christian horner toto wolff 2025 1 Formule 1
Formule 1

F1 overweegt 'drastische wijzigingen in het motorreglement', Horner en Wolff lijnrecht tegenover elkaar

christian horner toto wolff 2025 1

De Formule 1-top overlegt na de Grand Prix van Saoedi-Arabië met de Formule 1-teams over een mogelijke, belangrijke wijziging in de motorregels voor 2026. Dit moet zorgen wegnemen over de risico's dat de auto zonder 'energie' komen te zitten. Dit vloeit voort uit de zorgen over de elektrische componenten van de auto en de batterij. Een wijziging wordt ondersteund door Red Bull, maar niet door Mercedes.

Het voorstel houdt in dat F1 tijdens races zou afstappen van de fifty-fifty-verdeling van vermogen tussen de verbrandingsmotor (ICE) en de batterij, wat tot nu toe een fundamenteel onderdeel van het nieuwe reglement was. Terwijl achter de schermen nog volop wordt gewerkt aan het ontwerp van de compleet nieuwe turbo-hybride aandrijflijnen, zijn er herhaaldelijk zorgen geuit over de negatieve impact die dit zou kunnen hebben op de races.

De grootste zorg is dat er niet genoeg energie kan worden teruggewonnen om de batterij zo vaak te gebruiken als de teams zouden willen. Voor circuits die veel vermogen vereisen, zoals Monza, Bakoe en Spa-Francorchamps, zijn er zorgen dat auto’s halverwege het rechte stuk zonder energie komen te zitten. Sommige fabrikanten geloven dat de huidige regels voldoende zijn om dat probleem te voorkomen.

Toch zijn er nog twijfels. De FIA begon daarom een onderzoek met extra analyses van de situatie. Volgens The Race wordt het probleem besproken tijdens de F1-commissievergadering van volgende week. Daarbij wordt een voorstel aangekaart om de regels 'drastisch te wijzigen', aldus het Britse medium. Het voorstel is om het maximale batterijvermogen tijdens de races terug te brengen van 350 kW naar 200 kW.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 overweegt 'drastische wijzigingen in het motorreglement', Horner en Wolff zijn het oneens
Monza is een circuit dat veel topsnelheid en motorvermogen vereist.

Horner ondersteunt het

Als dat wordt doorgevoerd, ontstaat er een nieuwe verdeling tussen de verbrandingsmotor en de batterij: van fifty-fifty naar 64/36. Momenteel is die verhouding nog 85/15. Het idee hierachter is dat de opgeslagen energie over een groter deel van de ronde benut kan worden.

Het gaat dan voornamelijk om de rechte stukken. De nieuwe verdeling en vermindering van het aantal kW, heeft weer invloed op het accelereren na een bocht. Volgens The Race zullen de prestaties over één ronde dan wel consistenter zijn, omdat de auto's dan minder vaak zonder batterijvermogen zitten.

Een bijkomend voordeel is dat er meer inhaalmogelijkheden ontstaan. De 'overtake override' blijft op 350 kW staan. Het verschil tussen de auto's die het systeem activeren en die dat niet doen, wordt dan groter. Het idee om het batterijvermogen te beperken tot 200 kW, wordt ondersteund door Red Bull.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 overweegt 'drastische wijzigingen in het motorreglement', Horner en Wolff zijn het oneens
Horner verwelkomt een regelwijziging.

'Wat we koste wat kost moeten vermijden, is dat de coureurs halverwege het rechte stuk gas loslaten en gaan freewheelen', zegt Horner. 'Dat frustreert de coureurs en is funest voor het spektakel van het pure racen', is de Brit van mening. 'De FIA heeft alle gegevens in handen en wachten tot begin volgend jaar om iets te doen. Dan is het waarschijnlijk te laat. We hebben nog acht maanden om dit op te lossen.'

Wolff wil het oorspronkelijke plan volgen

Horner benadrukt dat hij hoopt dat de FIA daarover snel een knoop doorhakt. Teambaas Toto Wolff ziet het anders. Hij wil de regels niet veranderen voordat de 2026-auto's de baan op zijn geweest. 'Ik vind dat we ons allemaal moeten houden aan de uitkomst van de laatste vergadering en moeten afwachten hoe alles zich volgend jaar ontwikkelt, in plaats van proberen te voorspellen hoe het allemaal uit zal pakken', is de Oostenrijker van mening.

Afgelopen vrijdag in Bahrein is er nog over de motoren vergaderd, zegt Wolff. 'Toen is duidelijk gezegd: laten we starten zoals gepland, op de pauzeknop drukken, en dan over twaalf maanden bekijken of er iets aangepast moet worden', zegt Wolff. 'Ik denk dat we vrij snel kunnen reageren als er daadwerkelijk een probleem is. Maar dit voelt opnieuw als spelletjes spelen op basis van aannames en meningen. Er is geen data die deze zorgen onderbouwen. Het is gewoon weer een mening. Nog een, ja.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws