Van der Garde ontleedt beslissing van Red Bull: 'Horner heeft waarschijnlijk meer zeggenschap nu' Opinie
Opinie

Van der Garde ontleedt beslissing van Red Bull: 'Horner heeft waarschijnlijk meer zeggenschap nu'

Van der Garde ontleedt beslissing van Red Bull: 'Horner heeft waarschijnlijk meer zeggenschap nu'

Oud-coureur Giedo van de Garde vindt de keuze om Sergio Pérez te behouden totaal niet geen Red Bull Racing-achtige keuze. Onlangs heeft het topteam vergadert op het hoofdkwartier in Milton Keynes en dus werd maandag na België onthuld dat de Mexicaan blijft voor de tweede seizoenshelft. Van der Garde vindt het onbegrijpelijk en wijst aan dat Red Bull nooit iemand zo lang de kans geeft.

De speculaties over de toekomst van Pérez namen de laatste weken alleen maar toe, aangezien de Mexicaan niet presteerde en Red Bull terrein begint te verliezen in het constructeurskampioenschap. McLaren en Mercedes hebben wel twee teams die constant punten scoren, maar Pérez scoort te wisselvallig. Max Verstappen moet de kar alleen trekken, en er komt een moment waarop hij dat niet langer vol kan houden. Op maandag na de Grand Prix van België gingen Horner en Marko om de tafel met nog meer kopstukken.

Die avond maakten De Telegraaf, Motorsport.com en andere bronnen bekend dat Pérez na de zomerstop blijft. Velen hadden daar niet op gerekend. 'Ik vind het nog steeds ongelooflijk', zegt Van der Garde in de DRS: de race show-podcast. 'Ik vind het echt een keuze die niet Red Bull-achtig is', gaat de oud-coureur verder. 'Red Bull geeft nooit zo lang iemand de kans als hij niet presteert. Hij presteert de laatste vier races echt dramatisch, en het wordt ook niet beter. Ik bedoel, als je in Spa als tweede mag starten en achtste wordt, dat is gewoon slecht.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

sergio perez racedag belgie 2024 redbullracing christian horner
Van der Garde snapt niet waarom Sergio Pérez mag blijven.

Van der Garde wijst naar onderlinge strijd bij Red Bull

Topadviseur Helmut Marko zei na de Grand Prix van België dat Pérez opnieuw instortte en hij denkt ook dat de coureur mentaal gebroken is. Het is dan de vraag hoe goed Pérez na de zomerstop gaat presteren, ook met het oog op een aantal lastige banen die eraan komen. 'Het was een gezamenlijke keuze, Marko heeft wat in te brengen, Horner heeft iets in te brengen, het team heeft wat in te brengen', gaat Van der Garde verder. Podcast-host Joost Hofman kaart aan dat de partijen binnen het team dan lijnrecht tegenover elkaar staan, want Marko zegt dat het niet langer houdbaar is, maar Horner zegt volgens hem het tegenovergestelde.

De Britse teambaas heeft onlangs echter ook aangegeven dat het niet langer zo kan. 'Ik snap het niet, want Horner houdt constant zijn hand boven Pérez' hoofd', spreekt Van der Garde tegen. 'Dus die heeft waarschijnlijk meer zeggenschap dan Helmut op dit moment. Ik vind het toch een hele rare keuze. Ik had iemand anders erin gezet. Je vecht voor een constructeurskampioenschap', gaat de oud-coureur verder. 'Je kan dan een jonge hond zoals Lawson erin zetten, maar ja die wil zich enorm bewijzen. Die wil laten zien dat hij echt in de buurt kan komen van Verstappen en af en toe erover heen kan.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

visa cash app rb lawson canada montreal 2024 2
Lawson werd genoemd als mogelijke vervanger van Pérez.

Een tweede optie is iemand ernaast zetten die het team al kent, en die meer ervaring heeft. 'Dan kom je automatisch uit op een Ricciardo', kaart Van der Garde aan. 'Die heeft goed contact met Max, ligt goed bij de Red Bulls, ook bij de mensen.' Hofman vindt het bizar dat Ricciardo nog steeds genoemd wordt. 'Ik vind het absurd, want nog geen drie maanden geleden riep iedereen, alle journalisten, mensen in de comments, dat Ricciardo op weg naar een exit was. En drie maanden later is het opeens: Ricciardo is de gedoodverfde favoriet', zegt Hofman.

'Dat is gewoon dramatisch'

Van der Garde legt uit dat Ricciardo waarschijnlijk ook niet aan Verstappen kan tippen, maar dat hij er wel dichter in de buurt zal zitten dan Pérez. 'Max rijdt om de problemen heen en haalt er het maximale uit. De auto is op dit moment misschien niet de beste, maar het kan niet zo slecht zijn (als Pérez laat zien, red.)', zegt Van der Garde. 'Ik bedoel, vijf, zes tienden per ronde, dat is gewoon dramatisch. Ik denk dat Ricciardo er wel dichterbij zal zitten.

'Hij brengt wel een bepaalde energie naar het team. Als je zo'n kamp met allemaal engineers, monteurs en weet ik het hebt, en Pérez heeft weer geen punten gehaald, het is alleen maar drama, en dan komt er iemand binnen met een big smile.' De energie van de Australiër zou volgens Van der Garde kunnen helpen om de teamspirit van de Oostenrijkse renstal een beetje op te krikken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

australie donderdag 2024 max verstappen daniel ricciardo 1
Ricciardo en Verstappen kunnen prima met elkaar door en deur.

'Als je dan moet kiezen om Pérez te vervangen, dan is het de meest logische keuze om Ricciardo erin te zetten', is de oud-coureur van mening. 'Puur alleen vanwege zijn ervaring, en de energie die hij brengt, en omdat hij een prima tweede coureur zal zijn naast Max', besluit Van der Garde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws