Van Lennep ziet waar het fout gaat bij de FIA: 'Hij wil dictator worden'' Opinie
Opinie

Van Lennep ziet waar het fout gaat bij de FIA: 'Hij wil dictator worden''

Van Lennep ziet waar het fout gaat bij de FIA: 'Hij wil dictator worden''

Mohammed Ben Sulayem heeft zich afgelopen week uitgelaten over het tekort aan waardering voor de FIA. Na het gedoe over Max Verstappens grove taalgebruik kan de Emirati rekenen op nog meer kritiek. De Nederlander kreeg namelijk een taakstraf, omdat hij het woord 'fucked' had gebruikt in een persconferentie. Volgens voormalig Le Mans-winnaar Gijs van Lennep is dit volstrekt belachelijk, en moet Ben Sulayem zijn werkwijze aanpassen.

De FIA-president vindt dus dat de FIA alleen maar 'bagger' over zich heen krijgt, maar volgens Van Lennep heeft hij dit grotendeels aan zichzelf te danken. 'Hij loopt nu alleen maar te huilen dat ze geen credits krijgen dit en dat, hij moet gewoon op een veel menselijkere en democratische manier praten met de hele wereld', stelt Van Lennep. 'Hij dacht een beetje dictator te worden, maar dat gaat hem natuurlijk niet lukken, nooit niet', zo vertelt de 75-jarige Nederlander in de podcast F1 Aan Tafel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Van Lennep ziet waar het fout gaat bij de FIA: 'Hij wil dictator worden''
Verstappen schudt de hand met Ben Sulayem

De president maakt zichzelf al niet populair door dit soort uitspraken, maar tijdens het laatste raceweekend in Singapore zorgde hij voor nog meer commotie. Verstappen kreeg een dag taakstraf voor grof taalgebruik, terwijl dit niet persoonlijk aan iemand gericht was. Van Lennep vindt deze beslissing volstrekt belachelijk. 'Je moet dit soort dingen gewoon kunnen blijven zeggen, de straf is echt volstrekt waanzin', stelt Van Lennep.

Ook coureur Beitske Visser vindt het een bijzondere beslissing. 'Ik vind het natuurlijk nergens op slaan. Het zou een ander verhaal zijn als je een racistische opmerking maakt of zo, maar dit was gewoon een woord wat je eigenlijk dagelijks gebruikt en het ging niet eens over een persoon', stelt Visser. 'Tijdens de race zouden ze meer moeten accepteren, want dan ben je echt in de heat of the moment. Als je een voetballer een microfoon bij zijn mond doet, komen er ook dingen uit die niet naar buiten moeten komen. Ik vind gewoon dat sommige woorden er een beetje bij horen.'

Problemen op de baan

Verstappen komt niet alleen naast de baan in de problemen, maar ook op de baan gaat niet alles op rolletjes. De RB20 heeft moeilijkheden met de balans en daarom is Red Bull ook de leiding kwijt in het constructeurskampioenschap. Volgens Van Lennep kan het een structureel probleem zijn. 'Ze moeten die auto gewoon beter maken. Als die auto in de basis niet is wat ze dachten, dan kan je schroeven wat je wil, maar dan wordt het nooit meer wat. Dan moet je gewoon een nieuw chassis bouwen, maar waarschijnlijk richten ze zich ook al op 2026', concludeert de voormalig coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws