Mol deelt: 'McLaren heeft ook een nieuwe vloer, maar die durven ze er niet onder te doen' Opinie
Opinie

Mol deelt: 'McLaren heeft ook een nieuwe vloer, maar die durven ze er niet onder te doen'

Mol deelt: 'McLaren heeft ook een nieuwe vloer, maar die durven ze er niet onder te doen'

Voormalig Ziggo Sport Formule 1-commentator Olav Mol denkt dat de vorm van McLaren, die dit weekend iets minder lijkt te zijn dan in Singapore, wellicht te verklaren is door de achtervleugels die McLaren aan heeft moeten passen. Bovendien is het best een risico om laat in het seizoen met een compleet updatepakket te komen, wat zowel McLaren als Red Bull Racing hebben gedaan. Red Bull heeft echter maar twee updated components meegebracht, McLaren zeven.

Red Bull diende op vrijdag voorafgaand aan de eerste vrije training het document in waarop haar updates stonden, en de lijst was verrassend klein. Ondanks dat er maar twee aangepaste onderdelen op vermeld stonden, hadden de twee aanpassingen een grote impact. De aerodynamische updates verbeterden de stabiliteit van de auto, waardoor Verstappen niet meer met zoveel balanswisselingen kampte als voorheen. Daardoor was hij direct in staat om de RB20 weer de sporen te geven, wat resulteerde in een poleposition voor de sprintrace en de zege van de sprintrace.

McLaren heeft meer dingen aangepast aan de auto, en heeft veel 'zware' aanpassingen doorgevoerd, zoals aan de vleugels. Ook heeft de Britse renstal verdere veranderingen doorgevoerd aan alle achtervleugels. Het team ontkent dat dat moest van de FIA, maar het was wel een gevolg van de lopende gesprekken over haar slimme achtervleugel. Naar het idee van Mol kan het de reden zijn waarom Lando Norris en Oscar Piastri moeite hadden om het perfecte rondje te rijden. 'We weten niet hoe nadelig het voor hen is dat ze die vleugels aan hebben moeten passen', kaart Mol aan in Formule 1: hoogtepunten op Ziggo Sport.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mol deelt: 'McLaren heeft ook een nieuwe vloer, maar die durven ze er niet onder te doen'
McLaren heeft aardig wat veranderingen doorgevoerd.

Mol wijst naar de racedag met volle tank

Het verschil is wellicht minimaal, maar het aanpassen van de achtervleugel kan grote gevolgen met zich meebrengen. Het is mogelijk dat McLaren die gevolgen nu ervaart. De auto oogde ook niet overal even stabiel op COTA. 'En als we gaan racen, komt er ook nog eens zeventig kilo aan brandstof bij. Ik weet niet of het belangrijk is, maar het kan een oorzaak zijn', aldus Mol, die ook kijkt naar de andere aanpassingen van McLaren. 'We moeten niet vergeten dat McLaren ook nog een nieuwe vloer bij zich heeft, maar die hebben ze er maar niet onder gestoken, omdat ze bang waren.'

Een grote update doorvoeren een aantal weekenden voor het einde van het seizoen kan immers zeer risicovol zijn. Als het gedrag van de auto compleet omslaat, kan McLaren de titelstrijd vergeten. Hetzelfde geldt voor Red Bull. 'Anno 2024 voeren ze die updates daarom in fases door', zegt Mol. Daarom nam Red Bull een relatief klein updatepakket mee, ondanks dat het overkwam alsof het Oostenrijkse team een hele waslijst aan updates aan zou melden bij de FIA. Wat voor Mol duidelijk is, is dat de Red Bull er nu een stuk beter uitziet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen cota zaterdag sprintrace 2024 redbullacing rb20
Als Verstappen zich lekker voelt, is dat heel gevaarlijk voor de rest.

Pérez stelt opnieuw teleur

De commentator uit Bloemendaal had al gezegd dat Pérez totaal niet met die update om kan gaan, al helemaal niet als die update ervoor zorgt dat auto weer beter bij Verstappen gaat passen. Robert Doornbos snapt dan ook niet wat Red Bull nog met Pérez wil. 'We weten het wel, waarom Pérez het niet waarmaakt. Ik denk dat het een ambitieuze gedachte is geweest van Horner en de rest van het team dat hij wat anders zou laten zien in de laatste zes races', kaart Doornbos aan. 'Maar dit is Pérez zoals we hem kennen. Hij kan de set-up niet vinden, moet vanaf het middenveld komen, en hij nam tijdens de sprintrace ook nog veel risico in de gevechten. Het is echt kantje boord allemaal.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws