Voormalig F1-coureur wijst probleem Pérez aan: 'Als er dan iets misgaat, bezwijkt hij' Opinie
Opinie

Voormalig F1-coureur wijst probleem Pérez aan: 'Als er dan iets misgaat, bezwijkt hij'

Voormalig F1-coureur wijst probleem Pérez aan: 'Als er dan iets misgaat, bezwijkt hij'

Patrick Friesacher denkt dat de zomerstop op een perfect moment komt voor Sergio Pérez. De voormalig Formule 1-coureur, die als demo-rijder onderdeel uitmaakt van de Red Bull-familie, stelt dat de Mexicaan deze rustperiode moet gebruiken om zichzelf weer bij elkaar te rapen, want Max Verstappen en Red Bull Racing hebben de meervoudig racewinnaar immers nodig in de strijd om het constructeurskampioenschap.

Na een prima begin van het 2024-seizoen met vier podiumplaatsen in de eerste vijf races, ging het snel bergafwaarts met de prestaties van Pérez. Sinds de Grand Prix van Emilia Romagna, die medio mei verreden werd, scoorde de Mexicaan nog slechts 24 punten. Na een derde plaats tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België leek de 34-jarige uit Guadalajara eindelijk de weg naar voren weer te hebben gevonden, maar een dag later zakte Pérez, mede door een twijfelachtige strategie, weer door het veld heen. De Mexicaan zakte terug naar de achtste plaats, wat door de diskwalificatie van George Russell P7 werd, terwijl teamgenoot Verstappen zich van P11 naar P4 wist op te werken.

De Red Bull-dagen van Pérez leken na zijn nieuwe tegenvallende optreden geteld te zijn, maar daags na de Belgische Grand Prix maakte het Oostenrijkse team duidelijk dat de 34-jarige na de zomerstop gewoon in de tweede bolide van de kampioensformatie plaats zal nemen. Daarmee heeft Red Bull volgens Friesacher laten zien dat ze 'achter Pérez staan' en nu wordt het tijd dat hij zich gaat herpakken. Hij moet de zomerstop gebruiken om zich te resetten. 'Deze pauze helpt hem. Hij heeft nu tijd om even op adem te komen', zegt de voormalig F1-coureur tegen Speedweek.

'Uitzonderlijk talent' Verstappen heeft Pérez nodig

De steun van Red Bull moet Pérez helpen om zijn oude vorm weer terug te vinden en dat is nodig ook, zo weet Friesacher. 'Dit is goed voor hem en kan hem helpen om uit de neerwaartse spiraal, waarin hij nu zit, te komen. Het is voor hem en voor Red Bull met het oog op het constructeurskampioenschap belangrijk dat hij in de resterende races consequent in de punten eindigt', wijst de voormalig Minardi-teamgenoot van Christijan Albers op steeds kleiner wordende verschil met McLaren in de tussenstand.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

sergio perez max verstappen red bull bahrein gp 2024
Verstappen heeft de Pérez van het begin van het seizoen nodig om McLaren in het constructeurskampioenschap van het lijf te houden.

Het gat dat ooit meer dan honderd punten bedroeg, is inmiddels geslonken tot 42 punten en dat komt vooral omdat McLaren twee coureurs heeft, die constant scoren. 'Red Bull was de afgelopen periode hoofdzakelijk een eenmansteam. Met 277 punten heeft Max (Verstappen, red.) ruim twee keer zoveel punten gescoord als Sergio met 131 stuks', benoemt Friesacher het gigantische verschil tussen beide Red Bull-mannen.

Friesacher weet dat Pérez beter kan, dat liet de Mexicaan aan het begin van het seizoen ook wel zien. 'Sergio is een zeer sterke coureur op een goede dag. Hij liet solide prestaties zien in de eerste races van het seizoen. Als hij twee of drie tienden achter Max staat, dan is dat helemaal oké. Max is namelijk een uitzonderlijk talent', stelt Friesacher dat het geen schande is als Pérez telkens iets toe moet geven op Verstappen.

Kritiek van journalisten

Friesacher denkt ook dat Pérez zichzelf misschien wel iets te veel druk oplegt. 'Hij wil races winnen, hij wil wereldkampioen worden en dan is het al voldoende (om te bezwijken) als er in de vrije training een paar kleine dingen niet goed gaan en hij zich niet honderd procent op zijn gemak voelt in de auto', legt Friesacher de vinger op de zere plek. 'En daar komt vervolgens bij dat hem steeds weer dezelfde vragen worden gesteld door de journalisten. De ene coureur kan er makkelijk mee omgaan en de ander gaat erover nadenken en op een gegeven moment zit het in zijn hoofd', aldus Friesacher.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws