Oud-teambaas kan zich in functie Horner inleven: 'Kogelvrije vest wordt steeds dunner' Opinie
Opinie

Oud-teambaas kan zich in functie Horner inleven: 'Kogelvrije vest wordt steeds dunner'

Oud-teambaas kan zich in functie Horner inleven: 'Kogelvrije vest wordt steeds dunner'

Voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner grapt na het vertrek van Red Bull Racing-hoofdstrateeg Will Courtenay dat er in Milton Keynes dadelijk alleen maar lege kantoren zijn. Steiner kent Courtenay van de vroegere jaren bij Jaguar en denkt dat het vertrek van de strateeg een verlies is voor Red Bull, en duidelijk een aanwinst voor McLaren. Steiner verklaart zijn gedachten achter de impact van het feit dat Courtenay de Red Bull-pitmuur verlaat.

Op de dinsdag na de Grand Prix van Singapore wachtte iedereen in spanning af of de aankondiging van Daniel Ricciardo's vertrek geplaatst zou worden, maar in de plaats daarvan liet Red Bull weten dat haar hoofdstrateeg Courtenay vertrekt naar McLaren. Dat zal echter pas in 2026 gebeuren. Courtenay werkt samen met Hannah Schmitz, Head Strategy Engineer. Het ene weekend is Schmitz op de pitmuur te vinden, en het andere weekend Courtenay. De Brit werkt al sinds 2005 bij de Oostenrijkse renstal. Courtenay is inmiddels de zoveelste die zijn spullen pakt en vertrekt.

'Vroeg of laat zal er niemand meer overblijven bij Red Bull', begint Steiner in de Red Flags-podcast. 'De kantoren zullen leeg zijn omdat iedereen vertrekt', zegt de Zuid-Tiroler met een knipoog. 'Ik ken Will, hij werkte er erg lang. Ik heb hem aan het begin aangenomen toen ik er nog werkte, dat was in de Jaguar-tijd, geloof ik', gaat Steiner verder. 'Ik denk dat hij geen vooruitgang zag bij Red Bull en misschien een aanbod kreeg van McLaren om daar sportief directeur te worden, omdat ze er momenteel geen hebben. Misschien wil Andrea Stella niet alles zelf doen en dus het team versterken', oppert Steiner.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

2024 red bull pitmuur
Courtenay zal de Red Bull-pitmuur na 2025 verlaten.

'Het maakt Red Bull niet sterker'

Eerder dit jaar maakte Red Bull bekend dat haar topontwerper Adrian Newey ook vertrekt en sportief directeur Jonathan Wheatley na het seizoen ook niet meer in dienst is van Red Bull. Net als die twee mannen is Courtenay een belangrijke speler. 'Het zal zeker goed voor McLaren zijn, want Will heeft die werk al zo lang gedaan en kent zijn weg. Hij kent de strategie, hij kent de sportieve regels, hij heeft ik weet niet hoeveel races meegemaakt in de afgelopen twintig jaar, dus dat is zeker goed. Maar, ja. Red Bull is aan het herstructureren, dus misschien maakte hij geen deel uit van dat plan', bekijkt de oud-teambaas het van een andere kant.

Red Bull had aangegeven dat meerdere mensen de functie van Wheatley op zich zullen nemen in 2025. De race-ingenieur van Max Verstappen, Gianpiero Lambiase, is een van die mensen. Hij heeft ook een promotie gekregen. 'Dit soort dingen gebeuren in de Formule 1', haalt Steiner zijn schouders op. 'Maar het maakt Red Bull niet steker als mensen zoals Will vertrekken', weet hij zeker. Door de podcast-hosts wordt Steiner gevraagd naar hoe Red Bull de strategie momenteel aanpakt en dat ze daarin meer foutjes lijken te maken dan 'normaal'. 'Ja, maar je hoort het alleen als het niet goed gaat. En zo vaak is dat niet het geval. Ik denk dat Red Bull de minste fouten maakt', antwoordt Steiner.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oud-teambaas ziet Red Bull-exodus gebeuren: 'Dit maakt Red Bull niet sterker'
Steiner denkt dat Red Bull nog steeds heel sterk is betreffende de strategie.

Steiner bekijkt het anders: 'Het is allemaal zo cyclisch'

Terwijl Steiner lijkt te denken dat het absoluut een verlies is voor Red Bull, weet de Zuid-Tiroler ook dat het normaal is dat dit gebeurt op het moment waarop het team niet meer zo dominant is als het voorheen was. 'Het is allemaal zo cyclisch. Mensen werken daar al jaren. Ze denken: we zijn niet meer op ons sterkst, dus laten we nu vertrekken terwijl ik nog veel waard ben, omdat ik de afgelopen vijf jaren in het beste team zat', legt Steiner uit. Red Bull is volgens hem zeker geen 'zinkend schip' te noemen. 'De kapitein is er nog, Christian. Veel ingenieurs zijn er nog, er zijn nog veel goede mensen', zegt de Zuid-Tiroler. 'Pierre Waché is erg goed, hij is er ook nog. Ze zullen het team weer opbouwen met jong talent.'

Men schrikt van het nieuws van de vertrekkende personen, denkt Steiner, omdat die mensen al zo lang bij Red Bull hebben gewerkt. 'Maar nu er mensen aan de top vertrekken, komen er nieuwe mensen binnen. Ze kunnen net zo goed zijn of zelfs beter, dat weet je niet', wijst Steiner aan. 'Ze zijn zo'n sterk team, ze kunnen veel functies intern invullen.' De podcast-hosts vragen Steiner ook naar Horner, wiens functie aan het begin van het jaar even op de wip leek te staan. 'Als je wint gaat het goed, maar zodra je niet meer wint, wordt je kogelvrije vest dunner en dunner, en op een gegeven moment worden er te veel kogels op je afgevuurd. Maar Christian werkt er zeker aan om het team terug te brengen naar hun vorm van begin 2024.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oud-teambaas ziet Red Bull-exodus gebeuren: 'Dit maakt Red Bull niet sterker'
Hoe dik is het kogelvrije vest van Horner nog?

Steiner ziet Verstappen nog altijd vertrekken in 2026

Hoewel het team weer lijkt te stabiliseren en de resultaten langzamerhand terugkomen, denkt Steiner nog steeds dat Verstappen aan het einde van het 2025-seizoen vertrekt bij Red Bull. De overstap van Newey naar Aston Martin biedt nog een mogelijkheid, maar volgens de Zuid-Tiroler is er maar één team waar hij naartoe kan. 'Ik zie hem bij Mercedes terechtkomen. Maar hij heeft nu ook opties', zegt Steiner, waarna hij refereert naar Horners plaagstoot richting Toto Wolff door aan te geven interesse te hebben in George Russell. 'Waar rook is, is vuur. Ik weet zeker dat Christian een topcoureur nodig heeft als Max vertrekt', aldus de oud-teambaas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws