Hill twijfelt aan Horners opmerking: 'Denk niet dat hij daar serieus was' Opinie
Opinie

Hill twijfelt aan Horners opmerking: 'Denk niet dat hij daar serieus was'

Hill twijfelt aan Horners opmerking: 'Denk niet dat hij daar serieus was'

Oud-kampioen Damon Hill is het niet met Red Bull Racing-teambaas Christian Horner eens dat Liam Lawson tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten een 'soft entry' zal krijgen. De Nieuw-Zeelander rijdt zijn eerste race van het 2024-seizoen op het Circuit of the Americas als vervanger van Daniel Ricciardo, waarbij hij zelf ook al aangaf dat hij niet verwacht dat het makkelijk zal worden. Tevens denkt Hill niet dat Ricciardo nog een keer een comeback kan maken.

De geruchtenmolen zat al een tijdje vol met de geluiden over Ricciardo's toekomst. Het zitje van de Australiër werd al een langere tijd in twijfel getrokken, vooral omdat Red Bull-topadviseur Helmut Marko eerder in het seizoen ook al dreigde met een ultimatum. Horner liet in de F1 Nation-podcast weten dat hij Ricciardo's tijd bij Visa Cash App RB zo lang mogelijk heeft gerekt als hij kon, nadat Marko hem na Barcelona eigenlijk al uit de auto wilde hebben. Horner had gehoopt dat Ricciardo zijn mojo weer kon vinden en druk uit kon oefenen op Sergio Pérez, die net als in 2023 geen vlekkeloos seizoen kent.

De coureur uit Perth leverde niet de prestaties waar Red Bull naar op zoek was, dus krijgt Lawson vanaf Austin de kans om te bewijzen dat hij het kan. De Nieuw-Zeelander begint het weekend met een gridstraf van tien plekken vanwege het vervangen van wat motoronderdelen. Volgens Horner zou dat hem 'een iets rustigere entry' geven. 'Hij noemde een soft entry, maar zoiets bestaat niet in de Formule 1, hoor', lacht Hill, ook in de F1 Nation-podcast. 'Wat betreft zijn kwalificatie, hij zal ver van zijn werkelijke positie starten vanwege de straf. Bovendien zullen alle ogen op hem gericht zijn dat weekend', wijst de Brit aan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hill twijfelt aan Horners opmerking: 'Denk niet dat hij daar serieus was'
Lawson bereidt zich voor op zijn terugkeer in de F1.

Hill ziet het als een herhaling van Zandvoort 2023

Hill denkt dat er helemaal geen sprake is van een soepele terugkeer voor Lawson, omdat hij onder druk zal staan van iedereen die wil zien dat hij beter is dan Ricciardo. 'Het is eigenlijk een herhaling van Zandvoort vorig jaar, toen Daniel zijn hand brak en hij hem verving', herinnert de kampioen van 1996 zich. 'Hij zal slechts één vrije training krijgen in Austin, en daarna zal hij meteen doorgaan naar de kwalificatie. Net als vorig jaar krijgt hij maar een sessie voordat hij moet kwalificeren.' En dat ook op een baan waarop Lawson nog nooit heeft gereden. Hoe dan ook heeft hij vorig jaar ook bewezen zijn mannetje wel te staan.

'Weet je wat ik liever zou doen als coureur? Ik zou liever direct naar de kwalificatie gaan en al dat andere overslaan', gaat Hill verder. 'Dat andere spul is gewoon het verzamelen van data. Je leert wel, maar het doel verschuift constant omdat de baan evolueert. Minder informatie is dan in principe beter', denkt hij. 'Als coureur is dat het deel waarin ik geïnteresseerd ben, de competitie. En als het voor iedereen hetzelfde is, is het veel leuker. Maar ja, het rondrijden alleen om een punt te bewijzen voor de ingenieurs is niet zo opwindend.' Aangezien Lawson nog een COTA-rookie is, zal de eerste vrije training voor hem wel nuttig zijn om de baan beter te verkennen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen cota verenigde staten red bull
Lawson heeft nog nooit op COTA gereden.

'Ik ben het spoor bijster'

Ondanks dat Red Bull al weet wat Lawson kan, aangezien hij dat in 2023 heeft bewezen toen hij vanaf Zandvoort tot en met Qatar in de auto heeft gezeten, heeft de kampioensformatie hem nog niet vastgelegd voor 2025. Horner gaf ook aan dat in principe alles nog openstaat. Het zusterteam van Red Bull houdt haar opties dus open. 'Maar, Damon, had je na dat gesprek met Christian hetzelfde gevoel als ik, namelijk dat dit een auditie is voor Red Bull Racing voor Lawson, die bestaat uit zes races?' vraagt podcast-host Tom Clarkson.

'Als hij de komende zes races indruk maakt, zit hij bij Red Bull. Is dat de indruk die jij kreeg?' Hill moet daar even over nadenken. 'Tom, ik ben het spoor bijster wie waar volgend jaar rijdt', zucht Hill. 'Ik dacht dat Checo er volgend jaar nog zou zijn, of niet? Ik dacht dat hij zou blijven. Dat was wat ik hoorde, maar verbeter me als ik het mis heb', zegt hij. 'Ik denk dat hij diegene was die dat zei, inderdaad, maar we willen eigenlijk gewoon weten hoe goed hij (Lawson, red.) is. Het was hoe dan ook een apart, verwarrend bericht (van Horner, red.)', vindt Clarkson.

'Denk je dat hij serieus was, toen hij zei: als het met Liam niets wordt, dan weten we wat Daniel kan?' gaat Clarkson verder, die het onderwerp niet los kan laten. 'Jij vatte het op als: Daniel zal nog een keer terugkomen? Dat zou dan wel een nieuw record zijn, of niet?' reageert Hill. 'Hoeveel ins en outs kan je in je Formule 1-carrière mogelijk meemaken? Ik denk dat hij (Horner, red.) er niet helemaal serieus over was. Als hij er nu een tijdje uit is, dat dat hem niet goed zou doen. We hebben gezien hoe coureurs, als Kimi en Fernando, het lastig hadden om na hun comeback weer op snelheid te komen', sluit Hill af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws