Peter Windsor hoopt dat de Formule 1 openstaat voor een regelwijziging, na de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De analist zag dat Max Verstappen een dikverdiende poleposition veroverde in Jeddah, maar dat de Nederlander uiteindelijk erg weinig voordeel had van zijn eerste startplek. Windsor benadrukt dat Verstappen als snelste man een keuze had moeten krijgen, en legt zijn voorstel verder uit.
De poleposition staat in de Formule 1 altijd op de ideale lijn. Gaat de eerste bocht dus naar links, dan staat het eerste startvak op de rechterkant van het circuit. Verstappen liet in Jeddah echter zien dat die ideale lijn tegenwoordig weinig waard is. Hoewel de Limburger zij aan zij met Oscar Piastri de eerste bocht indook, had hij weinig aan zijn betere lijn, aangezien de wedstrijdleiding oordeelde dat Piastri zijn concurrent geen ruimte hoefde te geven.
Windsor sprak de FIA aan
Windsor vindt dan ook dat de man op poleposition een keuze moet krijgen. 'Als je de polesitter interviewt, kun je hem de grote vraag stellen: welke kant van de grid kies je?' zo deelt een enthousiaste Windsor zijn idee op YouTube. 'Ik denk dat dit geweldig zou zijn, en dat dit een gemiste kans is.' Op sommige circuits is de afstand tot de eerste bocht behoorlijk kort, zoals in Bakoe, terwijl je in Mexico misschien liever voor meer grip kiest bij de start.
'Ik sprak niet zo lang geleden nog met de FIA hierover', vertelt de 73-jarige. 'Hun eerste reactie was: dit zou veel te lastig zijn om te implementeren, om de polesitter de kant te laten kiezen, want we hebben de sensoren al geïnstalleerd op de grid. Ik zei toen ook dat ze eigenlijk maar één startplek extra hoefden klaar te maken, waarop ze toegaven dat het misschien niet zo lastig zou zijn. Daar bleef het echter bij. Als je een beetje druk blijft zetten, zeggen ze wel dat iets mogelijk is, maar dan gebeurt er vervolgens niks mee, omdat ze dan harder moeten werken.'
Windsor voegt echter toe dat dit niet betekent dat het idee niet alsnog opgepakt kan worden. 'Ik herinner me nog dat ik in het tijdperk van Bernie Ecclestone zei dat ze de coureurs moesten dwingen om voor de Grand Prix naar de voorkant van de startopstelling te gaan als het volkslied van het organiserende land werd gespeeld. Bernie en alle anderen zeiden dat het allemaal onzin was, en dat het niemand wat zou boeien.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Inmiddels is dit al jaren het geval, en de FIA heeft er ook een zakcentje mee verdiend, nadat Carlos Sainz in Melbourne nog bestraft werd nadat hij te laat was voor het volkslied. 'Dat gebeurde toen nooit, maar misschien keek toch iemand naar mijn YouTube-kanaal en nu doen ze het wel en is het normaal', aldus de analist. 'Ik hoop dat nu dus ook iemand luistert als het gaat om het kiezen van de kant waar de polesitter wil starten.'
Wat zou Verstappen doen?
'Dat zou geweldig zijn, en ik denk dat we nu echt een kans missen', vervolgt Windsor, die vervolgens ingaat op het afgelopen raceweekend. 'Max is natuurlijk een coureur, en ik ben dat niet. Het zou heel interessant geweest zijn wat Max gekozen zou hebben. Ik zou dat gesprek graag met hem gevoerd hebben. Het draait niet alleen om de reactietijd, of hoeveel grip je bij de start hebt. Als je vanaf de binnenkant een gemiddelde start hebt, sta je er altijd goed voor bij het ingaan van de eerste bocht in Saoedi-Arabië. Je zit dan op de juiste plek.'
De afgelopen jaren is het nadeel van de vuile kant van de grid steeds kleiner geworden, waardoor coureurs liever hun positie kunnen verdedigen in de eerste bochten. 'Je wilt als polesitter niet aan de buitenkant staan, met iemand anders aan je linkerkant, ook al staat hij niet volledig naast je. Je wilt nooit aan de buitenkant van de eerste bocht zitten, als je dat kunt vermijden. Als je vooraan start, wil je dat simpelweg niet. Ditzelfde geldt voor de meeste andere circuits. De meeste coureurs zouden voor de binnenkant kiezen', vermoedt Windsor.
Windsor wijst daarnaast op een tactisch element. 'Het ligt ook eraan wie op de tweede plek staat. Als je Max Verstappen bent, denk je er misschien anders over als Lando Norris als tweede start, in plaats van Piastri. Je behandelt Charles Leclerc ook anders dan Lewis Hamilton, met hoe hij tegenwoordig rijdt. Dat speelt dus ook een rol.' Als je teamgenoot op de tweede plek staat, kies je wellicht liever voor de buitenkant, terwijl je tegen je grote rivaal vermoedelijk liever aan de binnenkant start.
'Als je polesitter een bepaalde kant kiest, kun je meteen vragen waarom hij dat doet', zo wijst Windsor op het showelement achter de regelwijziging. 'Zo heb je meteen een interessante vraag. Met Lando op de tweede plek ben ik zeker van mijn zaak. Of: ik weet zo dat Oscar aan de buitenkant zal zitten. Het zou leuk zijn, en ik denk dat dit een goede regel zou zijn!' sluit Windsor af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties