Montoya fileert de FIA na vete met Verstappen: 'Wanneer gaat de Formule 1 ingrijpen?' Opinie
Opinie

Montoya fileert de FIA na vete met Verstappen: 'Wanneer gaat de Formule 1 ingrijpen?'

Montoya fileert de FIA na vete met Verstappen: 'Wanneer gaat de Formule 1 ingrijpen?'

Voormalig Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya fileert de FIA nadat het bestuursorgaan Max Verstappen een taakstraf heeft gegeven in Singapore. De Nederlander moest op het matje komen nadat hij het F-woord liet vallen tijdens de persconferentie op donderdag. Uit protest gaf hij tijdens de overige persconferenties alleen maar korte antwoorden, en organiseerde hij zijn eigen mediamomenten buiten de perszaal. Montoya vond dat fantastisch om te zien en looft Verstappens reactie.

De taakstraf die de stewards aan Verstappen gaven in Singapore is drie weken na dat weekend nog steeds een veelbesproken onderwerp. De drievoudig wereldkampioen legde in de persconferentie uit dat zijn auto 'fucked' was, maar aangezien FIA-president Mohammed ben Sulayem net had aangegeven dat hij wilde dat de coureurs minder zouden schelden tijdens de mediamomenten en op de boordradio, moest hij zich direct melden bij de stewards. Johnny Herbert was één van die stewards, en hij verklaarde dat ze hem een straf hebben gegeven omdat er ook 'vijfjarigen naar de persconferenties zitten te kijken'.

Verstappen had er genoeg van en besloot uit protest alleen maar korte antwoorden te geven op vragen tijdens de persconferenties die volgden. Hij vond het belachelijk, zo legde hij uit, en hij was niet van plan om aardig te doen als hij alleen maar stank voor dank krijgt. Montoya geeft hem groot gelijk. 'Bij Red Bull zijn is enorm belangrijk geweest voor Max', begint Montoya tegenover Gambling Zone. 'Hij kan zichzelf zijn bij Red Bull en dat vindt het team prima. De FIA heeft overdreven gereageerd. Na wat er gebeurde tijdens de persconferentie had Max gewoon een waarschuwing moeten krijgen. Het is kinderachtig, waarom?'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

red bull racing max verstappen singapore gp zondag 2024 15
Verstappen in protest tijdens de persconferenties in Singapore. 

Montoya weet het zeker: 'Ze hebben Verstappen nodig'

Om de aanwezige journalisten niet te benadelen organiseerde de drievoudig wereldkampioen buiten de perszaal zijn eigen mediamomenten. 'De manier waarop hij ermee omging, vond ik geweldig', gaat de Colombiaan verder. 'Uiteindelijk zal de Formule 1 op een gegeven moment tegen de FIA zeggen dat ze hem met rust moeten laten, omdat ze hem nodig hebben', denkt Montoya. 'De FIA moet dan toegeven: we hebben een fout gemaakt. Maar tegelijkertijd vinden ze ook dat ze achter de beslissing moeten blijven staan. Dus wat doe je dan? Speel je the long game of ga je met Max om de tafel?'

Montoya vindt dat de FIA dan een oplossing moet vinden die voor beide partijen acceptabel is. 'Dan kunnen ze zegen: we zullen het je makkelijker maken, zodat we de straf niet terug hoeven te draaien, maar een oplossing vinden voor ons allebei, want we moeten wel een voorbeeld stellen', zegt de oud-coureur. 'Ze kunnen dan bijvoorbeeld een speciaal evenement organiseren voor kinderen bij het circuit en Max vragen om daar twintig minuten bij aanwezig te zijn. Dan kunnen ze een compromis sluiten en hem eraan herinneren dat hij op zijn taalgebruik moet letten. Dan zou het probleem opgelost zijn.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen singapore zaterdag 1212 1 serieus
Verstappen is een van de weinige coureurs die zo uitgesproken is.

'Wanneer grijpt de Formule 1 dan in?'

Montoya vreest echter dat de FIA dat nooit zal doen. Hij denkt dat het nu een ego-kwestie is geworden, en dat dat nog verdere gevolgen kan hebben. 'Maar als het een ego-kwestie wordt en escaleert, wanneer grijpt de Formule 1 dan in en zegt tegen de FIA dat dit niet goed is voor de sport?' vraagt de Colombiaan zich af. 'Als het om een andere coureur ging, zou het waarschijnlijk geen probleem zijn geweest. Maar nu proberen ze er een probleem van te maken. Max is een uitgesproken coureur. Ze zeggen dat ze willen dat coureurs netjes zijn (en niet vloeken), maar waarom zenden ze het dan zonder problemen uit als ze op de radio schreeuwen?' kaart Montoya aan.

Dat was ook een punt van kritiek van GPDA-voortzitter Alex Wurz. Wurz gaf aan dat de FIA dan daar ook mee moest stoppen, de FIA en de FOM kiezen zelf welke boordradio's uitgezonden worden op TV, waar ook kleine kinderen van vijf bij kunnen zitten. 'Niemand heeft het daarover, omdat ze weten dat ze de sport willen opbouwen en die sfeer willen creëren. Dat is geweldig, maar je kunt niet beide kanten op willen', concludeert Montoya. Verstappen heeft aangegeven dat hij het vooral niet fijn vindt om een straf te krijgen, omdat hij zich regelmatig inzet voor projecten van de FIA en zich als vrijwilliger beschikbaar stelt. Of er gevolgen zijn als Verstappen niet komt opdagen bij zijn taakstraf, is nog niet bekend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws