Smedley vergelijkt 2025-Ferrari-duo met Massa en Schumacher: 'Is een win-winsituatie' Opinie
Opinie

Smedley vergelijkt 2025-Ferrari-duo met Massa en Schumacher: 'Is een win-winsituatie'

Smedley vergelijkt 2025-Ferrari-duo met Massa en Schumacher: 'Is een win-winsituatie'

Oud-teambaas Eddie Jordan, voormalig F1-coureur David Coulthard en oud-ingenieur Rob Smedley bespreken de komst van Lewis Hamilton bij Ferrari en wat de Brit allemaal kan verwachten zodra het 2025-seizoen begint. De recordkampioen wordt met open armen ontvangen bij de Scuderia, maar de heren van de Formula For Success-podcast denken dat hij wel rekening moet houden met Charles Leclerc. De overstap van Mercedes naar Ferrari zal misschien niet zo makkelijk verlopen als Hamilton wellicht verwacht.

Door alles wat er na de start van het 2024-seizoen gebeurd is, is het verhaal van Hamiltons overstap naar Ferrari haast een beetje ondergesneeuwd. Nog voor het begin van het nieuwe seizoen kondigde de zevenvoudig wereldkampioen aan dat hij na dit jaar Mercedes zal verlaten om zilver in te ruilen voor rood. De Brit krijgt Leclerc als teamgenoot, en men verwacht dat dat niet zo makkelijk zal worden als het lijkt. 'Er is geen twijfel dat de Italiaanse sfeer en de mentaliteit en hoe ze werken anders is dan bij Mercedes. Dus er is een beetje een leercurve voor Lewis', begint Jordan. 'En onthoud ook dat ze in Leclerc, in Charles, een kleine schat hebben, althans, dat denken ze.'

Leclerc wordt in Italië immers il predistinato genoemd, en het is nog altijd de bedoeling dat de Monegask Ferrari naar de volgende titel brengt. Met Hamilton heeft Ferrari twee coureurs met dat doel. 'Iedereen adoreert hem. Er is niemand zoals hij in veel opzichten. Dus voor Lewis om daar naar binnen te gaan en aan te nemen dat hij gewoon over Charles heen kan walsen, al denk ik niet dat hij dat denkt, en zo zou hij ook niet moeten denken', is Jordan van mening. 'Het wordt een moeilijke keuze van intrigerende gevechten, en waar ik volgend jaar naar uitkijk, is hoe de twee zich tegenover elkaar verhouden', aldus de oud-teambaas.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton charles leclerc ferrari 2023
Leclerc en Hamilton zullen in 2025 teamgenoten worden.

Smedley verwacht alleen maar professionaliteit van Hamilton

Smedley, die een lange tijd bij Ferrari heeft gewerkt, gaat er ook niet vanuit dat Hamilton direct van plan is om over Leclerc heen te walsen. 'Die houding verwacht ik niet van Lewis. Ik denk dat hij een echte professional is', neemt Smedley over. 'Ik denk dat hij weet hoe goed Charles is, maar hij zal ook het vertrouwen hebben in zichzelf om hem te verslaan over 24 races of wat het ook is. Dus ik denk dat ze professionele rivaliteit met elkaar tegemoet gaan. Ik denk wel dat er een moment zal komen waarop hij dat niet meer zal volhouden, maar dat is zeker niet nu', denkt de Brit. 'Hij is fit, hij is mentaal zo sterk. We hebben de laatste jaren gezien. Het was geen gebrek aan motivatie, maar eerder frustratie.'

Hamilton heeft na het 2021-seizoen praktisch geen winnende auto weer gehad. Mercedes had het moeilijk met de technische reglementen die in 2022 ingingen. Pas tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 pakte de Brit zijn eerste zege sinds de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024. 'Er is geen twijfel over hoeveel passie deze man heeft en hoe graag hij wil winnen. Zijn reactie op de zege op Silverstone zei alles wat je moet weten, toch? Je zag de passie en de emotie aan het einde. Ik denk dat hij er goed aan heeft gedaan om de situatie te bekijken en te denken: wat moet ik beter doen?' aldus de oud-ingenieur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton silverstone
Hamilton won voor het eerst in lange tijd weer, in Silverstone.

Coulthard ziet het gebeuren dat Leclerc sneller is

Hoewel Coulthard het betoog van Smedley overtuigend vindt, denkt hij toch dat de jongere Ferrari-coureur de snellere rijder zal worden van het duo in 2025. 'Ik denk dat Charles gemiddeld sneller zal zijn, maar ik denk wel dat er een reële kans is dat Lewis meer overwinningen bij elkaar zal schrapen totdat Charles ofwel het eindproduct van een wereldkampioen is en die man wordt die gewoon ineens het soort prestaties begint te leveren jaar in, jaar uit, zoals we van Lewis of Michael of Ayrton of wie je dan ook als je favoriete coureur beschouwd', zegt Coulthard. Voorlopig vindt hij dat Leclerc nog te veel fouten maakt.

'Maar in de kwalificatie is hij briljant', benadrukt de Schot. 'Ja, daar ben ik het met je eens', antwoordt Smedley. 'Ik denk dat er een ander punt in de chronologische ontwikkeling is', kaart hij aan. 'Haat me niet omdat ik dit zeg, want het is gewoon fysiologisch, dat Lewis een beetje begint te vertragen. En wanneer dat is, weten we niet. Beslist niet in de aankomende twee jaren, ik bedoel, kijk naar hoe fit hij is en hoe hij voor zichzelf zorgt. Maar is dit niet ook een win-winsituatie voor Ferrari? Ze halen een zevenvoudig wereldkampioen binnen, hij gaat Charles een boost geven', redeneert Smedley.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oud-Ferrari-ingenieur verheugt zich op de komst van Hamilton: 'Hij weet hoe goed Leclerc is'
Leclerc zal het in 2025 op moeten nemen tegen de recordkampioen.

Smedley haalt oude verhoudingen aan

De voormalig Ferrari-ingenieur denkt terug aan de tijd waarin Felipe Massa voor Ferrari reed en hij Michael Schumacher als teamgenoot had. 'Het is een beetje als, al is het een compleet andere situatie, maar het is zoals Felipe Massa in 2006 tegen Schumacher. Hij was de leerling', benoemt Smedley. 'Het was prima dat hij door Michael werd verslagen. Tegen het einde van het jaar lukte het hem eindelijk om terug te vechten. Ik denk dat we een vergelijkbare situatie zullen hebben met Charles. Dan is het gewoon een win-winsituatie, toch?' herhaalt de oud-ingenieur.

'Je hebt een zevenvoudig wereldkampioen waarvan Charles kan leren. Tegen die tijd is Lewis gereed om het toneel te verlaten en om met pensioen te gaan. Je hebt als het ware een volledig gevormde wereldkampioen die een winnende machine kan zijn', sluit Smedley af. 'Ja, nou, als het verouderingsproces en de hoeveelheid energie en toewijding, als we EJ als voorbeeld gebruiken, dan kan Lewis misschien nog steeds in de Formule 1 zijn als hij zeventig is', grapt Coulthard. 'Of tachtig', vult Smedley aan. 'Hoe oud ben jij nu, Eddie?' vraagt de Brit. 'Ach, hou je mond', sluit Jordan af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws