Doornbos omschrijft probleem bij Red Bull: 'Hij gijzelt echt dat team' Opinie
Opinie

Doornbos omschrijft probleem bij Red Bull: 'Hij gijzelt echt dat team'

Doornbos omschrijft probleem bij Red Bull: 'Hij gijzelt echt dat team'

Robert Doornbos denkt dat Red Bull Racing een onoplosbaar probleem heeft. Het team heeft één coureur die uitstekend presteert, en vier opties voor het tweede stoeltje, waarvan geen enkele coureur de perfecte kandidaat lijkt te zijn. Toch denkt Doornbos wel dat Red Bull stappen moet ondernemen na het laatste schadegeval van Sergio Pérez.

Twee weken geleden ging het in Q1 ook al mis voor Pérez in Silverstone, al was er toen geen serieuze schade. 'Ik zag dit met pijn in mijn buik, toen ik die gele vlag zag', zegt Doornbos over de crash van Pérez. 'Hij had een goede training. Hij zat er helemaal in, en het momentum was weer terug. Ik zag die gele vlag in de middensector, en ik zag het poppetje van Pérez niet meer bewegen, en toen kwam het beeld van die crash. Dit is zó onnodig. Je staat al goed om door te gaan uit Q1, en die lichaamstaal zei alles, in mijn optiek', vertelt Doornbos in de nabeschouwing van Ziggo Sport.

Gevolgen voor Red Bull

'Je weet het gewoon niet meer. Het gebeurt in Monaco, Canada, Silverstone, én Boedapest', aldus Doornbos. Mocht Pérez inderdaad als zestiende van start gaan in Hongarije, dan heeft hij in de laatste zeven Grands Prix gemiddeld alsnog maar een veertiende startplek gehad. Doornbos vindt vooral de crashes een groot probleem. 'Hij rijdt misschien wel vijf miljoen schade tot nu toe. Dat tikt wel serieus aan. Monaco was al 2,5 miljoen schade. Hij gaat de vijf miljoen dit jaar wel aantikken. Dit gaat gewoon van je budget cap af. Dit heeft impact op het team op alle fronten.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

sergio perez rb 20 crash monaco red bull racing
De restanten van de RB20 in Monaco.

Pérez over houdbaarheidsdatum heen?

Doornbos analyseert vervolgens de laatste crash van Pérez. 'Hij stuurt eerst weg van de kerbstones, en daarna stuurt hij terug naar de kerbstones, om de radius wijder te maken, maar dat geeft een soort onbalans in de auto. Hij wil van rechts naar links sturen, en hij kan niet eens meer reageren', aldus Doornbos, die een moment van George Russell er ter vergelijking bijpakt: 'Russell blijft op die kerbstones rijden, en hij vangt de auto op. Zijn reflexen zijn tien keer sneller. Pérez is hem al kwijt, omdat hij te laat voelt dat hij hem kwijt is.'

Juist dat gebrek aan reflexen vindt Doornbos zorgwekkend. 'Ik heb Pérez in zijn toptijd bij Force India of Racing Point in Eau Rouge met die roze auto de auto uit een drift zien halen, dat je dacht: dit is de man met de snelste handjes in de paddock.' Juist aan die reflexen ontbreekt het nu dus. 'Hoe kan dit nou? Hij moet die andere auto laten gaan. Hij denkt: Max is weer een halve seconde sneller, zal ik ook wat meer risico nemen hier? Misschien doet Max dat ook wel. Het team had ook al gezegd dat hij Max moet laten gaan, omdat hij tegen een van de allergrootste coureurs rijdt die er ooit geweest zijn. Hij moet zich op zijn eigen auto focussen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

sergio perez red bull racing rb20 crash hongarije 1
De beschadigde RB20 in Hongarije.

Wat moet Red Bull doen?

Doornbos denkt dat Pérez in de zomerstop vervangen moet worden. 'Het draait om zelfvertrouwen hebben. Het is echt pijnlijk, maar dat is ook topsport, dat als iemand niet presteert, dat het op een gegeven moment klaar is. Dit is tragisch en pijnlijk', aldus de analist, die meeleeft met Pérez. Hoewel Doornbos vindt dat Red Bull een vervanger moet regelen, is het nog niet makkelijk te bepalen wie dat moet zijn.

'Tsunoda schreef ook de auto af', benadrukt Doornbos. 'Ricciardo had wel een goede dag, maar het wisselt eigenlijk per dag. Red Bull heeft echt een probleem. Hij gijzelt eigenlijk dat team. In het verleden ging die roulatie veel sneller. Ze zitten gewoon een beetje klem.' Doornbos denkt dat Red Bull misschien buiten de deur moet gaan kijken. 'Er is vast iemand die zegt: ik ben heel blij om de nummer twee te zijn naast Max, en ik rijd wel drie tienden achter hem aan.' Een coureur die aan die omschrijving voldoet, heeft echter zijn overstap van Haas naar Audi al bekendgemaakt.

Pakt Verstappen de overwinning in Hongarije? Krijg 50x je inzet en claim de Golden Odds! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws