Britse journalisten kraken handelwijze FIA: 'Dit gaan ze niet winnen, echte macht bij Verstappen' Opinie
Opinie

Britse journalisten kraken handelwijze FIA: 'Dit gaan ze niet winnen, echte macht bij Verstappen'

Britse journalisten kraken handelwijze FIA: 'Dit gaan ze niet winnen, echte macht bij Verstappen'

Volgens de journalisten van The Race is de FIA in Singapore een strijd begonnen met Red Bull Racing-coureur Max Verstappen die ze niet kunnen winnen. Hoewel ze het standpunt van FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem begrijpen, vinden ze de manier waarop er in Singapore is gehandeld absurd. De reactie van Verstappen kon daarentegen wel op lof van de journalisten rekenen.

Er was het afgelopen weekend veel te doen om de taakstraf die WK-leider Verstappen kreeg vanwege het gebruik van het Engelse F-woord tijdens de persconferentie voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Singapore. Eerder op de dag maakte FIA-president Ben Sulayem kenbaar dat hij dergelijke taal wilde aanpakken in de toekomst en op zaterdag voegde hij daad bij het woord. Na VT1 moest de Nederlander zich melden bij de wedstrijdleiding en kreeg hij een taakstraf opgelegd. In de paddock werd vervolgens met veel ongeloof kennisgenomen van de straf.

Ook bij The Race is men allerminst te spreken over de weg die de FIA is ingeslagen. Ed Straw, Scott Mitchell-Malm en Glenn Freeman bespreken de situatie. 'Ik heb er geen probleem mee dat de FIA het standpunt inneemt dat er niet meer gevloekt mag worden tijdens de persconferenties', begint Freeman, die bijval krijgt van collega Straw. 'Als je de taal op de persconferenties van de FIA ​​netjes wilt houden, dan is dat niet onredelijk. Iedereen weet dat je je taalgebruik moet matigen, afhankelijk van het platform en van wat je doet. Verstappen begrijpt dat, daar gaat het niet om.'

'Door deze maatregel (de taakstraf voor Verstappen, red.) te nemen en zo hardhandig en agressief in het openbaar te werk te gaan, heeft Ben Sulayem zichzelf en de FIA op een kinderachtige manier weggezet. Het laat de FIA er nogal dom uitzien, ze schieten eigenlijk in eigen doel', vervolgt Straw met kritiek aan het adres van de beleidsbepalers. 'Ik begrijp niet dat de eerste manier om hiermee om te gaan zo hardhandig moet zijn en ze iemand als een voorbeeld willen laten dienen', is Freeman het roerend eens met collega Straw.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen mohammed ben sulayem red bull racing fia f1 2022
Volgens de journalisten is FIA-president Ben Sulayem een strijd begonnen, die hij niet kan winnen.

Hulde aan Verstappen

Waar de FIA zich afgelopen weekend van de slechtste kant heeft laten zien, daar zijn de heren van The Race lovend over de reactie van Verstappen op de situatie. De regerend wereldkampioen kreeg een taakstraf opgelegd en liet in het restant van het weekend vervolgens op geheel eigen wijze zijn onvrede over de beslissing van het autosportorgaan blijken.

'Hij weigerde niet om met de media of met de buitenwereld te praten, hij beperkt alleen zijn uitspraken tijdens persconferenties van de FIA. Dat is een hele goede manier om terug te vechten', kan de respons van Verstappen bij Straw op goedkeuring rekenen. 'Ben Sulayem is in feite in de aanval gegaan door agressief te zijn in wat hij in het openbaar zei, met de aanklacht van wangedrag. Die reactie is buiten alle proporties en Verstappen komt er uiteindelijk over als de stem van de rede. Hij (Verstappen, red.) heeft het prachtig gespeeld', is Straw van mening.

Volgens de Britse journalist heeft de FIA zich dan ook compleet belachelijk gemaakt. 'Als FIA ga je die strijd niet winnen, want dan maak je jezelf alleen maar belachelijk. De FIA ​​en Ben Sulayem hebben misschien de regulerende macht, maar Verstappen heeft de echte macht. Ayrton Senna had dat vroeger ook heel goed in de hand, hij liet de overkoepelende organisatie er soms ook behoorlijk dom en kleinzielig uitzien met de manier waarop hij hen tegenwerkte.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

red bull racing max verstappen singapore gp zondag 2024 15
De echte macht ligt volgens Straw bij Verstappen en niet bij de FIA.

Straw vindt de nieuwe regels met betrekking tot de boordradio's dan ook 'ronduit absurd. 'Het zijn atleten, hun hartslag is hoog en als er dan iets misgaat of geïrriteerd zijn, dan zeggen ze wel eens wat in het heetst van de strijd. Zolang je maar niet iemand beledigt', aldus Straw, die stelt dat ook Ben Sulayem zich ongetwijfeld wel eens heeft laten gaan. 'Ik zou graag willen weten wat Ben Sulayem, een coureur met veel succes in de rallysport, dacht toen hij een Formule 1-auto tegen de muur reed tijdens een beroemde demo die je op YouTube kunt vinden. Ik vraag me af welke woorden hij daarbij in gedachten had?', doelt Straw op het feit dat deze berichten nergens zijn terug te vinden.

F1-toekomst Verstappen

De gang van zaken in Singapore leidde opnieuw tot de vraag of Verstappen denkt aan een vroegtijdig F1-pensioen. De Nederlander leek dat zondag niet uit te sluiten. Mitchell-Malm denkt echter niet dat de 'scheldzaak' de bekende druppel zal zijn voor Verstappen. 'Hij heeft alles bereikt en zelfs meer dan hij zichzelf had voorgesteld. En we weten dat hij op een gegeven moment dingen buiten de F1 wil gaan doen. Het roept de vraag op of Max hier op de lange termijn nog wel deel van uit wil maken. Maar ik denk niet dat hij hierom in de komende paar jaren zal stoppen, maar draagt uiteindelijk wel bij aan zijn keuze', aldus de journalist.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws