Hill ziet Red Bull 'door de zure appel heen bijten': 'Ze hebben Pérez nodig' Opinie
Opinie

Hill ziet Red Bull 'door de zure appel heen bijten': 'Ze hebben Pérez nodig'

Hill ziet Red Bull 'door de zure appel heen bijten': 'Ze hebben Pérez nodig'

Oud-kampioen Damon Hill had niet verwacht dat Sergio Pérez bij Red Bull Racing mocht blijven na zijn teleurstellende resultaten tijdens de eerste helft van het 2024-seizoen. Hij merkt echter wel op dat Red Bull zich lijkt te focussen op het vinden van het probleem met de auto waardoor Pérez weer meer uit zichzelf en de auto kan halen. Desondanks had hij verwacht dat Daniel Ricciardo promotie zou krijgen.

Op de maandag na de Grand Prix van België was er topoverleg in Milton Keynes. Daarbij werd onder andere besproken hoe het team verder moest na een paar uitdagende races en werd er ook het een en het ander besproken over de rijders. Voor Pérez waren de twee Grands Prix voor de zomerstop mogelijk cruciale races, want daarin moest hij Helmut Marko en Christian Horner zien te overtuigen dat hij het zitje naast Max Verstappen verdiende. De Mexicaan scoort al sinds de Grand Prix van Monaco matig, ondanks dat Red Bull hem vroegtijdig had verlengd om hem zelfvertrouwen te geven.

Op maandagavond werd vervolgens bekendgemaakt dat Pérez gewoon blijft en Red Bull geen rijderswissel door gaat voeren in de zomerstop. 'Ik heb een tijdje geleden al gezegd dat ze zich veel meer op Checo hebben gericht en proberen uit te vinden wat het probleem is, zodat hij het beste uit zijn auto kan halen en zijn vertrouwen terug kan krijgen, of wat er dan ook aan de hand is', zegt Hill in de F1 Nation-podcast. 'Ze hebben hem nodig, al helemaal als ze hem niet kunnen vervangen door een andere coureur', gaat de oud-kampioen verder. 'In het verleden is gebleken dat, zoals met Gasly of Albon, de situatie snel kan veranderen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hill verwachtte dat Pérez moest vertrekken: 'Vooral als Verstappens invloed zo groot is'
Pérez rijdt na de zomerstop 'gewoon' voor Red Bull.

'Max zou blij zijn met hem als teamgenoot'

Er werd druk gespeculeerd dat Liam Lawson een mogelijke vervanger van Pérez had kunnen zijn, aangezien de Nieuw-Zeelander een tijdje geleden de kans kreeg om wat meters te maken in de RB20. Ook Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo werden genoemd. Het behouden van Pérez zou ervoor kunnen zorgen dat Red Bull het constructeurskampioenschap niet wint dit jaar. 'Misschien bijten ze door de zure appel heen en zeggen ze: verliezen we enkele miljoenen dollars door het kampioenschap te verliezen, of verliezen we enkele miljoenen dollars om van Checo af te komen?' oppert Hill, die gokt dat dat de overweging van Red Bull was.

De Brit vermoedt dat Red Bull heeft bekekenen wat beide opties op de lange termijn waard zijn, want als er een nieuwe coureur naast Verstappen wordt gezet in Zandvoort, betekent dat ook geen garantie op succes. 'Ik denk dat Tsunoda's kansen nu bij Aston Martin liggen nu de samenwerking met Honda eraan komt. Hij heeft gelijk als hij zegt: ik snap het niet, het slaag nergens op', zegt Hill, die verwijst naar de uitspraken van Tsunoda, die zei dat hij het oneerlijk vond als Lawson eerder de kans zou krijgen dan hij. 'Maar als je kijkt naar de foto's van Verstappen en Ricciardo die samen het circuit verlaten en ze allemaal lachen, zou je toch denken dat Max blij zou zijn met hem als teamgenoot.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

australie donderdag 2024 max verstappen daniel ricciardo 1
Had Verstappen liever Ricciardo als teamgenoot gehad?

Hill wijst naar de complexe bolides van tegenwoordig

Verschillende analisten denken dat Ricciardo voor Horner de beste optie was, omdat de Britse teambaas de Australiër sinds zijn terugkeer eigenlijk al weer bij Red Bull had willen zien. 'En als Max zijn invloed in het team zo groot is dat hij die beslissing bijna kan beïnvloeden, dan denk ik dat de druk er is om Danny daar binnen te halen. Ze hebben hem wel een tweede kans gegeven en zijn prestaties worden steeds beter', denkt Hill. Ricciardo's prestaties eerder in het jaar vielen juist tegen, waardoor hij volgens sommigen een ultimatum had gekregen van Marko.

'Iets aan deze auto's maakt het extreem moeilijk voor de coureurs om zich op de baan echt uit te drukken', gaat Hill verder. 'Het is niet alleen voor Ricciardo zo, maar ook voor Checo en de andere coureurs. Zelfs Lewis zegt dat het venster voor het optimaliseren van de auto erg klein is. Het kan zijn dat dat iets is wat het team ook niet begrijpt en dat ze daardoor niet kunnen helpen. Hoe beoordelen we hun rijvaardigheden dan?' vraagt de Brit zich af. 'Carlos (Sainz, red.) is de enige die zijn auto. Dit is het niveau dat elke andere coureur moet begrijpen om betere resultaten te behalen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws