Windsor over emotionele zege Hamilton: 'Dit komt uit Abu Dhabi 2021' Opinie
Opinie

Windsor over emotionele zege Hamilton: 'Dit komt uit Abu Dhabi 2021'

Windsor over emotionele zege Hamilton: 'Dit komt uit Abu Dhabi 2021'

Voormalig Formule 1-teammanager en F1-journalist Peter Windsor ziet dat de overwinning van Lewis Hamilton op Silverstone de allesbeslissende overwinning was. Het was een soort genezingsproces dat voortkwam uit de Grand Prix van Abu Dhabi 2021, en Windsor denkt dat veel mensen op de tribunes in Silverstone dat hebben meegemaakt met Hamilton. Tegelijkertijd is het ook symbolisch voor de toekomst, aangezien Hamilton Mercedes verlaat.

Hamilton won op Silverstone zijn 104e zege en dat 945 dagen na zege nummer 103, tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De recordkampioen vocht toen met Max Verstappen om de titel en die verloor hij in Abu Dhabi. Windsor heeft het nog regelmatig over de laatste race van het 2021-seizoen. Hij vindt Verstappen geen onterechte winnaar, maar vond de manier waarop de beslissingen werden genomen en de keuzes die er werden gemaakt niet correct. Daarom was de zege van Hamilton tijdens de Grand prix van Groot-Brittannië niet alleen een opluchting voor hemzelf, maar ook voor anderen.

'Hoe meer we er met de tijd op terugkijken, hoe meer we moeten erkennen dat het de beslissende overwinning is die het is, gezien waar het vandaan komt', begint Windsor in gesprek met Cameron F1. 'Het komt uit Abu Dhabi 2021. Veel mensen op de tribunes hebben Abu Dhabi 2021 van een afstand meegemaakt, maar ze hebben het meegemaakt met Lewis. Het is natuurlijk een enorm ding om het kampioenschap te verliezen. We moeten nooit onderschatten hoe groot dat is', stelt Windsor. 'Tegelijkertijd is het ook de toekomst, aangezien hij naar Ferrari gaat.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton britse vlag
Het was een emotionele dag in Silverstone voor Hamilton.

'Ondanks alles bleef hij Lewis Hamilton'

Begin 2024 kondigde Hamilton aan dat hij Mercedes na meer dan tien jaar zal gaan verlaten. Vanaf 2025 rijdt hij voor Ferrari, en begint een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. 'Je ziet hem dan winnen op Silverstone, als een soort afscheid, als je het zo wilt noemen. Het was een verschrikkelijke situatie (in 2021, red.), niet alleen het verliezen van het kampioenschap, maar ook afscheid moeten nemen van Bottas als teamgenoot', gaat Windsor verder. De 72-jarige heeft al vaker gezegd dat hij vermoedt dat Hamilton niet blij was met George Russell als teamgenoot.

Als er dan sprake is van 'sabotage', vindt Windsor dat Mercedes Hamiltons prestaties heeft gesaboteerd door Russell naast hem te zetten en niet Bottas, als de perfecte tweede rijder, te houden. 'En daar komt ook nog bij kijken dat zijn auto niet competitief was vanaf dag één, en dat zo'n 2,5 jaar lang. Dat was enorm', gaat Windsor verder. 'Ondanks alles behield hij zijn liefde voor de Formule 1 en voor het racen, en ondanks alles bleef hij Lewis Hamilton. Dat is een geweldige prestatie. Kijk ook naar de toekomst en stel je voor hoe de italianen zich voelen over Hamilton naar Ferrari.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamilton verstappen abudhabi 2021
Abu Dhabi 2021 blijft een gevoelig onderwerp voor Windsor.

Windsor hoopt op een samenwerking met Newey

Windsor kaart aan dat Hamilton nog nooit in een auto van Adrian Newey heeft gereden. Nu de voormalig Red Bull Racing-topontwerper in 2025 naar een andere werkgever kan, is er een mogelijkheid dat Hamilton en Newey na al die jaren een keer gaan samenwerken. 'Ik denk niet dat hij ooit in een auto van Adrian heeft gereden, want Adrian vertrok naar Red Bull voordat Lewis bij McLaren kwam. Maar als hij naar Ferrari gaat, dan kan het Adrian versus Lewis worden. Adrian heeft dertien titels behaald in zijn carrière, zij zijn de twee meest succesvolle mensen in de Formule 1. Stel je voor dat die twee samenkomen', zegt Windsor.

De Brit droomt van de kwaliteiten van Hamilton in combinatie met een auto ontworpen door Newey. 'Op Silverstone zag je het ook: in die wisselende omstandigheden, niet alleen van nat naar droog, maar ook kruiswind en windstoten, hij liet de auto alsnog zweven', zegt Windsor. 'Ik zag veel overeenkomsten met hoe Nigel Mansell door de fans werd ontvangen. 'Ik heb een paar vrienden in de journalistiek die denken dat het een show is en Lewis alleen maar zo doet tegen zijn fans om meer publiciteit te krijgen, maar dat geloof ik niet. Ik denk dat hij zich zeker dankbaar voelt tegenover al die fans.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws