'Ik heb Horner één keer boos gezien: zijn nek veranderde van kleur en ik zag de aderen in zijn nek' Opinie
Opinie

'Ik heb Horner één keer boos gezien: zijn nek veranderde van kleur en ik zag de aderen in zijn nek'

'Ik heb Horner één keer boos gezien: zijn nek veranderde van kleur en ik zag de aderen in zijn nek'

In de Formula For Success-podcast hebben oud-coureur David Coulthard en voormalig teambaas Eddie Jordan hun licht laten schijnen op de huidige situaties bij Red Bull Racing, Aston Martin, en Mercedes, waarbij Coulthard in detail treedt over zijn eigen ervaringen met Red Bull-teambaas Christian Horner en ontwerper Adrian Newey.

Er zijn vermoedelijk weinig coureurs die Newey beter kennen dan Coulthard, aangezien de Schot bij Williams, McLaren én Red Bull samenwerkte met de 64-jarige topontwerper. Coulthard vraagt Jordan naar zijn mening over wat Red Bull nu zo goed maakt. 'Loyaliteit, focus, attentie voor details, en Adrian Newey heeft zijn natuurlijke thuis gevonden', antwoordt de excentrieke Ier. 'Hij was goed bij Williams, maar hij vond het nooit echt leuk daar. Hij was succesvol bij McLaren met Ron Dennis, maar Newey en zijn brein passen beter bij Red Bull. Alle mensen in de top zijn al heel lang bij Red Bull. Newey kan temperamentvol zijn, en Christian (Horner, red.) ook, maar het werkt', zegt Jordan.

Volgens Jordan is Newey echter niet de enige sleutel tot succes bij het dominante Red Bull. 'Laten we echter één ding niet vergeten: Max Verstappen zal uiteindelijk de beste coureur ooit worden', maakt Jordan duidelijk. 'Zo goed is hij. Ik heb niet genoten van de laatste paar races, moet ik zeggen. Ik vind het doodsaai met hem. Hij is gewoon zo goed. Hij zorgt ervoor dat het heel saai is, nog meer dan in het Schumacher-tijdperk.'

Horner en Newey niet temperamentvol

Voormalig Red Bull-coureur Coulthard sluit zich grotendeels bij de woorden van Jordan aan, maar corrigeert hem wel op één gebied: volgens Coulthard zijn Horner en Newey helemaal niet temperamentvol. 'Ik heb Christian maar één keer boos gezien, en dat was toen ik Mark Webber (zijn toenmalige teamgenoot, red.) in de Chinese Grand Grand Prix niet langsliet. Ik reed achtste, en dat leverde toen een punt op, en het team wilde dat ik Mark langs zou laten, omdat hij op een andere strategie zat', herinnert de Schot zich. 'Ik heb in mijn carrière zo vaak iemand langs moeten laten, bijvoorbeeld bij Williams met Damon Hill, dus ik heb de teamorder genegeerd, en ik haalde Heikki Kovalainen in, terwijl Mark hem niet kon inhalen. Na de race was Christian zó boos. Zijn nek veranderde van kleur en ik zag de aderen in zijn nek, omdat hij vond dat we altijd als team moesten functioneren.'

Waar Coulthard Horner een keer boos wist te maken, lijkt dat bij Newey haast onmogelijk: 'Als Adrian (Newey, red.) boos is, gooit hij zijn pen op de tafel. Ik zeg dan wel gooien, maar hij is zelfs heel voorzichtig met zijn pennen, dus hij legt de pen eerder neer en duwt hem dan weg. Het zijn geen temperamentvolle karakters. Dan denk ik eerder aan een Günther Steiner, of aan jou', zegt Coulthard tegen Jordan, die dat beaamt.

Stroll moet kiezen tussen zijn zoon en succes

Het duo bespreekt ook nog even de situatie van Aston Martin, dat is voortgekomen uit het team dat ooit Jordan heette. 'Stel dat je eigenaar bent van Aston Martin en ontzettend veel eigen geld in het team gestoken hebt... Er komt echter ook veel sponsorgeld bij kijken. Wat zeg je dan tegen de sponsoren als ze je vragen of je zeker weet dat Lance Stroll goed genoeg is om het team aan het constructeurskampioenschap te helpen?' vraagt Jordan zich af. 'De financiën zijn belangrijk. Er is bij Aston Martin geen tekort aan geld, maar ze zullen zich toch afvragen of dit wel de beste manier is om constructeurskampioen te worden.'

Tot slot spreken Coulthard en Jordan nog even kort over de twee Britten bij Mercedes. 'George Russell is een mogelijke toekomstig wereldkampioen. Hij is een briljante coureur, volledig toegewijd, en erg goed in elk aspect van een Grand Prix-coureur', vindt Coulthard. ;'We hebben er echter voor gewaarschuwd dat Lewis (Hamilton, red.) een formidabele tegenstander is. We hebben gezien dat Lewis weer heel scherp is', merkt Coulthard op, waarna Jordan het talent van Russell nogmaals prijst. 'Ik maakte me eerst zorgen over George, maar hij heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Als hij op het juiste moment in de juiste auto zit, is hij een potentiële wereldkampioen. Lewis is echter weer beter geworden. Hij reed een goede race in Canada, maar ze hebben nog wat terrein goed te maken ten opzichte van Aston Martin. Ze liggen ook nog een aantal tienden achter Red Bull, en ik zie Red Bull het voorlopig niet lastig hebben. Het is jammer om het te moeten zeggen, maar het kampioenschap is voorbij. Ik zie niet hoe iemand Max kan uitdagen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws