F1-journalist stoft glazen bol af: 'Dan stuurt Verstappen de FIA naar de hel en gaat hij naar het WEC' Opinie
Opinie

F1-journalist stoft glazen bol af: 'Dan stuurt Verstappen de FIA naar de hel en gaat hij naar het WEC'

F1-journalist stoft glazen bol af: 'Dan stuurt Verstappen de FIA naar de hel en gaat hij naar het WEC'

Formule 1-journalist Leo Turrini geeft aan dat er een aantal theorieën en verhalen rondgaan over de toekomst van Max Verstappen. Nu gaan die de laatste tijd heel veel rond, maar de Italiaan geeft aan wat hij heeft gehoord. Turrini denkt dat er drie opties zijn nu het bij Red Bull Racing niet helemaal zo gaat als het team had verwacht, en waarin Verstappen mogelijk kan besluiten om het roer compleet om te gooien.

'Verstappen, de dolende landmijn', zo luidt de titel van Turrini's blog Profondo Rosso. De Italiaan bewondert het talent van Verstappen regelmatig, en ziet dat er momenteel een beeld is ontstaan in het kampioenschap dat aan het begin van het jaar nog compleet onwerkelijk leek. Verstappen begon het seizoen met dezelfde dominantie als in het 2023-seizoen, maar van die dominantie is inmiddels niets meer over. Hij gaat nog aan kop in het kampioenschap, maar het gat tussen hem en Lando Norris is 52 punten met nog zes Grands Prix en drie sprintraces te gaan.

'Zoals te verwachten is, staat Max volop in de schijnwerpers van de Formule 1. Deels omdat hij al maanden geen Grand Prix heeft gewonnen, wat ronduit ongewoon is', gaat Turrini verder. 'Deels omdat hij op spectaculaire wijze het risico loopt het wereldkampioenschap te verliezen, wat aan het begin van de zomer nog totaal onwerkelijk leek. Maar vooral omdat er vreemde theorieën rondgaan over de toekomst van Super Max. Het zijn niet per se clickbait-verhalen', schrijft de Italiaan. 'Ik zal ze voor jullie op een rijtje zetten, waarna jullie zelf kunnen beoordelen hoe geloofwaardig elke versie is.'

'Volgens deze theorie kondigt hij dan zijn pensioen aan'

De eerste theorie die Turrini beschrijft heeft te maken met de FIA en wat er is gebeurd in Singapore. De Nederlander liet een scheldwoord vallen tijdens de persconferentie op donderdag en kreeg een taakstraf van de stewards. FIA-president Mohammed ben Sulayem had voorafgaand aan het weekend gezegd dat hij wilde dat de coureurs wat minder zouden schelden. Verstappen gaf tijdens de rest van de mediasessies vervolgens alleen maar heel korte antwoorden. 'Verstappen zou duidelijk hebben aangegeven dat hij genoeg heeft van de F1-wereld in het algemeen', gaat Turrini verder.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

red bull racing max verstappen singapore gp zondag 2024 15
Verstappen vond de straf die hij kreeg van de FIA 'belachelijk'.

'De absurde (en daar heeft hij gelijk in, punt) FIA-straf voor een ongepaste opmerking zou de kampioen hebben aangezet tot een publieke reactie, moe van de niet-racegerelateerde aspecten die hij niet meer kan verdragen. Volgens deze theorie, als hij zijn vierde titel wint in Abu Dhabi, kondigt Verstappen direct zijn pensioen aan. Hij stuurt de FIA naar de hel en richt zich op het WEC, met zijn eigen team. De FIA heeft ook te maken met het WEC, maar misschien weet Max dat nog niet', schrijft de Italiaan met een klein knipoogje.

Turrini koppelt Verstappen aan Aston Martin

Turrini gaat verder met het nieuws over Adrian Neweys samenwerking met Aston Martin. Vanaf 2025 zal de topontwerper naar Silverstone gaan om daar met Lawrence Stroll in zee te gaan. 'Optie twee: Verstappen heeft al getekend voor Aston Martin in 2026', oppert Turrini. 'Hij zou hebben ingezien dat zijn vader gelijk had toen hij zei dat, als Horner bij Red Bull zou blijven, iedereen weg zou lopen. Max zou daarom zijn woord hebben gegeven aan Newey en aan 'farao' Stroll senior. Daarom is Alonso, ondanks zijn verlengde contract, een beetje gespannen', legt hij uit.

'Volgens deze hypothese blijft Max in 2025 nog bij Red Bull, ondanks dat het team in verval is, en maakt hij gebruik van de tegenvallende resultaten om een clausule in zijn contract in werking te stellen, waarmee hij de samenwerking kan ontbinden', speculeert Turrini. 'Dan is optie drie er nog. Volgens Duitse bronnen heeft de vader van de regerend kampioen al een akkoord gesloten met Mercedes, eveneens vanaf 2026. Er gaan geruchten dat Toto Wolffs krachtbron een enorm voordeel biedt, vergelijkbaar met de hybridemotoren van 2014. Bij Ferrari zouden ze al ongerust zijn, omdat Newey niet door Maranello is verleid.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

persconferentie aston martin lawrence stroll adrian newey 4
Neweys overstap naar Aston Martin betekent mogelijk nieuwe opties voor Verstappen.

Turrini met knipoog: 'Aan jullie de keuze'

Mercedes zal vanaf 2025 echter een rijdersduo hebben dat bestaat uit George Russell en Andrea Kimi Antonelli. Turrini schat de kans dat Verstappen Antonelli vervangt niet hoog in, dus dan moet Russell plaatsmaken. 'Als Kimi goed presteert, vertrekt Russell eind 2025, waarbij Horner onlangs heeft aangegeven hem met belangstelling te volgen. Als Kimi niet op topniveau functioneert, wordt hij teruggezet naar Williams, om daar naast Sainz te rijden. Waar of niet? Geloofwaardig of niet? Aan jullie de keuze', schrijf Turrini. 'En misschien blijft Super Max gewoon bij Red Bull, hè...'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws