F1 zet grote, groene stappen in de reis naar net-zero 2030, Domenicali lyrisch Formule 1
Formule 1

F1 zet grote, groene stappen in de reis naar net-zero 2030, Domenicali lyrisch

F1 zet grote, groene stappen in de reis naar net-zero 2030, Domenicali lyrisch

De Formule 1 heeft het eerste impactreport vrijgegeven, waarin staat beschreven dat de sport op de juiste koers ligt om de doelen te behalen die uiteen zijn gezet in de duurzaamheidsstrategie. Het uitgebreide rapport toont hoe de strategie succesvol wordt uitgevoerd en tonen een vermindering van dertien procent betreffende de CO2-uitstoot. Ook op het gebied van andere doelen boekte de koningsklasse significante progressie.

Terwijl de koolstofgegevens van 2023 blijven worden verzameld en berekend, onthult het 63 pagina's tellende document van dinsdag de CO2-gegevens van de F1 van het seizoen 2022, het eerste representatieve jaar dat wordt gemeten na de coronapandemie, en bevat het details over hoe de sport verdere vooruitgang op het gebied van duurzaamheid zal boeken. Zo hebben alle F2- en F3-auto's in samenwerking met Aramco een brandstof uitgeprobeerd dat voor 55 procent uit duurzame brandstof bestaat. De Formule heeft weer een stap dichterbij gezet naar het gebruik van honderd procent duurzame brandstof voor de Formule 1-auto's van 2026.

Een nieuwe vloot DHL-vrachtwagens op biobrandstof heeft ook de logistiek betreffende de Formule 1 tijdens Europese reizen met 83 procent verminderd. Meer dan 75 procent van de promotors gebruikte in 2023 hernieuwbare energiebronnen om verschillende aspecten van hun evenementen van stroom te voorzien, variërend van proefactiviteiten tot het gehele Grand Prix-weekend, vergeleken met de vijftig procent in 2022. Zo is de Grand Prix van Nederland een voorloper op het gebied van duurzaamheid, aangezien een heel groot deel van de bezoekers met de trein of met de fiets komt. Andere Grands Prix, waaronder de Grand Prix van Hongarije, gebruiken een statiegeldsysteem voor drinkbekers om vervuiling rondom het circuit te voorkomen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen rb19 zandvoort2023 gpnederland
Zandvoort wordt veelal lekker op zijn Hollands bezocht: op de fiets! (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

De Formule 1 vermeldt tevens trots dat de Oostenrijkse Grand Prix relevantie emissies met meer dan negentig procent heeft verminderd in de pitstraat, paddock en uitzendcompound via een energy pilot van de volgende generatie. Die proef wordt uitgebreid in 2024 en daarna. Het zonnepark op het Bahrein International Circuit produceerde tussen de Grands Prix van 2022 en 2023 5,28 megawatt aan schone energie, wat genoeg was om het hele circuitverbruik voor de F1 te dekken, met aanzienlijke capaciteit over. De Grand Prix van Groot-Brittannië werd volledig aangedreven door groene energie met zo'n 2746 zonnepanelen en het gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) brandstof in alle tijdelijke generatoren.

Domenicali blij met de progressie

Formule 1-CEO Stefano Domenicali is erg tevreden met de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. 'Duurzaamheid is een van de belangrijkste factoren voor ons, niet alleen als sport, maar ook als bedrijf', geeft de Italiaan aan. 'Het is niet langer genoeg voor ons om alleen geweldige actie en spannende races op het circuit te leveren, we moeten ervoor zorgen dat we dit op een duurzame manier doen, zodat onze sport langdurig kan gedijen. De F1 innoveert al meer dan 70 jaar en heeft invloed gehad op de bredere samenleving, en we hebben gezien hoe de grote geesten en technologieën van de sport een positieve invloed hebben gehad op veel verschillende gebieden, en nu hebben we die expertise en inzicht gericht op duurzaamheid', aldus Domenicali.

Volgens hem heeft de Formule 1 een goed platform om veranderingen teweeg te brengen. 'We zijn een mondiale sport met meer dan 700 miljoen fans over de hele wereld, wat ons een geweldig platform geeft om verandering te creëren en degenen die naar F1 kijken en ermee bezig zijn te beïnvloeden om actie te ondernemen en hun eigen positieve erfenis achter te laten', gaat Domenicali verder. 'In de afgelopen vier jaar hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt en we blijven zeer gefocust op onze doelen, en ik kijk ernaar uit om te zien welke impact we kunnen hebben.' De basislijn van 2018 werd bevestigd in 2019, toen F1 haar duurzaamheidsstrategie lanceerde met als doel tegen 2030 net-zero te bereiken, een erfenis van positieve verandering achter te laten waar de Formule 1 racet, en een meer diverse en inclusieve sport op te bouwen.

Ook op het gebied van diversiteit zijn successen geboekt

In 2023 behield Formule 1 haar FIA Drie-Sterren Milieuaccreditatie, het hoogste niveau van erkenning voor milieuduurzaamheid van het bestuursorgaan van de sport, terwijl het de eerste motorsportkampioenschap ter wereld werd waarbij alle leden teams dezelfde status behaalden. Het rapport bevat ook F1-activiteiten die in 2023 zijn uitgevoerd en die de inspanningen van de sport op het gebied van diversiteit en inclusiviteit weerspiegelen. Deze omvatten de lancering van F1 Academy om jong vrouwelijk talent te helpen ontdekken en ontwikkelen op hun reis naar de elite van de autosport. Na de lancering van het eerste F1 Academy Discover Your Drive-programma in samenwerking met Motorsport UK en TeamSport, steeg het aantal meisjes dat zich kwalificeerde voor de lokale finales van het British Indoor Karting Championship (BIKC) met 265 procent in 2023.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 zet grote, groene stappen in de reis naar net-zero 2030, Domenicali lyrisch
Meer ondersteuning en toewijding aan het bevorderen van vrouwelijk talent. (Foto: Ferrari F1 Media)

Formule 1 bleef engineeringstudenten ondersteunen via het Engineering Scholarship Programme, met de eerste tien studenten die bij F1-teams werden geplaatst gedurende 2023, en inspireerde ook de volgende generatie met educatieve initiatieven, waaronder STEM-evenementen, waarbij meer dan 350 studenten in het Verenigd Koninkrijk betrokken waren. Kansen voor mensen uit ondervertegenwoordigde achtergronden om toegang te krijgen tot de wereld van de Formule 1 gingen door, met een formele werkgroep voor diversiteit en inclusie opgezet en samenwerking met partners, zoals Mission 44 van Lewis Hamilton, om inspirerende kansen te creëren bij Grands Prix over de hele wereld.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws