Webber over 'Multi 21' en Piastri: 'Zo'n egoïstische houding kan betere resultaten opleveren' Opinie
Opinie

Webber over 'Multi 21' en Piastri: 'Zo'n egoïstische houding kan betere resultaten opleveren'

Webber over 'Multi 21' en Piastri: 'Zo'n egoïstische houding kan betere resultaten opleveren'

Voormalig Red Bull Racing-coureus Mark Webber en David Coulthard blikken terug op de race van McLaren in Monza en ook op het Multi 21-dilemma van Webber en Sebastian Vettel toen ze teamgenoten waren bij de Oostenrijkse renstal. De Australiër weet nog dat Vettel zijn eigen plan trok en op het podium uiteindelijk zijn excuus aanbood, maar toen was het leed al geschied. De heren bespreken tevens of het tijd wordt dat McLaren teamorders in gaat voeren.

Na de Grand Prix van Italië ging het vooral over het gebrek aan teamorders bij McLaren. De Britse renstal introduceerde tijdens de race wel de 'papaja-regels', maar zoals Zak Brown het uitlegde houden die regels alleen in dat je niet mag crashen met je teamgenoot. Veel analisten, oud-coureurs en journalisten vinden het onbegrijpelijk dat McLaren nog geen duidelijke nummer één heeft aangewezen, al helemaal niet nu Lando Norris een poging kan doen om de titel te winnen. Velen vinden dat McLaren Norris alle kansen moet geven om de meeste punten binnen te slepen. Het helpt dan niet als ze het toestaan dat Oscar Piastri aan mag vallen zoals hij deed in Monza.

De speculaties sloegen op hol, waarvan een van de geruchten zou luidden dat Piastri's manager, Webber, ervoor zou hebben gezorgd dat in zijn contract staat vermeld dat hij nooit behandeld mag worden bij McLaren zoals Webber werd behandeld bij Red Bull toen hij naast Vettel reed. Red Bull had toen duidelijke regels, die heetten 'Multi 21'. Vettel negeerde de teamorders in Maleisië in 2013 en won de race, met Webber op P2. 'We stonden massaal onder druk', weet Webber nog in de Formula For Success-podcast. 'Naar mate de race vorderde gaf ik Seb de vroege pitstops om hem ironisch genoeg te beschermen tegen Lewis, want Seb stond onder druk van hem', legt Webber uit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Coulthard twijfelt of McLaren situatie kan redden: 'Is al te laat en te close voor teamorders'
De teamorders van Red Bull werden in de jaren van Vettel en Webber 'Multi 21' genoemd.

'Toen we eenmaal uit de pitstops kwamen en ons los konden maken van de undercut, stabiliseerde de race. En dat is waar we onenigheid hadden, want we hadden voor de race afgesproken hoe we de Grand Prix zouden eindigen. Ik bedoel, Seb deed zijn eigen ding en ging tegen wat het team bedacht. Maar zo'n egoïstische houding kan zelfs leiden tot betere prestaties', zegt Webber. Eddie Jordan, de host van de podcast, vraagt zich af of het net zo gaat met Piastri en Norris bij McLaren op het moment. 'Hij (Piastri, red.) wil geen applaus (voor zijn inhaalactie in Monza, red.)', gaat de Australiër verder. 'Hij wil zijn strepen verdienen en het op de baan laten zien.'

'In mijn ogen was Oscar magisch'

Het is onduidelijk of Piastri net als Vettel in 2013 een afspraak met het team negeerde. Brown gaf alleen aan dat er regels werden opgesteld voor de eerste bocht, en Piastri haalde Norris in Monza in in bocht vier. De heren van de Formula For Success-podcast hebben dan ook alleen maar goede woorden over voor de actie van de McLaren-coureur. 'In mijn ogen was Oscar magisch', zegt Coulthard. 'Om in die bocht aan de buitenkant in te halen, zoals Mark en ik weten, is iets wat niet heel makkelijk is. En om dat aan het begin van de race te doen, toonde de toewijding, toonde wereldklasse. De auto's zijn nu echt enorm. Het zijn net monstertrucks!' lacht Coulthard.

Coulthard, tevens een oud-McLaren-coureur, is het wel eens met de mensen die hebben aangegeven dat McLaren moet focussen op wat het team wil. Beide titels zijn binnen bereik, en dan moet het team Norris wel de mogelijkheid geven om de rijderstitel te behalen. 'Dat vereist leiderschap, het vereist dat de teambaas of de aangewezen persoon, die op die dag het laatste woord heeft, dat gesprek voert', zegt Coulthard. 'Er zitten maar 44 punten tussen Oscar en Lando, terwijl Lando nu 62 punten achter Max staat. Je zou kunnen zeggen dat het al te close is voor teamorders. Het is duidelijk dat, als McLaren achter één coureur moet staan, dat dat de rijder met de meeste punten moet zijn.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oscar piastri lando norris mclaren gp italie zondag 2024 3
Piastri en Norris vochten in de eerste ronde van de race in Monza al met elkaar.

Webber zegt niets, maar zijn gezicht spreek boekdelen

Teambaas Andrea Stella zei na de Grand Prix van Italië dat hij niet zozeer gelooft in het hebben van een nummer één. 'Wat betekent het dan als je nummer één bent?' vroeg Stella zich af. Daarop volgden reacties van mensen die niet begrepen hoe Stella niet in kan zien dat teamorders echt nodig zijn als McLaren de titel wil pakken met Norris. 'Dat zal Oscar waarschijnlijk niet lekker zitten', zegt Coulthard, die niet vraagt of Webber daarop wil reageren. Het gezicht dat Webber trok, met opgetrokken wenkbrauwen, sprak echter boekdelen. 'Ik ga je niet vragen om daar iets over te zeggen, Mark, maar ik denk dat McLaren nu absoluut moet denken als een wereldkampioen', sluit Coulthard af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws