Steiner drijft de spot met McLaren: 'Weet nog steeds niet wat die bloody papaja-regels inhouden' Opinie
Opinie

Steiner drijft de spot met McLaren: 'Weet nog steeds niet wat die bloody papaja-regels inhouden'

Steiner drijft de spot met McLaren: 'Weet nog steeds niet wat die bloody papaja-regels inhouden'

Voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner kan niet serieus blijven als hem wordt gevraagd naar de vorm van teamorders die McLaren tijdens de Grand Prix van Italië introduceerde. De Zuid-Tiroler denkt niet dat het op deze manier werkt en vindt het tijd dat er 'echte teamorders' in worden gezet, want een kans om twee kampioenschappen in één jaar te winnen moet het team niet laten gaan.

Velen vragen zich al een tijdje af wanneer McLaren een nummer één binnen het team aan gaat wijzen. Volgens McLaren-CEO Zak Brown heeft het team namelijk twee keer een nummer één en lijkt Andrea Stella het nut van teamorders niet echt in te zien. De vraag is waarom, aangezien Lando Norris op dit moment een kans heeft om het kampioenschap te winnen en Max Verstappen te verslaan. Daarvoor moet zijn team hem echter wel alle kansen geven om de meeste punten binnen te slepen.

In Monza koos McLaren ervoor om de posities van de coureurs niet te wisselen nadat Oscar Piastri Norris inhaalde in de eerste ronde van de race. De Britse renstal gaf aan dat de coureurs met elkaar mochten vechten, als ze de 'papaja-regels' maar in gedachten hielden. Norris finishte als derde. 'Ik vroeg Zak wat die regels inhielden', begint Steiner in de The Red Flags-podcast. 'Ik weet nog net zoveel als voordat ik hem dat vroeg', zegt de Zuid-Tiroler. 'Ik weet nog steeds niet wat die bloody papaja-regels inhouden', lacht hij.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oscar piastri lando norris charles leclerc mclaren gp italie zondag 2024
McLaren had er op zondag in Monza een één-twee van kunnen maken.

'Wat het ook is, het lijkt niet echt te werken. Of misschien werkt het wel, maar zullen we moeten wachten tot het einde van het kampioenschap om te zien of ze winnen of niet', haalt de voormalig teambaas zijn schouders op. Norris staat op dit moment nog 62 punten achter Verstappen, en gezien de huidige vorm van de RB20 zou Norris dat gat wel kunnen dichten. 'Als ze niet winnen, moeten ze de kleur van de regels veranderen, misschien naar groen, geel, rood of wat dan ook, maar niet papaja', knipoogt Steiner.

Steiner hoopt dat McLaren de kansen niet verspilt

De kans dat McLaren het constructeurskampioenschap gaat winnen, wordt met elk teleurstellend weekend van Red Bull groter. Het gat tussen de teams is nog maar acht punten. Stella gaf aan dat ze absoluut met Norris voor de rijderstitel willen gaan, maar het is qua doen en laten van het team niet echt te merken. 'Om de vraag serieus te beantwoorden, denk ik dat het tijd is voor teamorders', gaat Steiner verder. 'Hoe vaak in je leven krijg je de kans om beide kampioenschappen in één seizoen te winnen? Dan moet je zeggen wat er ook maar nodig is, zelfs als het één coureur ongelukkig maakt.'

Sommige analisten, waaronder Peter Windsor bijvoorbeeld, vermoeden dat een clausule in het contract van Piastri de Australiër beschermt dat hij niet zo wordt behandeld als manager Mark Webber bij Red Bull werd behandeld toen hij de teamgenoot van Sebastian Vettel was. 'Dan moeten ze de tweede coureur beloven dat hij volgend jaar een kans krijgt om de titel te pakken', denkt Steiner. 'Ik denk dat, als je met Mark praat, dat hij de situatie kan begrijpen. Niets is gratis in het leven. Misschien zijn er meer kansen, en als die er zijn, zou Oscar die volgend jaar moeten krijgen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oscar piastri lando norris mclaren gp italie zondag 2024
Steiner raadt McLaren aan om teamorders in te zetten om beide titels te pakken dit jaar.

Piastri kan de titel dit jaar niet meer winnen

Het team kan met Norris dit jaar de rijderstitel pakken, met Piastri vermoedelijk niet meer. De Australiër kan mathematisch gezien nog meedoen voor de titel, maar dan moet er in de aankomende acht races heel wat gebeuren. 'Dan zou McLaren volgend jaar moeten zeggen: als Oscar na vijf races in een betere positie zit, mag hij een poging doen om het kampioenschap te pakken', zegt Steiner. Één van de hosts van de podcast is een Piastri-fan en geeft aan dat hij hoopt dat Piastri het dit jaar nog waarmaakt. 'Ja, maar is dat realistisch?' stelt de oud-teambaas.

'Trouwens, als je een Norris-fan bent, luister dan niet naar deze twee wankers!' richt Steiner zich grappend tot de luisteraars. 'Maar zoals ik al zei, Mark weet er alles van en heeft ook in die positie gezeten. Ik respecteer hem enorm voor wat hij voor Oscar doet. Mark kan er altijd over praten als hij iets wil', besluit Steiner. 'Hoe werkt het als je ervoor zorgt dat McLaren één titel pakt in de plaats van twee? Dan ben je een idioot. Dus ze weten wat hen te doen staat.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws