In Singapore was er een hoop te doen omtrent het taalgebruik van de coureurs. In het bijzonder lag de focus op Max Verstappen, nadat hij in de persconferentie het woord fucked gebruikte en hiervoor een taakstraf kreeg. Veel coureurs kwamen op voor de Nederlander en vonden het dan ook een belachelijke straf. Een punt van kritiek richting de FIA is dat een groot deel van de coureurs geen Engels als eerste taal spreekt. Andrew Benson, journalist van de BBC, legt uit waarom alle teams alsnog Engels spreken, ondanks dat dit misschien niet altijd voor de hand ligt.
Alles in de wereld van de Formule 1 gaat in het Engels, maar sommige teams hebben duidelijk een nationaliteit verwerkt in het team. Benson legt uit hoe dit zit. 'Deze sport is van origine Brits. De meeste teams zijn Brits, en het is voor een hele lange tijd gerund door een Brit (Bernie Ecclestone). Nu wordt het gerund door een Amerikaans bedrijf. Het feit dat de FIA in Frankrijk en Zwitserland zit, heeft hier geen invloed op', legt de journalist uit.
Ferrari en Alpine
Ferrari is een mooi voorbeeld. Het is een Italiaans team, waar veel Italiaanse mensen werken, maar toch wordt er onderling Engels gesproken. Volgens Benson heeft dat ermee te maken dat Engels de taal van de Formule 1 is. 'Ferrari is een goed voorbeeld. Alle meetings met engineers gaan in het Engels, ondanks dat Carlos Sainz en Charles Leclerc allebei Italiaans spreken. In de persconferenties moet ook Engels gesproken worden, ook al vraagt een journalist uit hetzelfde land iets aan een coureur. Het is namelijk een internationale sport. Dus als teams dat onderling wel doen zou dat niet logisch zijn'
Alpine is een ander voorbeeld. Het is een Frans team, met vooralsnog twee Franse coureurs en een Franse eigenaar. Volgens Benson zit de vork hier toch anders in de steel dan bij Ferrari. 'Alpine is een andere situatie, omdat het team fundamenteel Engels is. Het team verblijft namelijk in Enstone in Oxfordshire, ook al hebben ze nu twee Franse coureurs en een Franse eigenaar.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'Niet alleen dat, maar er zijn genoeg mensen binnen de Formule 1 die meer dan één taal spreken, dus veel mensen begrijpen alles. Je kan in elke taal schelden, en dan is het nog steeds vervelend tegenover bepaalde mensen', zo concludeert Benson. Een ander voorbeeld was Yuki Tsunoda. De Japanner kwam na de Grand Prix van Oostenrijk in opspraak over zijn taalgebruik, maar hij bekende later zelf dat hij de precieze betekenis van het woord niet wist.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties