Hill vreest het ergste voor Hongarije: 'Red Bull is aan het afglijden' Opinie
Opinie

Hill vreest het ergste voor Hongarije: 'Red Bull is aan het afglijden'

Hill vreest het ergste voor Hongarije: 'Red Bull is aan het afglijden'

Oud-kampioen Damon Hill verwacht dat McLaren het uitstekend gaat doen op de Hungaroring dit weekend en dat Max Verstappen genoegen zal moeten nemen met de derde plek. De Brit is een beetje bezorgd dat Red Bull Racing momenteel aan het afglijden is nu de Oostenrijkse renstal twee weekenden achter elkaar niet heeft gewonnen. Hij betwijfelt of het circuit van Hongarije goed is voor de RB20.

Red Bull wist in Oostenrijk en in Groot-Brittannië de zege niet te bemachtigen, maar Mercedes wel. Op Spielberg waren Lando Norris en Verstappen met elkaar in gevecht en uiteindelijk raakten ze elkaar in de slotfase van de race. Verstappen kon na een pitstop zijn race weer voortzetten waardoor hij als vijfde eindigde. Op Silverstone had hij het moeilijk op de banden in het begin, maar wist hij van P4 naar P2 te rijden en Hamilton nog op te jagen tot de vlag viel. Hill vindt het allemaal een beetje zorgwekkend.

Hij ziet niet meer die precisie die iedereen van Red Bull gewend is en vreest daarom dat ze ook in Hongarije niet de zege gaan pakken. 'Ik denk dat de Red Bulls een beetje aan het afglijden zijn', zegt Hill in de F1 Nation-podcast. 'Ik denk dat McLaren in Hongarije echt goed gaat zijn. Ik denk dat het een één-twee voor McLaren wordt en dat Verstappen derde wordt. Lando zal dan winnen, en Oscar kan diegene zijn die Max gewoon niet in kan halen', voorspelt Hill. 'Mercedes? Ik weet niet of hun auto zal werken op een circuit als de Hungaroring.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen max hungary f1 2023
Hill verwacht Verstappen niet op de hoogste trede van het podium te zien.

Hill krijgt tegengas

Tom Clarkson, de host van de podcast, wijst Hill op de poleposition van Verstappen in Oostenrijk. 'Daar pakte hij vier tienden van een seconde voorsprong op het veld in een rondje dat maar één minuut duurt', zegt Clarkson. 'Dat was voor mij een teken dat die auto nog steeds superieur is. Max had gemakkelijk op pole kunnen staan in Silverstone, maar we weten niet wat er echt in had gezeten als hij zijn vloer niet had beschadigd', gaat hij verder. 'Als hij op pole had gestaan, had hij gewonnen. Ze zijn nog steeds het te kloppen team.'

Clarkson verwacht dan ook dat Verstappen de race gaat winnen, Norris tweede wordt en Lewis Hamilton aansluit op P3. Hill moet toegeven dat dat een realistische voorspelling is. 'Die van mij was wishful thinking', zegt Hill. 'Die pole van Max in Oostenrijk was verbluffend, gezien het feit dat het zo'n korte ronde was. Hij kan tot het uiterste gaan en we houden van coureurs die dat kunnen', looft de oud-coureur. Verstappen heeft de Grand Prix van Hongarije al twee keer eerder gewonnen en zal daar ongetwijfeld een derde keer op rij van willen maken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen hongarije 2022
Verstappen won in 2022 en in 2023 in Hongarije: in 2024 ook?

Krappe, langzame bochten: past dat bij de RB20?

De Hungaroring heeft echter niet van die snelle bochten als Silverstone, en in Groot-Brittannië voelde de RB20 zich prima. Het is nog maar de vraag hoe het dit jaar gaat op het Hongaarse asfalt, waar de bochten erg krap en langzaam zijn. 'Hongarije is een iets krappere versie van Barcelona', vervolgt Hill. 'Je zit een langere tijd in een bocht, dus dat zet de auto als het ware 'op slot'. Het is dan belangrijk om de grip te behouden als je een bocht van 180 graden ingaat met veel snelheid', wijst de Brit aan. 'Remmen en accelereren in een bocht vraagt veel van de auto.' Dat zijn baankarakteristieken die zeker bij de McLaren lijken te passen.

De afgelopen paar circuits pasten ook bij de bolide van de Britse renstal, waardoor ze ook kans maakten op de zege, maar het ging op het strategische gebied mis. 'We denken aan Red Bull en Mercedes, die al jaren de scherpste teams van de Formule 1 zijn. Het is een heel andere mindset die die teams hebben', zegt Hill. Hij wijst erop dat McLaren al een tijdje niet vooraan heeft geracet. 'De strategie van de pitmuur is erg lastig, en het is bij McLaren nog een work in progress. Je ziet bij Mercedes en Red Bull dat het een goedgeorganiseerde, scherpe, geoliede machine is als het gaat om de pitmuur.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws