Welke signalen geeft de FIA af met de straffen voor motorleveranciers Honda en Alpine? Formule 1
Formule 1

Welke signalen geeft de FIA af met de straffen voor motorleveranciers Honda en Alpine?

Welke signalen geeft de FIA af met de straffen voor motorleveranciers Honda en Alpine?

Op 29 oktober heeft de FIA laten weten dat Alpine en Honda Racing Corporation (HRC) een 'Accepted Breach Agreement' getekend hebben na een overtreding van de financiële reglementen voor motorleveranciers. Tijdens de eerste controle van de 'Power Unit Financial Regulations' is er vastgesteld dat er bij twee leveranciers sprake was van een 'procedurele overtreding'. Wat houden de regels voor motorleveranciers vanaf het 2026-seizoen precies in, wat is er gebeurd met Alpine en Honda, en wat zijn de gevolgen van deze door de FIA geïdentificeerde overtredingen?

Sinds 1 januari 2023 is er in de Formule 1 sprake van financiële beperkingen voor motorleveranciers. Deze 'Power Unit Financial Regulations' zijn onderdeel van de voorwaarden die vastzitten aan deelname aan het 2026-kampioenschap, en daarna, maar zijn dus sinds vorig kalenderjaar al van kracht. De reglementen introduceren een budgetplafond dat bepaalde uitgaven beperkt, met als doelen om de sport op de lange termijn competitiever te maken, om de sport eerlijker te maken en om de financiële stabiliteit en duurzaamheid van motorfabrikanten te waarborgen.

Dan door naar de werkelijke cijfers. Op 31 december 2023, 2024 en 2025 mogen de motorleveranciers niet meer dan 95 miljoen dollar (iets meer dan 87 miljoen euro) uitgeven. Vanaf 2026 is dit 130 miljoen dollar, wat neerkomt op bijna 120 miljoen euro. Hier valt echter heel veel niet onder, zoals financieel-administratieve kosten en kosten die direct toe te wijzen zijn aan marketinguitgaven. Ook corporate inkomstenbelasting, alle kosten die direct toe te schrijven zijn aan activiteiten van vóór 2023 en zaken als elektriciteit, gas, water, leasekosten van fabrieken en materiaal, en kosten van onderdelen en diensten die geoutsourcet zijn voor het onderhoud van de faciliteiten worden niet meegenomen.

Bonussen, financiële straffen (zoals degene die Honda en Alpine nu gekregen hebben), health & safety-kosten, verzekeringen van personeel, activiteiten ter vermaak van het personeel en duurzaamheidsinitiatieven zijn er ook niet bij inbegrepen. Dat kan gezien worden als een mooie methode van de FIA om motorleveranciers niet te destimuleren om voor personeel te zorgen, en niet te bezuinigen op zaken die de gezondheid van het personeel, in de fabriek en daarbuiten, ten goede komen.

Wat is een 'Accepted Breach Agreement'?

Honda en Alpine hebben een Accepted Breach Agreement, ook wel ABA, getekend. Dit is een overeenkomst die opgesteld wordt wanneer de Cost Cap Administration vastgesteld heeft dat er een procedurele of overtreding van een klein bedrag plaats heeft gevonden. De CCA mag in dat geval een sanctie opleggen aan de overtreders, waarbij gekeken wordt naar de zwaarte van de overtreding en mogelijke verergerende of verzachtende omstandigheden. Wanneer de motorleverancier besluit om een ABA te tekenen, geeft de leverancier formeel aan het eens te zijn met het feit dat ze de reglementen overtreden hebben.

Bij Honda en bij Alpine zijn overtredingen van het budgetplafond vastgesteld, en op basis daarvan hebben beide motorleveranciers een ABA ontvangen van de FIA. Allebei de leveranciers hebben deze ABA ondertekend, en hebben daarmee ingestemd met een financiële boete. De reden dat deze twee leveranciers op de bon geslingerd zijn, verschilt per casus.

Wat is er gebeurd bij Honda?

Honda heeft gerapporteerd over de uitgaven in 2023, en heeft daarbij steken laten vallen. Zo hebben ze onjuist kosten weggelaten of aangepast rondom onderhoud aan de dyno (machine waarmee je het vermogen en de trekkracht van een motor vaststelt) en de inventaris. Er wordt gesteld dat Honda geaccepteerd heeft dat het de reglementen overtreden heeft en dat het daarom een financiële straf krijgt van 600.000 dollar, ongeveer 550.000 euro. Omdat Honda de ABA getekend heeft, heeft het ook meteen haar recht om in hoger beroep te gaan verworpen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen honda
Honda is jarenlang de motorleverancier geweest van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Dat het slechts bij een financiële tik op de vingers blijft, heeft deels te maken met het feit dat de Cost Cap Administration verzachtende omstandigheden geïdentificeerd heeft in dit proces. Zo wordt gesteld dat Honda meegewerkt heeft tijdens de review en verdere informatie en bewijsmateriaal tijdig aangeleverd heeft. Daarnaast wordt gesteld dat 2023 het eerste jaar is waarin deze reglementen van kracht zijn, en dat de reglementen complex zijn en aanpassingen van de motorleveranciers vergen.

Er is geen bewijsmateriaal dat suggereert dat Honda onjuist gehandeld heeft of bewust informatie heeft achtergehouden en dat ze geprobeerd hebben voordeel te behalen door financiële gegevens niet juist door te geven. Daarom acht de CCA het redelijk om in deze omstandigheden een ABA aan te bieden. Daarbij waren de beperkte grootte van de procedurele fouten en Honda's bereidheid om een ABA te accepteren relevant.

Hoe verschilt de zaak van Alpine?

Bij Alpine is het verhaal vergelijkbaar op veel vlakken. Zo worden dezelfde redenen aangehaald om een ABA aan te bieden, in plaats van een zwaardere straf na te jagen. Ook stelt de FIA dat er bij Alpine geen bewijsmateriaal is dat ze gehandeld hebben om een competitief voordeel te behalen, en dat het om een oprechte fout ging. Daarom hebben ze van het motorsportorgaan dezelfde behandeling gekregen.

Wel verschilt de zaak van Alpine op bepaalde manieren van die van Honda. Alpine heeft punten 8.2(d) en 8.2(e) van de reglementen overschreden. Dat houdt in dat ze het werk van de CCA vertraagd, geblokkeerd of moeilijker gemaakt hebben, of documentatie ingediend hebben die inaccuraat of misleidend is, door relevante informatie te achterhouden. Bijzonder hieraan is dat dat enigszins tegen het aanbieden van een ABA, en de beweegredenen hiervoor, ingaat. Alpine heeft het maximaal te besteden bedrag dus niet per se overschreden, maar ook niet volledig naadloos samengewerkt met de FIA. Daar staat een boete van 400.000 dollar (370.000 euro) tegenover, wat dus minder is dan Honda's boete.

In de reglementen voor 2024 - 2026, en de reglementen vanaf 2026, staat dat boetes die voortkomen uit overtredingen niet inbegrepen zijn in het budgetplafond. Met andere woorden: dat geld dat de motorleveranciers aan de FIA moeten betalen, missen ze niet in de verdere ontwikkeling van het 2026-materiaal. Daarmee blijft het effect van deze financiële straf qua gevolgen zeer beperkt, ondanks dat er dus twee leveranciers zijn die bij dit eerste controlepunt niet adequaat genoeg te werk gegaan zijn.

Wat te maken van deze gang van zaken

De reactie van de FIA op deze eerste twee overtredingen is interessant vanwege twee signalen die het afgeeft. Enerzijds is de FIA coulant. De motorleveranciers moeten in 2023 voor het eerst aan bepaalde financiële eisen voldoen en administratief kost dat aanpassingstijd. Bovendien heeft Honda bijvoorbeeld te maken met taaltechnische of culturele verschillen die de interpretatie van een Engels, juridisch document lastig kunnen maken. De FIA lijkt in het vonnis rekening te houden met de motorleveranciers. Waarom Alpine met een ABA weggekomen is, is omdat ze het budgetplafond niet overschreden hebben, maar er wel iets misgegaan is in het controleproces. Dit is blijkbaar niet voldoende om écht moeilijk te doen.

Anderzijds geeft de FIA met deze reactie een uitstekend visitekaartje af voor toekomstige samenwerkingen met de motorleveranciers. Zoals Honda en Alpine nu al ervaren hebben, kom je niet enorm in de problemen wanneer je besluit om mee te werken met de CCA en zo eerlijk mogelijk bent. Wanneer een van de motorleveranciers een lichte overtreding begaat in de komende jaren kunnen ze op een vergelijkbare behandeling rekenen, waardoor de FIA zich nu dus meteen in een goede positie gezet heeft. De enige vraag die nog niet beantwoord is, is wat er gebeurt wanneer een van de leveranciers een serieuze overtreding begaat, maar we mogen hopen dat die vraag onbeantwoord blijft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws