Na de Grand Prix van de Verenigde Staten tekende Haas protest aan bij de FIA. Hun coureur Kevin Magnussen kreeg namelijk de zwart-oranje vlag om te waarschuwen dat zijn bolide niet compleet was, terwijl Fernando Alonso, met een missende spiegel, die vlag niet kreeg. Hiervoor kreeg de Spanjaard eerst een straf van 30 seconden, maar dit werd later teruggedraaid. Haas eiste een herinzage van het gebruik van de zwart-oranje vlag, en dat is gebeurd.
Vanwege het incident met Lance Stroll moest Alonso terug de pitstraat in, en na een pistop kwam hij weer naar buiten. De Alpine-bolide leek in eerste instantie nog veilig genoeg te zijn, maar de auto miste een spiegel, waarvoor de Spanjaard achteraf een straf kreeg. Alpine kaartte aan dat Alonso de zwart-oranje vlag helemaal niet kreeg, waardoor het team niet gewaarschuwd werd dat de FIA de auto van de 41-jarige als onveilig beschouwde. Later werd de P7 die Alonso had behaald in de GP van de Verenigde Staten hersteld, maar Haas en Alpine vonden wel dat er duidelijkheid moest komen.
En die duidelijkheid kwam er. Voorafgaand aan de Grand Prix van Mexico legde de FIA aan de teams uit er een meer selectief gebruik komt van de zwart-oranje vlag, zo meldt The Race. In deze discussies heeft de FIA besloten met de Formule 1-teams dat een losse wing endplate of een losse spiegel niet meer wordt beschouwd als een kwestie van onveiligheid. 'De discussies met de technische afdeling van de FIA waren erg positief en we zijn het nu over een aantal dingen eens', vertelt Alpine-sportief directeur Alan Permane. 'Vanaf nu zijn kleine beschadigingen, zoals dus een spiegel of een wing endplate, niet meer iets waarvoor een coureur de zwart-oranje vlag krijgt.'
Andere teams ook positief dat het gesprek met de FIA helderheid creëerde
Permane vervolgde dat de discussies betreffende welke beschadigingen onveilig zijn en welke niet, nog steeds gaande zijn, maar ze hebben in ieder geval op veel vlakken helderheid. Ook Haas is hier tevreden over, Magnussen heeft de zwart-oranje vlag dit jaar al drie keer gekregen voor een losse wing endplate. Andere teams vinden ook dat de discussies met het bestuursorgaan positief waren en helderheid schepten over de kwestie.
Zo zijn Ferrari-technisch directeur Laurent Mekies en Mercedes-technisch directeur Andrew Shovlin het eensgezind dat het goed is dat de FIA de vlag wat selectiever gaat gebruiken. 'Het belangrijkste is dat we nu allemaal begrijpen wat oké is en wat niet', vertelt Mekies, een mening waarin Shovlin zich kan vinden. 'We willen niet elke race een zwart-oranje vlag, want we hebben vaak genoeg gezien dat ze incorrect en niet frequent gebruikt werden. De coureurs moeten kunnen blijven racen zonder bang te zijn dat de bolide een andere auto raakt.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties