor de sport, wat gaat verder dan een persoonlijkheid of een team? Ik denk dat dat waarschijnlijk het uitgangspunt van de coureurs was', sluit Wolff af. Russell liet weten dat de FIA nog niet heeft gereageerd op de open brief van de GPDA, maar dat er na Mexico een meeting is geweest en dat er in Qatar weer een vergadering plaats zal gaan vinden.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties