Albers heeft wederom appeltje te schillen met Horner: 'Hier waarschuwde Jos Verstappen voor' Opinie
Opinie

Albers heeft wederom appeltje te schillen met Horner: 'Hier waarschuwde Jos Verstappen voor'

Albers heeft wederom appeltje te schillen met Horner: 'Hier waarschuwde Jos Verstappen voor'

Oud-coureur en F1-analist Christijan Albers analyseert de Grand Prix van Spanje en vraagt zich af hoe lang Red Bull Racing-teambaas Christian Horner de prestaties van Sergio Pérez nog kan blijven goedpraten. Albers ziet gebeuren waar Jos Verstappen Red Bull voor waarschuwde. F1-journalist Erik van Haren ziet in dat het een ongemakkelijke situatie is die voor wat moeilijkheden kan zorgen.

Tijdens de afgelopen paar raceweekenden is het duidelijk geworden dat de overmacht van Red Bull langzaam begint weg te ebben. Verstappen doet er alles aan om de RB20 er beter uit te laten zien dan de auto daadwerkelijk is, zo gaf hij in Spanje aan. Vanaf Miami gaat het al niet helemaal vlekkeloos en vanaf Imola werd het duidelijk dat McLaren echt een enorme stap heeft gezet en Red Bull uit kan dagen. Ook in Spanje was dat het geval. Echter was Red Bull McLaren te snel en te slim af door de sublieme prestaties van Verstappen en de strategie die Red Bull beter voor elkaar had dan de Britse renstal. In het rijdersklassement loopt de Nederlander in ieder geval uit.

'De strategie van McLaren, daarop hebben ze de wedstrijd verloren', zegt Albers in de De Telegraaf Formule 1-podcast. 'De strategie draaide echt Norris de nek om. Ik was echt verrast dat Red Bull en Max op die gebruikte set startten, want bij de start wil je de maximale performance hebben. Ik was helemaal flabbergasted dat Max zoveel risico nam om op die gebruikte set te starten', gaat de oud-coureur verder. 'Maar het is over het algemeen bekend dat die Red Bulls een kanonstart hebben.' Het pakte voor Verstappen goed uit, maar Pérez kon niet echt meters maken bij de start. Red Bull loopt echter niet zo ver uit in het constructeurskampioenschap, aangezien Pérez niet veel punten scoort de laatste tijd. Albers vond het al een wonder dat het contract van de Mexicaan werd verlengd.

'Het probleem bij Pérez is dat hij een halve seconde per ronde tekortkomt', legt Albers uit. 'En daardoor heeft hij een heel andere auto als het ware. Ik vraag me echt af hoe je dit kan verantwoorden', vervolgt de oud-coureur, die zich richt tot Horner. De teambaas zei na afloop dat ze ervan overtuigd waren dat Pérez zijn snelheid weer zou vinden. 'Ik vraag me af of je Max pleased hiermee. Dit geeft wel rust voor Max, maar hoe kan je dit nog verkopen? Dan zegt Horner: hij begint weer vertrouwen te krijgen.' Van dat vertrouwen ziet Albers momenteel echter niet veel terug. 'Het probleem is natuurlijk al dat hij het al minder deed toen hij een nieuw contract kreeg, en dat deden ze om hem vertrouwen te geven', gaat De Telegraaf-journalist Erik van Haren verder.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

red bull racing monaco 2024 max verstappen sergio perez 2
Pérez heeft Red Bull nog niet echt iets terug kunnen geven voor het vertrouwen, Verstappen moet de kar trekken. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'PR-technisch voor Red Bull een drama'

Van Haren merkt op dat het sinds de aankondiging van Pérez' verlenging alleen maar slechter gaat, maar ook dat het met de performance van Red Bull bergafwaarts begon te gaan na een eerdere aankondiging. 'Dit is PR-technisch voor Red Bull een drama, en wat ook PR-technisch een drama was, was het vertrek van Newey. Sinds die bekendmaking gaat het met die Red Bull toch wat minder', zegt Van Haren. 'In Miami won Norris, in Imola was het niet makkelijk, in Monaco was het al helemaal een drama. In Montreal hadden ze niet de snelste auto en in Spanje weer niet. Het probleem is ook dat Horner blijft roepen dat ze uitlopen in het constructeurskampioenschap. Ik vond dat Verstappen dat dan veel sterker doet, hij legt de vinger op de zere plek.'

Na afloop van de Grand Prix van Spanje legde Verstappen uit dat hij van het team eist dat er meer updates komen en meer performance. Ze hebben de snelste auto niet meer, en dat weet de Nederlander ook. 'Ik vind nog wel dat Max zijn kaliber laat zien en dat zorgt ervoor dat die auto vooraan staat. Dus de auto is niet superslecht', relativeert Albers. 'Hij zit er goed bij, maar in de race merk je dat de auto goede en slechte momenten heeft. De McLaren was in Spanje gewoon echt veel, veel sneller in de longruns dan Max was.' Het feit dat Verstappen wel zegt waar hij vindt dat het misgaat en Horner er naar het idee van Albers omheen praat, is precies wat al eerder is aangekaart. 'Dit is ook waar Jos voor heeft gewaarschuwd. Dan moeten er beslissingen genomen worden. Die beslissingen zouden door Marko worden genomen, maar liggen nu bij Horner.'

Red Bull niet meer in luxepositie

Onder die beslissingen die teamadviseur Helmut Marko volgens Albers eerst zou nemen, vallen onder andere de contracten van de coureurs. Hij suggereert dat Pérez wellicht geen nieuw contract had gekregen als Marko het mocht bepalen. 'Niet iedereen is het met me eens, en dat hoeft ook niet, maar ik denk dat Pérez heel veel geld meeneemt', herhaalt Albers, die dat perspectief al eens eerder heeft gedeeld. 'Maar het probleem is dat je het (de prestaties van Pérez, red.) niet meer kan verkopen, want je verliest zoveel punten', gaat hij verder. In de afgelopen drie races heeft Pérez maar vier punten gescoord. 'Er komt een moment dat je die luxe niet meer hebt. En dan zijn andere teams sterker met twee coureurs, zoals Ferrari en McLaren.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws