Kritiek uit eigen land voor Verstappen: 'Meer de stoerste willen zijn dan de slimste kan je opbreken' Opinie
Opinie

Kritiek uit eigen land voor Verstappen: 'Meer de stoerste willen zijn dan de slimste kan je opbreken'

Kritiek uit eigen land voor Verstappen: 'Meer de stoerste willen zijn dan de slimste kan je opbreken'

Jeroen Bleekemolen en Jan Lammers blikken terug op de Grand Prix van Mexico en denken dat het beter was geweest als Max Verstappen gewoon rustig was gebleven in het gevecht met Lando Norris. Verstappen was niet van plan om de Brit ook maar een meter ruimte te geven, en de analisten betwijfelen of dat een goed idee was. Op deze manier kan hij niet nog vier races rijden.

Na Austin kregen Verstappen en Norris het opnieuw aan de stok in Mexico. Verstappen lag heel even aan de leiding, maar nadat Carlos Sainz zijn P1 weer terugpakte, kwam hij weer binnen bereik van Norris. De Brit wilde Verstappen buitenom inhalen, maar Verstappen duwde hem buiten de baan in bocht 4. Norris schoot vervolgens door en kwam voor Verstappen terecht, waardoor er een soort wraakactie volgde in bocht 8. Verstappen kreeg uiteindelijk twintig seconden en twee punten op zijn licentie.

'Dit is een lastige discussie', begint Bleekemolen in de analyse van de NOS. 'Uiteindelijk probeert hij het goed te doen. Hij probeert hem er net voor te krijgen bij de apex, maar hij zat er net achter. Dus dat was een fout', analyseert de coureur. 'En dan komt een actie uit frustratie, want hij wil Norris direct weer terugpakken', wijst Bleekemolen aan. Dat gebeurde in bocht 8, waarvoor hij dan ook de twee strafpunten heeft gekregen. 'Je bent in de ogen van de FIA dan ook de aanvallende partij, dus dat is dan ook weer een regelboek waar je rekening mee moet houden.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kritiek uit eigen land voor Verstappen: 'Hij viel in zijn eigen zwaard'
Verstappen lag even aan de leiding, maar werd in ronde negen weer ingehaald.

Lammers vindt dat Verstappen rustig had moeten blijven

Lammers sluit zich aan bij de mening van zijn mede NOS-analist. 'Hij valt een beetje in zijn eigen zwaard', vindt de Le Mans-winnaar. 'Waar hij vorige week beargumenteerde: het zit zo en zo, en hij zei: ik gebruik het reglement, dat werkt nu tegen hem', gaat de oud-coureur verder. Verstappen zat in Austin ervoor bij de apex, waardoor hij geen straf kreeg, maar Norris wel. Lammers vond het gek om te zien dat Verstappen zich niet in kon houden. 'Hij had koel en rustig moeten blijven en hij had moeten denken: dan hou ik de schade beperkt', zegt hij.

'Max had diegene moeten zijn die de rust had moeten bewaren. Wij zijn natuurlijk wijsneuzen achteraf, en als je daar zit, volgepompt met adrenaline, en het zit nu eenmaal in je DNA dat je niemand voor je wil hebben, dan is dat moeilijk. Toch laat hij zich dan opjutten', zegt Lammers, die het jammer lijkt te vinden dat Verstappen zich uit de tent liet lokken. Zijn doel leek echter te zijn om Norris niet te laten winnen. Het verschil met P1 en P4 was dertien punten geweest, het verschil met P2 en P6 is tien punten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen rb20 mexico racedag 2024 redbullracing
Verstappen wilde ervoor zorgen dat Norris niet kon winnen.

Bleekemolen keek er niet van op: 'Dat is Verstappen'

Bleekemolen vond het niet raar dat Verstappen overging op de zware verdedigings- en aanvalsmanoeuvres. 'Dat is Verstappen', zegt hij. 'Altijd de grens opzoeken en de grijze gebieden, dat is ook de reden waarom hij al zoveel heeft gewonnen en waarom hij staat waar hij nu staat. Maar het houdt een keer op', zegt Bleekemolen. Velen op social media hebben hun berekeningen er al op losgelaten en weten dat Norris twaalf punten per weekend in moet lopen om Verstappen te verslaan in de titelstrijd. Het is volgens Lammers dan te makkelijk om te zeggen 'dit waren er maar tien'.

'We komen nu in het gedeelte van het seizoen waar motorwissels, gridstraffen, heel zwaar tellen. We praten nu over een paar punten, maar als je straks het kampioenschap verliest op die tien punten...', zegt Lammers. 'Meer de stoerste willen zijn dan de slimste, dat kan je opbreken natuurlijk', sluit Lammers af. Aankomend weekend wordt het Formule 1-seizoen voortgezet in Brazilië, waar Verstappen en Norris opnieuw de strijd met elkaar aan zullen gaan. Verstappen gaat mogelijk een motorwissel doorvoeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws