In Monaco raakte bij de startcrash tussen Sergio Pérez en Kevin Magnussen een fotograaf lichtgewond. NOS-verslaggever Louis Dekker merkte ook op dat het allemaal nog veel slechter had kunnen uitpakken dan het uiteindelijk deed. Samen met voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers bespreekt Dekker ook wie de hoofdschuldige was bij het incident.
De race was nog maar net van start gegaan toen er alweer met een rode vlag gezwaaid werd. 'Dit was een spannend moment', geeft Dekker aan bij de Formule 1-podcast van de NOS. 'Even vanuit mijn perspectief: ik zit in een studiootje, en je ziet dan een rode vlag, maar je weet niet wat de aanleiding is, en daar is een reden voor. Je wil voorzichtig zijn met voorbarige conclusies, maar rode vlaggen kunnen foute boel betekenen, zeker op een stratencircuit', weet de journalist.
Fotografen op gevaarlijke plek
Uiteindelijk was er vooral schade aan de auto's, met name de RB20 van Pérez, en waren er geen zware verwondingen bij omstanders of coureurs. 'We hadden de beelden nog niet gezien, dus op het moment dat ik zeg dat er code rood is, wil ik meteen vertellen wat er aan de hand is, maar ik had het nog niet gezien. Ze kunnen die beelden niet laten zien, omdat ze zeker willen weten dat er geen slachtoffers zijn. Dat geeft ook meteen aan hoe spannend het was. Seconden duren dan soms minuten, maar ik denk dat het wel een halve minuut heeft geduurd. Dat is dus opzettelijk. Dit zijn altijd hele akelige momenten', aldus Dekker.
De Red Bull van Pérez klapte op hoge snelheid in de vangrail, precies op een plek waar fotografen het perfecte plaatje probeerden te schieten. 'Bij Pérez had het heel anders kunnen aflopen. Hij had over de kop kunnen vliegen, of van de baan. Vooral naast de baan, stonden daar fotografen die foto's van de start willen maken. Die stonden daar helemaal verkeerd', vertelt Dekker.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Vooral de brokstukken van de RB20 vormden gevaar. 'Er is een fotograaf geraakt, en hij heeft gemeld dat hij redelijk oké is. Dat is al een wonder, want als je hem ziet liggen, lijkt het wel alsof er een bomaanslag is geweest. Overal lagen brokstukjes, en die zijn vlijmscherp. Hij zei dat hij de eerstvolgende die zou zeggen dat autosport niet gevaarlijk is in de boom zou hangen. Je redeneert het gevaar altijd weg', weet de verslaggever.
De fotograaf moest voor een onderzoek naar het medisch centrum gebracht worden, maar daar bleken de verwondingen uiteindelijk mee te vallen. Later op de dag was de fotograaf weer in het mediacentrum te zien. Uiteindelijk werd geen schuldige aangewezen door de wedstrijdleiding bij de zware klapper, die dus veel slechter had kunnen aflopen.
De tekst gaat verder onder de Tweet.
'Het oordeel van de kranten over Magnussen was hard', zegt Dekker over de coureur die door veel media als hoofdverantwoordelijke aangewezen werd. Zelf was Dekker het daar niet mee eens. 'Ik dacht al dat het een race-incident zou worden, maar op het moment dat ik het zei, dacht ik: het is wel Kevin Magnussen, dus daar gaan ze op een andere manier naar kijken. Toen dacht ik dat hij een straf zou krijgen, omdat het Magnussen was, en hij al op scherp stond. Ik was dus wel verbaasd dat de wedstrijdleiding er helemaal niks mee deed.'
Oud-coureur Jan Lammers vindt vooral dat Magnussen, die volgens Lammers een 'macho-rijstijl' heeft, niet verstandig was. 'Als dat je rijstijl is, en je manier van werken, en je hebt al zoveel strafpunten, dan moet je toch een beetje op goed gedrag zijn. Hij heeft dat besef dan op zo'n moment niet, en denkt niet: laat ik dit nou maar even niet doen. Denk ook aan zijn team en het budgetplafond, en hoeveel schade er was. Als ik zijn teammanager zou zijn, zou ik echt zeggen: Kevin, ik vind je fantastisch, en ik vind je een geweldige gast en een mooie sportman, maar ik kan me jou niet veroorloven.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties