Nu ook met Circuit Spa-Francorchamps gerouleerd wordt in de komende Formule 1-seizoenen lijkt het erop dat steeds meer Europese Grands Prix moeten vrezen voor hun plek op de kalender. Eerder dit jaar werd Nederland al opgeschud door het nieuws over de Dutch Grand Prix. Na 2026 raakt ons land de Formule 1-race kwijt, ondanks veel animo van zowel Nederlandse als buitenlandse fans. Hoe wordt er binnen de autosportwereld gekeken naar de ontwikkelingen rondom de Formule 1-kalender. F1maximaal.nl vroeg het aan Jan Lammers.
In gesprek met de sportief directeur van het Nederlandse racefeest kon het natuurlijk niet anders dan dat er even gerefereerd werd aan het verdwijnen van de Grand Prix van Nederland. ‘Ons persbericht liet eigenlijk niets aan onduidelijkheid over', steekt Lammers van wal. 'Daar kan ik eigenlijk niet zo heel veel aan toevoegen, behalve dat ik erg trots ben op die verstandige beslissing.' Hij doelt op de boodschap van 4 december 2024, waarin gesteld werd dat de organisatie de kansen tegen andere risico's en verantwoordelijkheden moest afwegen.
'Je weet nu al, eigenlijk vooruitlopend op die laatste twee jaren, dat je in staat bent geweest om zes fantastische edities te organiseren. Als Max Verstappen daarna gewoon doorgaat met winnen in de Formule 1, oké, dan zou dat jammer zijn. Aan de andere kant wil dat dan ook zeggen dat wij des te meer gestopt zijn op het hoogtepunt', aldus de voormalig NOS-analist. Verstappen won als Nederlandse coureur meermaals op eigen bodem. Die kans wordt hem in de toekomst dus ontnomen wanneer de koningsklasse er niet meer terugkeert.
Een deelverklaring voor het verdwijnen van het evenement is dat Circuit Zandvoort niet kan rekenen op overheidssteun, maar het dus via kaartverkoop, sponsordeals en andere middelen moet zien te bolwerken. 'De risico's die je ieder jaar toch weer loopt, zijn aanzienlijk. Dan moet je met je gezonde verstand beslissingen nemen. Vanuit een ondernemersperspectief ben ik heel trots en onder de indruk van wat voor vakmanschap ons managementteam getoond heeft om de race überhaupt weer terug naar Nederland te krijgen. Deze beslissing hoort bij dat gehele verhaal. Ik heb diep respect voor hoe het de afgelopen jaren gegaan is.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Lees ook
Norris moet lachen na vraag over respect voor Verstappen: 'Dat zou iedere coureur doen'
Windsor stelt extreme maatregel als straf voor: 'Elke keer een miljoen betalen'
De invloed van jongere generaties
Circuit Spa-Francorchamps wist in gesprekken met de FOM (Formula One Management) tot een overeenstemming te komen met betrekking tot het plan voor de komende jaren. Ja, het iconische circuit in België blijft op de kalender staan, maar moet het restant van het decennium om het jaar zijn plek afstaan aan een andere baan. Op zijn minst opmerkelijk te noemen, want fans én coureurs zijn altijd zeer lovend over het circuit, de lay-out en de races die het circuit produceert. Hoe het kan dat dit soort races, ondanks hun charme, langzaamaan uitgefaseerd worden, weet Lammers.
'Zakelijk wordt het eigenlijk al door de jongere generatie bepaald. We hebben met simracen en e-sport te maken en een enorme nieuwe aanwas van belangstelling vanuit een jong publiek. Ik weet niet hoe erg die zitten te wachten op nostalgie en sentiment', stelt hij geheel terecht. 'Dat zal wijzigingen in het F1-programma teweegbrengen. Allerlei marketinggenieën komen daarnaast met creatieve invullingen.' Als voorbeeld noemt hij het feit dat ook golf inmiddels met virtuele alternatieven aan het experimenteren is. Het is dus een trend die in meerdere sporten heerst.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
De invloed van onze veranderende maatschappij zien we ook terug in het feit dat er steeds minder televisie gekeken wordt en dat alle entertainment on demand beschikbaar moet zijn voor de consument. Lammers, die benadrukt dat hij van de generatie is die wél nog televisie kijkt, vindt dit ook relevant: 'We hebben simpelweg te maken met een veranderende wereld. In hoeverre dat sentiment en die nostalgie nog gewicht heeft, gaan we zien. Als dat weinig blijkt en als het de jongere generatie niet interesseert of er op Spa geracet wordt of elders, dan is dat een probleem dat de Formule 1 zal moeten tackelen.'
Formule 1 en Amerika
Een andere evidente, inmiddels redelijk vaak besproken trend, is de veramerikanisering van de kalender. Van Circuit of the Americas, Las Vegas en Miami stond alleen de eerstgenoemde vijf jaar geleden nog op de kalender. Inmiddels liggen deze Grands Prix voor langere termijnen vast en lijken ze niet te verdwijnen. 'Het is puur marktwerking waar je mee te maken hebt', is Lammers' verklaring. 'Als de vraag in de Amerikaanse markt stijgt, is het goed ondernemerschap om je best te doen om die markt te voorzien.'
'Liberty Media heeft in het begin best een risico genomen door voor een substantieel bedrag Formule 1 over te nemen. Daarna kwamen lastige jaren met het coronavirus, dus ze moesten ook écht heel diep gaan. Dat ze nu elke gelegenheid aanpakken om, in dit geval de Amerikaanse markt te bedienen, is gewoon begrijpelijk', concludeert hij. Onlogisch is deze trend dus niet, maar het blijft de vraag of traditionele circuits ten koste zouden moeten gaan van deze nieuwe wedstrijden. Voor allebei valt dus wat te zeggen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Feit blijft dat Nederland haar race kwijt is. Jarenlang heeft Zandvoort mogen genieten van talloze nationale en internationale fans, oranje fakkels, muziek, bier en gezelligheid. Voor degenen die erbij waren, zullen het onvergetelijke dagen geweest zijn. Daar zullen we als Nederland, inmiddels een land dat binnen de racerij prima op de kaart staat, nog even op moeten teren. Over de mogelijkheid om ooit nog een Nederlandse race op de kalender te hebben is Lammers namelijk vrij helder: 'Dat lijkt mij niet realistisch.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties