Dat er in de Formule 1 regelmatig een voorvleugel, Pirelli-band of ander stuk materiaal sneuvelt, daar kijkt niemand raar van op. Per wedstrijd verdwijnen er wel enkele stukken Formule 1-auto in de prullenbak door spins, crashes en aanvaringen tussen de coureurs. Wie maakt de meeste schade? Wie is de grootste brokkenpiloot in de sport? F1Maximaal.nl houdt met Brokkenpiloten de stand van zaken bij.
Voor deze editie van de rubriek kijken we naar twee Grand Prix-weekenden, namelijk China en Japan. Waar China met haar sprint- en kwalificatierace meer coureurs onderdelen kostte, loopt het kostenplaatje na Japan pas écht op. Dit is voornamelijk te danken aan de megaklapper die Alpine-coureur Jack Doohan maakte gedurende de tweede vrije training op Suzuka.
Red Bull-wissels rijden op de valreep schade
Voordat Liam Lawson en Yuki Tsunoda van stoeltje wisselden, besloten beide heren nog even een rekening achter te laten bij de toenmalige werkgevers. Lawson deed dit door in de sprintkwalificatie nieuwe achterophangingen en remvleugeldeflectors te vragen van zijn team, zie Tabel 1.
Bij Tsunoda kwam de schade pas gedurende het hoofdevenement. Hij reed zijn voorvleugel kapot en scoorde daardoor geen punten. Voor Tsunoda kwam de teller daardoor op twee ton te staan, terwijl voor Lawson het bedrag aan schade voor Red Bull opliep tot € 622.300, zie Tabel 2.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Verdere pechvogels in China
Nico Hülkenberg viel twee keer in de prijzen, figuurlijk gesproken dan. In de sprintrace moest zijn voorvleugel vervangen worden, na de kwalificatie was zijn ophanging zowel links als rechtsachter aan de beurt. Met een totaalbedrag van bijna zes ton werd hij daarmee meteen een van de grote spenders in de paddock.
Ook Charles Leclerc verloor gedurende de wedstrijd een deel van zijn voorvleugel. De Monegask reed wel gewoon door en had zelfs een prima pace, maar na afloop verdween het onderdeel uiteraard wel gewoon in de prullenbak, wat zijn team op kosten jaagt. Esteban Ocon (beam wing achter, ophanging linksachter) en Kimi Antonelli (vloer) waren de laatste twee heren die in China de teams geld kostten.
De tekst gaat verder onder de tabel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Door naar Suzuka
De Grand Prix van Japan verliep opvallend rustig. Elke deelnemer eindigde de race en er werd geen schade gereden. Dat is met name op het technische Japanse asfalt zeker niet gebruikelijk. Tijdens de vrije trainingen gingen enkele heren echter wél de fout in.
Zowel Fernando Alonso als Max Verstappen liepen schade op aan de vloer. Bij Alonso gebeurde dit vanwege een fors uitstapje in de grindbak, waar hij tevens strandde, maar beschadigde blijkbaar alleen zijn achtervleugel hiermee. Verstappen beschadigde alleen de randjes van zijn vloer, vermoedelijk zonder al te veel moeite herstelbaar. De Nederlander staat daarom nog steeds op nul.
Doohan ongeschonden uit gigacrash
Crashtechnisch was hét punt van het weekend uiteraard de tweede vrije training van Jack Doohan. De Australiër vergat zijn DRS te sluiten bij het uitkomen van bocht 1, nam daardoor de eerste bocht met veel te veel snelheid, spinde en kwam in de muur terecht. Van de linkerkant van de Alpine was heel weinig meer over, zie Tabel 3.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Let wel: Tsunoda en Lawson verschijnen tweemaal in de tabel vanwege de switch respectievelijk naar Red Bull en Racing Bulls , waarbij de asterisk (*) het oude team aangeeft, en eventuele daar gereden schade.
De schade is zeer fors. Een ophanging linksvoor en -achter, een voorvleugel, een achtervleugel, 2 wielen, remmen, een vloer, sidepods en een extra chassis kosten de Franse equipe waar hij voor in actie komt klauwen met geld. Doohan staat op meer dan anderhalf miljoen en is daarmee met afstand de duurste coureur van de grid, zie ook Tabel 4.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De tussenstand in het kampioenschap
Doohan is niet de enige rookie die het goed doet, al is goed in deze zin natuurlijk een bijzonder begrip. Ook Oliver Bearman heeft al de nodige crashes achter de rug, waardoor de jonge Engelsman op meer dan een miljoen euro aan schade komt. Voor een team met het budget waar Haas mee opereert is zo'n kostenplaatje niet welkom. Het is dat hij crasht, maar het ook heel goed doet.
Verder is de grid enigszins opgedeeld in twee categorieën. Je hebt een tussencategorie met coureurs die niet écht veel geld kosten, maar wel foutgevoelig genoeg zijn om hun teams niet zonder prijskaartje naar huis te sturen na drie wedstrijden. In deze categorie vallen Alonso, Lawson, Hülkenberg en Carlos Sainz.
Dan heb je nog een groep met rijders die het tot op heden zeer netjes gedaan hebben. Natuurlijk behoort Pierre Gasly tot deze groep, want ook in 2024 reed de Fransman zeer zelden brokken. Ook staat bij Oscar Piastri, George Russell, Lance Stroll, Lewis Hamilton, Alexander Albon en Verstappen de teller nog op nul.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Let wel: Tsunoda en Lawson verschijnen tweemaal in de tabel vanwege de switch respectievelijk naar Red Bull en Racing Bulls, waarbij de asterisk (*) het oude team aangeeft, en eventuele daar gereden schade.
Haas en Alpine het haasje, Red Bull van de topteams zwaarst getroffen
De kosten van de coureurs worden uiteraard vergoed door de teams waar ze voor rijden. Daarom kijken we ook even naar bij welke teams het goed en minder goed gaat. Zo heeft Williams met twee lichte rekeningen waarschijnlijk nog ruim voldoende budget over, evenals McLaren, dat met Piastri en Lando Norris aan de voorkant van de grid twee rijders heeft die zich weinig zorgen hoeven te maken over het verlies van een voorvleugel.
Eigenlijk zijn de teams die momenteel primair op verlies staan Alpine en Haas, en dat komt dan vooral vanwege één coureur binnen die renstallen. Bij Kick Sauber zie je dat de kosten evenrediger verdeeld zijn en dat Gabriel Bortoleto en Hülkenberg samen over een miljoen euro aan schade heen zitten.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Drie van de vier topteams, namelijk McLaren, Ferrari en Mercedes, blijven tot nu toe allemaal haken rond die twee ton. Het enige team aan de voorkant van de grid dat eruit springt, is Red Bull. De Oostenrijkse renstal heeft dit vooral te danken aan Lawson die inmiddels dus de deur gewezen is.
Wel is het belangrijk om mee te nemen dat het kostenplaatje daar niet zó groot is dat het team in de problemen gaat komen, maar ze zitten vanwege de Nieuw-Zeelander wel al op het driedubbele van de directe concurrenten. Het seizoen is nog lang en de eerste drie Grands Prix zeggen in dat opzicht en met het oog op het totaalbudget zeker niet alles. Desondanks is het niet handig dat de tweede Red Bull-coureur in zo'n korte periode het team toch al aardig wat geld gekost heeft. Eens zien of Tsunoda zorgvuldiger omgaat met het materiaal.
De tekst gaat verder onder de tabel.

Door: Christian Moerman en Wim G. Vandebilt
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties