Windsor kraakt papaya rules McLaren: 'Misschien willen ze liever elke week voor reuring zorgen' Opinie
Opinie

Windsor kraakt papaya rules McLaren: 'Misschien willen ze liever elke week voor reuring zorgen'

Windsor kraakt papaya rules McLaren: 'Misschien willen ze liever elke week voor reuring zorgen'

Peter Windsor gelooft dat Lando Norris de Grand Prix van Italië zonder problemen had gewonnen als niet Oscar Piastri, maar Daniel Ricciardo nog zijn teamgenoot bij McLaren was geweest. De Britse journalist legt uit waarom hij daarvan overtuigd is en is daarnaast ook bijzonder kritisch op de papaya rules waar het McLaren-personeel het constant over heeft.

Na de kwalificatie zag het er nog zo goed uit voor Norris. De Brit stuurde zijn MCL38 naar de poleposition, terwijl zijn naaste belager in de titelstrijd, Max Verstappen, niet verder kwam dan de zevende plek. Dit was de kans voor Norris om veel punten goed te maken, helemaal omdat teamgenoot Piastri naast hem vanaf de eerste startrij mocht vertrekken en zo de ideale buffer voor Norris kon vormen. Althans dat was het perfecte scenario geweest, het liep echter anders.

McLaren besloot de papaya rules te hanteren en Piastri mocht dus voor eigen kans gaan. Een onbegrijpelijke beslissing, zo stelde Windsor eerder al, maar in zijn Italian GP debrief op YouTube haalde de Brit het mismanagement van McLaren nogmaals aan. 'Het is echt complete onzin, die papaya rules', reageert Windsor fel op het stokpaardje van de Britse renstal. 'Wat betekent dat? Niemand heeft ooit duidelijk uitgelegd wat het betekent.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

stella mclaren 2023
Windsor begrijpt helemaal niets van de papaya rules.

In Monza legde onder meer CEO Zak Brown uit dat papaya rules niets anders inhield dan dat beide McLaren-coureurs vrij zijn om tegen elkaar te racen, maar dat ze te allen tijde contact moeten vermijden. Deze uitleg is echter heel beperkt en zorgt volgens Windsor alleen maar voor problemen. 'Dan krijg je opmerkingen als: nou, ik race hard en het is niet mijn schuld dat hij een beweging maakt, die ik niet had verwacht. Het is belachelijk', haalt Windsor nog maar eens uit naar de onduidelijke regels, die McLaren hanteert.

Norris had race gewonnen met Ricciardo als teamgenoot

Windsor gelooft bovendien dat die papaya rules Norris de overwinning hebben gekost. Piastri grijpt immers zijn kans en de journalist denkt dat Ricciardo, die in 2021 en in 2022 de teamgenoot van Norris bij McLaren, niet hetzelfde risico zou hebben genomen als zijn jongere landgenoot. 'Lando zou de race zeker hebben gewonnen als Daniel in de andere bolide had gezeten', doet Windsor een opmerkelijke uitspraak. 'Hij (Norris, red.) zou Charles (Leclerc, red.) dan verslagen hebben. Hij zou de leiding niet zijn kwijtgeraakt en hebben gewonnen. Charles zou tweede geweest zijn en Daniel zou dan waarschijnlijk derde zijn geworden.'

'Ricciardo zou zeker niet hebben gedaan wat Piastri deed', licht Windsor zijn opmerking toe. 'Hij zou niet zo snel zijn geweest als Piastri en hij zou Lando zeker niet voorbij zijn gegaan aan de buitenkant van de tweede chicane en Lando in de problemen hebben gebracht op dat krappe stuk van het circuit. Dit is niet goed, maar misschien is dit wat McLaren wil. Misschien hebben ze al gezegd dat ze niet geïnteresseerd zijn in het rijderskampioenschap. En misschien willen ze iedere week liever voor reuring zorgen', kraakt Windsor de keuzes van McLaren op het circuit nogmaals.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws