Van Buren weet waar Norris aan denkt: 'Daarover had hij nachtmerries' Opinie
Opinie

Van Buren weet waar Norris aan denkt: 'Daarover had hij nachtmerries'

Van Buren weet waar Norris aan denkt: 'Daarover had hij nachtmerries'

Viaplay-analist en simulatorcoureur Rudy van Buren weet zeker dat een aantal scenario's betreffende de start van de Grand Prix van Mexico wel door het hoofd van Lando Norris zijn geschoten afgelopen nacht. De Brit mag de race op zondag vanaf P3 aanvangen, maar titelrivaal Max Verstappen staat ervoor. De Nederlander verbaasde vriend en vijand na een rampzalige vrijdag met weinig rijtijd.

Norris leek na VT3 de gedoodverfde favoriet voor de poleposition van de race in Mexico te zijn, maar daar staken Carlos Sainz en Verstappen een stokje voor. Ferrari oogde net als in Austin het hele weekend al snel, en Sainz wist het onderste uit de kan te halen tijdens de kwalificatie. Hij perste er twee ongelooflijke ronden uit in Q3, en dat deed niemand hem na. Verstappen verloor zijn eerste tijd aan track limits en stond onder grote druk tijdens zijn laatste run in Q3, maar wist een plek op de eerste startrij te bemachtigen.

De McLaren-coureur kwam niet verder dan P3, maar gaf aan daar wel tevreden mee te zijn. Volgens Norris moet hij zijn kansen bij de start optimaliseren. Van Buren weet zeker dat de Brit over miljoenen scenario's heeft na liggen denken toen hij zaterdagavond naar bed ging. 'Volgens mij denkt Lando maar één ding: Sainz gaat rechtdoor bij de start, Max in de slipstream ernaast, en dan zit ik aan de buitenkant, shit! Daarover had hij nachtmerries', weet Van Buren zeker.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen rb20 zaterdag kwalificatie redbullracing mexico lando norris
Verstappen en Norris moeten de run naar de eerste bocht overleven.

Opluchting bij Verstappen

De run naar de eerste bocht is immers bijna een kilometer en Red Bull Racing heeft een iets betere topsnelheid dan McLaren. Daar kan Verstappen van profiteren. Echter is er al vaak genoeg wat mis gegaan in bocht 1 in Mexico, dus kunnen meerdere scenario's voorbijkomen. Volgens de simulatorcoureur is Verstappens uitgangspositie helemaal niet slecht. 'Ik denk dat hij heel blij is. Dit was totaal onverwachts, en P2 is een goede uitgangspositie voor de race', zegt Van Buren.

'Track time is hier heel belangrijk, dus je zag ook die opluchting, dat kon je aan hem zien', wijst hij aan. Verstappen was inderdaad goed te spreken tijdens de interviews na de kwalificatie, maar wilde nog niet te veel van zijn verwachtingen voor de racedag delen. 'Hij verloor natuurlijk eerst zijn tijd, dan zit je in een lastig parket, komt er een beetje druk bij, en als je dan P2 bent, dat is top. Je zag het ook dat hij daar blij mee was, en dat hoorde je ook op de boordradio.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen rb20 zaterdag kwalificatie redbullracing mexico
Verstappen deed het uitstekend naar het idee van Van Buren.

Ferrari kan Red Bull inhalen in het WK

Van Buren vindt het echter wel jammer dat Pérez niet in buurt staat van zijn teamgenoot. Hij mag de race vanaf P18 aanvangen. Voor Pérez was het een behoorlijke klap, aangezien het ook nog voor zijn thuispubliek gebeurde. 'Dit mag niet. We hebben dit vaak genoeg besproken', zegt Van Buren. 'Dit zijn resultaten die zijn positie niet versterken.' Pérez' vader heeft echter nog veel vertrouwen in dat zijn zoon het nog waar kan maken. 'Ja, maar niet in de Formule 1', luidt het antwoord van Van Buren.

'Dit is iets wat we het hele jaar al zien. Het vertrouwen is er niet, gevoel is er niet. Dan is het gevoel er ook niet.' Ferrari, die een coureur op P1 en P4 heeft, kan dit weekend de sprong naar P2 in het constructeurskampioenschap maken. Momenteel staat Red Bull acht punten voor de Scuderia. 'Ja, het zit eraan te komen', denkt Van Buren. 'Beide coureurs heb je voorin, dus het is weer een kans voor het team om een stap te zetten. Misschien zondag al', sluit hij af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws