Colapinto aangeraden als optie voor Red Bull: 'Sterke kandidaat op de lange termijn' Opinie
Opinie

Colapinto aangeraden als optie voor Red Bull: 'Sterke kandidaat op de lange termijn'

Colapinto aangeraden als optie voor Red Bull: 'Sterke kandidaat op de lange termijn'

Journalist Lawrence Barretto en coureur en commentator Sam Power hebben bij de F1 Nation-podcast een nieuwe naam naar voren geschoven voor de Red Bull-familie: Franco Colapinto. De benjamin van de Formule 1 debuteerde als vrij onbekende naam, maar heeft zich in drie weekenden tijd in de kijker gereden. De overgebleven stoeltjes voor 2025 zijn echter schaars.

Colapinto opende al sterk in Monza, al maakte hij daar wel een fout in de kwalificatie. In Azerbeidzjan maximaliseerde hij wel met een Q3-deelname en een achtste plek aan de eindstreep. Een week later, op een uitdagend circuit, haalde Colapinto weer bijna Q3. Hij strandde op een twaalfde startplek, slechts 0,007 seconden achter teamgenoot Alexander Albon. 'We zullen nog lang praten over zijn kwalificatieprestatie', meent Barretto.

Colapinto grijpt zijn kans met beide handen aan

'Albon is een hoog aangeschreven coureur, die zijn carrière nieuw leven heeft ingeblazen bij Williams. We verwachten allemaal dat hij het leven van Carlos Sainz zuur zal maken komend jaar', zegt de autosportjournalist. 'Dan komt er opeens zo'n jonge jongen binnen, die op twee circuits moet rijden, die hij niet kent. Op het eerste circuit pakte hij punten', zo verwijst Barretto naar Azerbeidzjan, 'en hier kwalificeert hij zich binnen enkele duizendsten van een seconde van Albon.' Vervolgens pakte Colapinto vier plekken winst bij de start. 'Ik weet dat sommige coureurs niet zo blij waren met Albon als een divebomb bij de start omschreef, maar hij rijdt zichzelf echt in de kijker. Hij wil bewijzen dat hij zijn kans in de Formule 1 verdiend heeft. Petje af voor hem. Iedereen heeft het over Franco Colapinto.'

Heeft Williams spijt?

Voordat Colapinto zijn kans kreeg als vervanger van Logan Sargeant, legde Williams-teambaas James Vowles al Carlos Sainz vast als teamgenoot van Albon. Host Tom Clarkson meent dat de Britse teambaas daar wellicht spijt van heeft, maar dat denkt Colapinto niet. 'Het feit dat James Vowles Carlos Sainz wist te overtuigen om naar Williams te gaan, en niet naar Alpine of Audi, bewijst aan de jongens en meisjes in dat team dat Dorilton Capital en Vowles echt serieus bezig zijn. Als je zo'n gerespecteerde coureur naar het team haalt, heeft dat altijd een positief effect. Dat gelooft James Vowles in ieder geval', voegt Barretto toe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Colapinto aangeraden als optie voor Red Bull: 'Sterke kandidaat op de lange termijn'
Sainz kende in Singapore nog een slecht weekend, met zijn tweede crash op rij.

Williams investeert daarmee in ervaring. 'In de moeilijke weekenden hebben ze coureurs nodig, die snel kunnen uitvogelen wat er verkeerd gaat, en de juiste richting weer te vinden. Sainz is altijd heel goed met het team van engineers om hem heen. Als je met enig team praat waar hij ooit mee heeft samengewerkt, zullen ze dat meteen zeggen: hij raakt met zijn engineers bevriend, en ze houden erom om voor hem te werken. Daar zet James op in, dat Carlos datzelfde effect kan hebben.'

'Het is wel heel irritant dat Colapinto het zo goed doet, want hij is een Williams-talent', lacht Barretto. 'Als de situatie anders zou zijn, en Williams een stoeltje vrij had, zou Vowles hem graag houden. Dit is ook wel het mooie van de Formule 1. Je moet vasthouden aan je beslissingen.' Barretto denkt dat de Argentijn hoe dan ook het stoeltje niet gekregen zou hebben. 'Als Sainz nee had gezegd, en Vowles niet meer langer wilde wachten, weet ik ook vrij zeker dat hij dan Valtteri Bottas had vastgelegd, en niet Colapinto. Er lag een contract klaar, dat Bottas naar Williams kon gaan, als Sainz niet zou tekenen.'

Musicals chairs

Aan het begin van het jaar had nog bijna niemand een contract voor 2025, maar inmiddels zijn er in theorie nog maar twee vrije plekjes: één stoeltje bij hekkensluiter Sauber, dat per 2026 overgaat in Audi, en één stoeltje bij Visa Cash App RB. 'Franco heeft het James wel lastig gemaakt. De kans is gewoon erg groot dat hij volgend jaar niet op de grid staat, en gezien zijn prestaties en talent is dat bizar', weet Barretto. Bij Audi geldt Colapinto als kandidaat, maar schijnt het volgens de geruchten tussen Bottas en Gabriel Bortoleto te gaan, terwijl RB Daniel Ricciardo en Liam Lawson als voornaamste opties heeft.

Twist op de rijdersmarkt

Sam Power, een Australische coureur en commentator, die samen met Barretto aanwezig is bij F1 Nation, komt echter met een andere oplossing op de proppen: 'Ik gooi dit balletje maar gewoon op: zou Franco niet een goede optie voor Red Bull zijn? Christian Horner zegt publiekelijk dat hij George Russell zou overwegen, dus waarom zou je Franco niet overwegen?' vraagt Power zich af. De Australiër geeft dan ook aan dat Red Bull mogelijk nog twee coureurs zoekt: Sergio Pérez heeft wel een contract voor 2025, maar kan via clausules alsnog vervangen worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Colapinto aangeraden als optie voor Red Bull: 'Sterke kandidaat op de lange termijn'
Een slecht weekend vlak voor de herfststop kan Pérez misschien wel duur komen te staan.

Van Pérez is bekend dat hij een enorme marketingwaarde heeft, omdat hij tot voor kort de enige Latijns-Amerikaanse coureur was. Na het debuut van Colapinto is dat niet meer zo. 'We hebben het over een coureur die echt op een waanzinnige manier gedebuteerd is, net zoals Liam Lawson dat vorig jaar deed', geeft Power aan. 'Hiermee zou Red Bull toegang krijgen tot een nieuwe markt, met Argentinië. We hebben al heel lang geen Argentijn in de Formule 1 gehad. Als je dus naar de lange termijn kijkt, is hij een hele sterke kandidaat.' Colapinto neemt daarnaast ook een half miljoen euro per weekend mee, en kan bij Red Bull mogelijk voor nog meer sponsoren zorgen.

'Waarom niet?'

'Waarom niet?' aldus Barretto, die het een goed idee vindt. 'Als Liam Lawson er nu inkomt, en het goed genoeg doet om naar Red Bull te gaan, waarom niet? Isack Hadjar doet het ook heel goed, maar Helmut Marko is niet bang om lastige beslissingen te nemen. Hij zal een talent als Colapinto niet willen mislopen. Dit zou kunnen gebeuren', meent de journalist, waarop Power inhaakt: 'Er zijn wel gekkere dingen gebeurd in de Formule 1. Red Bull negeert grote talenten nooit, dat is juist een van de belangrijkste punten bij Red Bull. Ze investeren heel veel geld in talenten, maar je moet wel presteren. Dat doet Colapinto.' Een situatie met Verstappen en Lawson bij Red Bull Racing, en Tsunoda en Colapinto bij het zusterteam is voor 2025 dan ook nog denkbaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws