Hoewel McLaren voorlopig een maatje groter is dan de rest, wordt het 2025-seizoen gekenmerkt door kleine onderlinge verschillen. De reglementen gaan in 2026 volledig op de schop, waarbij Olav Mol hoort dat Mercedes eindelijk het gelijk van Max Verstappen erkent. Collega Rick Winkelman deelt daarnaast inside info van een goed contact bij een van de motorafdelingen.
De afgelopen weken is er weer veel te doen over de motorreglementen voor 2026. Eerder deze maand werd er nog gestemd om de reglementen helemaal te laten schrappen en over te stappen op V10-motoren. Ferrari en Red Bull Powertrains reageerden enthousiast op het voorstel van FIA-president Mohammed Ben Sulayem, maar de grote fabrikanten zagen dit niet zitten. Mercedes, Audi, en Honda stemden tegen.
Nieuw voorstel
In de afgelopen week werd duidelijk dat de F1 Commission nu kijkt naar de mogelijkheden om het percentage van het elektrische vermogen toch terug te schroeven. Dit kan ofwel op vaste basis, of er kunnen afspraken per circuit gemaakt worden. 'Het motorreglement voor 2026 staat eigenlijk al vast', opent Olav Mol bij De Stamtafel, een programma van Ziggo Sport.
Mol deelt de laatste ontwikkelingen. 'Mercedes bracht nu naar buiten dat ze er eindelijk achter zijn gekomen dat ze op Monza met de helft van het vermogen op basis van het elektrische vermogen halverwege het rechte stuk zonder dat vermogen zitten, en dan vallen ze terug op de verbrandingsmotor. Die levert nog minder vermogen dan een Formule 2-auto. Dit kan niet. Dan moet je terugschakelen om die accu op te laden. Ik heb Max hier al een jaar geleden over gehoord', zo beseft hij dat Mercedes eindelijk haar ongelijk moet toegeven.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

In 2023 en 2024 werd Red Bull nog uitgelachen door Toto Wolff, toen Christian Horner en Verstappen hiervoor waarschuwden. Wolff greep die kans aan om aan te stippen dat Red Bull Powertrains vermoedelijk achter de feiten aanliep. Hoewel Mercedes nu heeft toegegeven dat ze met hetzelfde probleem zitten, bleef Wolff fel reageren op de suggesties dat de regels mogelijk aangepast moeten worden.
Volgens Mol wordt daar toch over gestemd. 'Ze hebben nu een nieuw voorstel om te kijken of ze het kunnen aanpassen. Nu komt 85 procent van het vermogen uit de verbrandingsmotor, en genereren ze vijftien procent van het vermogen elektronisch. Ze willen voor 2026 volgens de regels fifty-fifty, maar dat gaat niet lukken. Nu gaan ze deze week met de teambazen en de FIA praten om een voorstel te doen.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Regels | Verbrandingsmotor | Elektrische componenten |
2025 | 85% | 15% |
2026 | 50% | 50% |
Voorstel voor 2026 - kwalificatie | 50% | 50% |
Voorstel voor 2026 - race | 64% | 36% |
'In de kwalificatie willen ze wel fifty-fifty doen, want dat is een korte afstand, dus dat komt wel goed, maar in de wedstrijden willen ze dan naar 64 en 36 procent gaan', weet Mol te melden. 'Ze komen daar pas echt achter hoe het gaat werken. Er zijn een aantal teams die zeggen dat ze hun zaakjes voor elkaar hebben, maar als Mercedes zelf roept dat hun motor het niet redt... Dat is levensgevaarlijk, als op het rechte stuk de helft van je vermogen wegvalt.' Waar Wolff dwars bleef liggen, liet Mercedes-klant Andrea Stella optekenen dat men voor het belang van de sport wel regelwijzigingen moet overwegen.
Gewichtsproblemen
Winkelman haakt op de discussie in. 'Ik heb iemand gesproken, die bij een motorenafdeling van een team werkt. Het is niet Mercedes, maar ik kan niet zeggen welke fabrikant het dan wel is', zo maakt de journalist duidelijk dat hem op het hart is gedrukt dat de informatie vertrouwelijk is. 'Hij zegt dat het motorvermogen wel goed zit en dat dit nog wel meevalt - dat stilvallen op Monza - maar hun probleem is vooral het gewicht van die motor. Ze zitten negentien kilogram boven het gewicht, dat ze voor ogen hadden', deelt de analist.
'Een Formule 1-auto gaat 768 kilogram wegen, en de motor gaat 191 kilogram wegen, dat is nu 150. Zij zitten nog eens negentien kilogram daarboven, dus dan zit je op 210 kilogram aan motorgewicht op een auto van 768 kilogram. Daar maken ze zich zorgen over', maakt Winkelman duidelijk. 'Dat is een probleem. Ze zeggen dat ze nog veel aan de motor moeten doen, en dat ze dag en nacht werken. Het was niet Audi, want hij grapte dat Audi wel een probleem krijgt dat ze dag en nacht door moeten werken', lacht de verslaggever.
Winkelman heeft het dus over een werknemer van Ferrari, Honda, of Red Bull Powertrains, en deelt wat zijn contact hem vertelde. 'Ons probleem is het gewicht van die auto, en wat het betekent voor de wegligging van de hele auto', citeert Winkelman. 'Dat probleem komt er nog eens bij, dus het wordt wel een apart seizoen.' Met de huidige regels is er ook een kans dat de verschillen in de kwalificatie nog enigszins te overzien zijn, maar dat de gaten in de race hard oplopen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties