pirelli ferrari charles leclerc mclaren oscar piastri red bull racing max verstappen mercedes george russell gp saoedi arabie 2025 zondag 2 3 Formule 1
Formule 1

Trumps handelsoorlog heeft ook gevolgen voor Red Bull-Ford: dit kan er gebeuren

pirelli ferrari charles leclerc mclaren oscar piastri red bull racing max verstappen mercedes george russell gp saoedi arabie 2025 zondag 2 3

De recente invoering van handelstarieven door de Amerikaanse president Donald Trump heeft wereldwijd markten in onzekerheid gestort, met potentieel verstrekkende gevolgen voor de Formule 1. Hoewel Trump op 9 april plotseling aankondigde dat er een pauze van 90 dagen komt voor verhoogde tarieven voor tientallen landen, blijft het tarief van 25 procent op auto-importen van kracht. Deze situatie creëert een nieuwe uitdaging voor de koningsklasse van de autosport.

Crises zijn de Formule 1 niet onbekend. Eerder dit millennium moest de sport al door de financiële crisis van 2009 en de coronaviruspandemie, die de sport platlegde en dwong om allerlei maatregelen te nemen, zodat er na verloop van tijd weer gereden kon worden, ondanks de constante dreiging van het virus. De globale financiële onrust die Trump veroorzaakt, lijkt de volgende uitdaging.

Onder sectie 232 van de Trade Expansion Act uit 1962 is de president van de Verenigde Staten bevoegd om tarieven in te voeren voor de nationale veiligheid. Dit heeft hij gedaan op auto-importen. Deze tarieven, van 25 procent, gelden voor diverse voertuigen, zoals personenauto's en bestelwagens. Ook onderdelen van motorvoertuigen, denk hierbij aan motoren, transmissies, aandrijflijnen en elektrische componenten, worden minder makkelijk verkocht in de VS.

Wat is Trump aan het doen?

Trump beweert dat de Verenigde Staten jarenlang oneerlijk behandeld is door vriend en vijand, en is van mening dat zijn huidige beleid compenseert voor deze jaren aan oneerlijke handel. Het langetermijndoel is om ervoor te zorgen dat binnenlandse productie aantrekkelijker wordt, wat zowel mogelijkheden tot kapitaalinvesteringen als arbeidsmogelijkheden oplevert.

Voor autofabrikanten betekent de strategie van Trump dat er minder verkocht wordt, hoewel onderdelen die binnen de handelsovereenkomst tussen de VS, Mexico en Canada vallen, vrij zijn van tarieven. De rest van de wereld ervaart wel een pittigere afzetmarkt in de Verenigde Staten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Trumps handelsoorlog heeft ook gevolgen voor Red Bull-Ford: dit kan er gebeuren
Haas is een Amerikaans team, maar zegt weinig gevolgen te ervaren van de tarieven van Trump.

Wat betekent dit voor de automerken?

De wereldpolitiek heeft op de korte en lange termijn effect op automerken die betrokken zijn bij de Formule 1. Een van de meest interessante cases is Haas. Haas is immers het team dat vanuit Amerika opereert. Alle onderdelen die ze importeren voor de productie van het Formule 1-materiaal zijn dus plots duurder geworden. Woordvoerders van Haas zelf stellen dat dit geen impact heeft op het team.

Haas Automation, het bedrijf van Gene Haas, ondervindt wel gevolgen van de tarievenoorlog van Trump. Haas Automation heeft aangegeven dat de vraag van binnen- en buitenlandse klanten naar machines drastisch gedaald is en dat de omzet dus terugloopt. De productie van de organisatie is zodoende teruggeschroefd, de overuren die normaal gemaakt dienden te worden zijn verdwenen en ze hebben besloten een wervingsstop te houden. In Oxnard, Californië, waar Haas' fabriek staat, zijn de gevolgen van Trumps aanstelling in het Witte Huis dus al duidelijk.

Amerikaans bloed in de F1

Een ander interessant onderwerp dat betrekking heeft op de sport is de intrede van Ford en Cadillac. Ook deze twee merken zijn Amerikaans, dus zullen vroeg of laat gevolgen ondervinden van wat Trump aan het doen is. Voor nu is het nog even onduidelijk in hoeverre deze merken ook echt geraakt zijn. Ford heeft een samenwerking met Red Bull Racing opgezet voor de bouw van motoren onder de reglementen van 2026.

Volgens teambaas Christian Horner koopt het team momenteel echter zeer weinig producten uit de VS, wat betekent dat de renstal van Max Verstappen tot nu toe nergens last van heeft. Op korte termijn zal vermoedelijk de ontwikkeling van de Red Bull-verbrandingsmotoren geen vertraging oplopen. De bredere effecten op de zakelijke wereld ziet Horner wel als dreigend.

General Motors treedt met het Cadillac-merk toe tot de F1 als elfde team in 2026 en zal opereren vanuit drie locaties: Silverstone in Engeland, en Fishers (Indiana) en Charlotte (North Carolina) in de VS. Door een Europese basis te hebben en in de beginjaren gebruik te maken van Ferrari-klantenmotoren zou Cadillac enigszins beschermd kunnen zijn tegen de directe gevolgen van de tarieven. Houdt het onrustige economisch-politieke klimaat langer aan dan kan dit ook hier gevolgen hebben.

Mercedes, McLaren en Ferrari het haasje

Op de lange termijn kunnen alle spelers binnen de sport problemen ondervinden vanwege de tarievenoorlog van Trump. Dit heeft ermee te maken dat alle automerken in meer of mindere mate afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt. Zo verkocht Mercedes-Benz in 2024 zo'n 325.000 voertuigen in de Verenigde Staten, wat neerkomt op ongeveer 16 procent van de totale verkoop.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Trumps handelsoorlog heeft ook gevolgen voor Red Bull-Ford: dit kan er gebeuren
Amerika is voor Mercedes een serieuze afzetmarkt, wat betekent dat de handelsoorlog van Trump de verkoopcijfers aantast.

Voor McLaren ligt het percentage verkochte auto's in Noord-Amerika op 46 procent. Zij zullen dus nog zwaarder getroffen worden, al is de vraag of de klanten van McLaren, vooral rijkere Amerikanen, ook werkelijk zoveel last zullen hebben van Trumps maatregelen. 25 procent van alle verkochte Ferrari's rijden rond in de Verenigde Staten, met met name de staat Californië als significante afzetmarkt voor het luxeautomerk.

Ferrari heeft al aangekondigd de tariefgerelateerde kosten voor drie van de modellen die in de VS worden verkocht (Ferrari 296, SF90 en Roma) te absorberen, maar waarschuwt dat de prijzen voor andere modellen met 10 procent zullen stijgen om aan de financiële doelstellingen te blijven voldoen. Alpine, het luxe merk van Renault, is van plan om na 2027 pas naar de VS te komen, wat betekent dat de huidige tarieven de verkoopcijfers niet beïnvloeden. Sterker nog, de Fransen kunnen het toetreden tot de markt uitstellen tot een gunstiger moment.

F1 steeds groter in Amerika

De langetermijnrisico's strekken zich uit tot sponsoring en partnerships. De VS vertegenwoordigt voor vele bedrijven een belangrijke afzetmarkt. Daarnaast is de VS in de afgelopen jaren voor de sport zelf een steeds belangrijkere afzetmarkt geworden met een toenemende hoeveelheid kijkers en inmiddels drie Grands Prix. Liberty Media, het Amerikaanse bedrijf dat eigenaar is van F1, zal de ontwikkelingen op Wall Street dan ook nauwlettend volgen.

Met drie grote evenementen in de Verenigde Staten (Miami, Austin en Las Vegas) en een notering aan de New York Stock Exchange, heeft Liberty Media veel te verliezen bij langdurige economische onzekerheid.

De handelsoorlog van Trump creëert een complexe uitdaging voor de Formule 1. Hoewel de Europees-gecentreerde operaties van F1 enige bescherming bieden tegen de specifieke markteffecten van tarieven, zijn de langetermijngevolgen potentieel ingrijpend, vooral voor teams en automerken die sterk afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt.

De komende maanden zullen cruciaal zijn. Als de onzekerheid en nervositeit tot in de zomer of zelfs de herfst aanhouden, zou dit een significante impact kunnen hebben op onderhandelingen over het 2026-seizoen. In ieder geval lijkt dit een onderwerp dat niet snel zal verdwijnen en dat de F1-wereld in de komende jaren mogelijk nog veel hoofdpijn kan bezorgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws