toto wolff 1223eq24 Formule 1
Formule 1

Wolff reageert woedend op laatste 2026-idee van de FIA: 'Een grote grap' en 'hilarisch'

toto wolff 1223eq24

Het Formule 1-veld zit momenteel dichter bij elkaar dan ooit tevoren, maar het heeft er alle schijn van dat dit in 2026 totaal anders zal lopen, als de reglementen volledig op de schop gaan, en de elektrische componenten de hoofdrol opeisen. De FIA maakt zich inmiddels ook grote zorgen, en wil ingrijpen, maar Toto Wolff doet zijn uiterste best om daar een stokje voor te steken.

Momenteel zijn de motoren niet bepaald doorslaggevend in de Formule 1. De aerodynamica, mechanische grip, en de coureurs maken momenteel het verschil. In 2026 zal dit totaal anders liggen, als de teams met vernieuwde power units aan de start moeten verschijnen. De onderlingen verschillen tussen de motorleveranciers zouden enorm zijn, vooral als het aankomt op de elektrische componenten.

FIA wil ingrijpen

Volgens verschillende bronnen zou Mercedes in een simulatie op het circuit van Monza halverwege het rechte stuk zonder elektrisch vermogen komen te zitten. Daarna zou dus alleen de verbrandingsmotor nog vermogen leveren, wat neerkomt op 540 tot 570 paardenkrachten. Dat is duidelijk minder dan een Formule 2-auto, die over 620 pk beschikt. Max Verstappen waarschuwde hier enkele jaren geleden al voor, en dit scenario lijkt dan ook uit te gaan komen.

De FIA is inmiddels dus ook tot de conclusie gekomen dat de situatie voor 2026 niet goed uitziet, en wil dit soort lachwekkende beelden graag vermijden. Zonder regelwijziging gaat de power unit bepalend zijn, want als je elke ronde een seconde of drie langer met elektrisch vermogen kunt rondrijden, gaat dit al voor immense verschillen zorgen. De FIA heeft hiervoor een passende oplossing bedacht, namelijk om het vermogen van de elektrische componenten in de race terug te brengen van 350 kW tot 200 kW.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wolff reageert woedend op laatste 2026-idee van de FIA: 'Een grote grap' en 'hilarisch'
De lange rechte stukken op Monza lijken dodelijk voor de 2026-krachtbronnen.

Dit zou ervoor zorgen dat de auto's in de race beduidend langzamer zijn, aangezien de auto's dan ruim 200 pk minder hebben, maar het moet ervoor zorgen dat auto's niet halverwege het rechte stuk opeens flink vertragen. Mogelijk wil de FIA het vermogen van de elektrische componenten per circuit vastleggen, zodat teams op snelle circuits als Monza, Las Vegas, Jeddah, en Bakoe de ronde kunnen overleven met het elektrische vermogen.

Waar Red Bull Racing-teambaas Christian Horner openstaat voor wijzigingen van de FIA, is dat voor Toto Wolff totaal niet het geval. 'Dit is iets waarvan wij twee jaar geleden al zeiden dat ernaar gekeken moest worden', zo wordt Horner door Motorsport.com geciteerd. 'Het is niet zo dat wij nu hebben zitten lobbyen om dit deze week op de agenda van de FIA te krijgen', benadrukt de Brit, die daarmee indirect de zorgen over de motor van Red Bull Powertrains weg wil nemen.

Wolff woedend

Mercedes zou volgens de geruchten een zeer goede krachtbron op de testbank hebben liggen, en het is dan ook niet verrassend dat Wolff geen veranderingen meer wil zien. 'Als ik de agenda van de F1 Commission lees, is dat bijna net zo hilarisch als bepaalde opmerkingen op Twitter (X, red.) over de Amerikaanse politiek', sneerde de Oostenrijker naar de FIA. 'Ik wil ons team beschermen, en geen commentaar geven, maar dit is echt één grote grap.'

'Een week geleden hadden we nog een vergadering over de motoren, en nu komen dit soort dingen weer op de agenda te staan', aldus een woedende Wolff. De Mercedes-teambaas verwijst ernaar dat eerder gesproken werd over een terugkeer naar de V10-motoren, waarbij de 2026-reglementen compleet geschrapt zouden worden. Audi, Honda, en Mercedes stemden als grote fabrikanten tegen die wijziging, terwijl Red Bull en Ferrari het wel zagen zitten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner toto wolff 2025 1
Wolff en Horner staan weer lijnrecht tegenover elkaar.

Andy Cowell, de voormalige motorenbaas van Mercedes, en de huidige teambaas van Aston Martin, reageerde stoïcijns op het idee van de FIA om het vermogen van de elektrische componenten per circuit vast te stellen. Hij vindt de huidige regels voor 2026 prima. 'Het zal anders zijn. Is dat slecht? Dat betwijfel ik. We werken allemaal met dezelfde regels. Het belangrijkste is dat iedereen dezelfde technische reglementen gebruikt', zo maakt Cowell zich er geen zorgen over als er grote onderlinge verschillen zijn, en auto's op de rechte stukken vertragen.

Stella met opvallende mening

Andrea Stella stelde zich verrassend genoeg wél open voor een aanpassing aan de regels. 'Het is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders om te zorgen dat de 2026-regels succesvol zijn, want het is zinloos om tegen elkaar te strijden als we geen goede sport zijn. We moeten het gesprek dus openhouden, en de details bekijken omtrent inhalen en het gebruik van het vermogen.'

Stella beschikt in 2026 ook over de Mercedes-krachtbron, en lijkt dus baat te hebben bij de huidige situatie, maar de Italiaan denkt ook aan het grotere geheel. 'We moeten aan alles denken dat bijdraagt aan de kwaliteit van ons product als sport, aan het spektakel, en aan de gezondheid van onze industrie. Dit moeten we beter bekijken, en niet zeggen dat alles al vaststaat. Sommige dingen moeten open blijven, en we moeten hier ook open naar blijven kijken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws