christian horner japan 2025 128912132 Formule 1
Formule 1

Horner ontkent rol in nieuw onderzoek F1-dossier: 'FIA is er zelf mee aan de slag gegaan'

christian horner japan 2025 128912132

Christian Horner hoopt nog altijd op veranderingen in het motorreglement voor 2026. De teambaas van Red Bull Racing is bang dat de huidige verdeling tussen de verbrandingsmotor en de batterij voor een hoop problemen gaat zorgen. Hoewel de Brit achter het nieuwe onderzoek van de FIA staat, verzekert hij dat hij niet heeft gelobbyd bij het bestuursorgaan.

De Formule 1 is met een voorstel gekomen dat het tijdens races zou afstappen van de fifty-fifty-verdeling van vermogen tussen de verbrandingsmotor (ICE) en de batterij, wat tot nu toe een fundamenteel onderdeel van het nieuwe reglement was. Red Bull Powertrains, Ferrari, Audi en Honda hebben intern aangegeven dat hun motoren niet sterk genoeg zijn met de eerder voorgestelde verhoudingen. De grootste zorg is dat er niet genoeg energie kan worden teruggewonnen om de batterij zo vaak te gebruiken als de teams zouden willen.

Voor circuits die veel vermogen vereisen, zoals Monza, Bakoe en Spa-Francorchamps, zijn er zorgen dat auto’s halverwege het rechte stuk zonder energie komen te zitten. Sommige fabrikanten geloven dat de huidige regels voldoende zijn om dat probleem te voorkomen. Vooral Mercedes lijkt op dat gebied al stappen te hebben gemaakt. Toto Wolff heeft dan ook aangegeven dat hij geen wijzigingen wil zien in het reglement.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner jim farley red bull racing ford powertrains f1 2023 2026 rb19
Red Bull Racing hoopt met Ford voor een competitieve motor te zorgen. 

Horner staat opnieuw lijnrecht tegenover Wolff

Horner staat, zoals wel vaker het geval is geweest, lijnrecht tegenover de Mercedes-teambaas. Desondanks heeft de Brit niets te maken met het huidige onderzoek van de FIA. 'Mercedes lijkt vertrouwen te hebben in het werk dat ze voor volgend jaar hebben geleverd. Dit is iets waar wij twee jaar geleden om hebben gevraagd om naar te kijken, maar het is absoluut niet iets wat wij deze week op de agenda hebben gezet', zegt Horner tegenover internationale media. 'De FIA is er zelf mee aan de slag gegaan en heeft hun eigen onderzoek gedaan.'

'Wat ze koste wat kost willen vermijden, is dat de coureurs tijdens de Grand Prix te veel aan lift and coast moeten doen, iets wat niet bepaald goed is voor de sport en enorm frustrerend voor de coureurs', vervolgt Horner. Simulaties toonden aan dat coureurs al halverwege het rechterstuk in Monza zonder energie kwamen te zitten. Dat probleem heeft Mercedes weten te omzeilen, maar dat voordeel lijkt de Duitse renstal te kunnen vergeten. 'Het is niets waar wij voor hebben gelobbyd of om hebben gevraagd bij de FIA, en als ze dit doen in het belang van de sport, dan moet je dat steunen.'

Er zijn dus nog voldoende vraagtekens voor 2026. De afgelopen jaren zijn er immers niet alleen vragen gesteld over de krachtbron, maar ook over het chassis. Horner ziet een probleem als de ingenieurs de auto's aerodynamisch helemaal op orde hebben, aangezien er dan minder energie zal worden teruggewonnen in de bochten. 'Hoe sneller de auto's door de bochten gaan, hoe groter het probleem wordt. Ontwerpers zullen altijd auto's ontwerpen die sneller door de bochten gaan dan de FIA verwacht. En dat maakt het probleem alleen maar erger', aldus Horner.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws