Doorgaans kijk ik met plezier naar Grands Prix die van commentaar voorzien worden door David Croft. De Sky Sports-commentator is kundig, snapt het spelletje en mist weinig. In de afgelopen wedstrijd heeft hij bij mij, en kijkend naar de vele kritiek online ook bij andere, internationale kijkers, een verkeerde snaar geraakt. Gedurende een objectief schitterend optreden van Max Verstappen bleef hij met een negatieve toon over hem praten, zonder dat daar ook maar enige aanleiding voor was. Dat Verstappen na afloop van de wedstrijd nog even een sneer uitdeelde aan de Britse media lijkt dan ook volledig terecht.
Verstappen vloog werkelijk waar over het circuit in Brazilië. Na de laatste herstart wist hij Esteban Ocon te verschalken terwijl de Britse commentator zijn pijlen vooral richtte op de stuntelende Lando Norris. Vanaf het moment dat Verstappen voorbij de Alpine was, was er geen houden meer aan. 'Het contrast...', begint Karun Chandhok, samen met Ted Kravitz duidelijk een stuk objectiever in zijn commentaar dan Croft. 'Verstappen zet een 1:22,2 neer, Norris een 1:23,9. Dat is een verschil van 1,7 seconden. Waar Verstappen pace had, miste Norris deze.
Croft zocht, met nog twintig ronden op de teller, naar een verklaring: 'Het werkt voor Norris gewoon niet in dit laatste stadium van deze race. Er kan altijd nog een safetycar of een rode vlag komen, alles kan nog gebeuren', merkt hij bijna hoopvol op. Zijn collega's zien al wel waar de Grand Prix heengaat en Kravitz heeft het live in de uitzending al over damage control voor Norris. Kravitz observeerde dat Norris wel aan pace begon te winnen, maar duidelijk trager was dan de coureur voor hem, Charles Leclerc.
Verstappen trekt een gat van tien seconden
Ook de commentatoren kregen elke ronde een pop-up van Verstappens verbeteringen van de snelste raceronde. Het was eigenlijk ook niet te negeren, want de paarse balk met de tijdsverbetering kwam eigenlijk continu in beeld. Snel werd ook het feit dat Chandhok zijn klasse niet wilde laten overschaduwen door negatief commentaar duidelijk: 'Een masterclass, een absolute masterclass van Max. Niet alleen is hij van zeventiende naar eerste gegaan, ook heeft hij een voorsprong van tien seconden op de rest van de grid.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'En dat in een race waarin het moeilijk is om in te halen, de coureurs weinig zien en je bijna geen manier vindt om langs een concurrent te komen. Dat deed hij al talloze keren. Een absolute masterclass', aldus Chandhok. De analist had ook zeker een punt, want eigenlijk is het alleen Verstappen die we écht aan hebben zien vallen, en dan vooral in bocht 1. Zijn opmars werd enkel ogenblikkelijk opgehouden door twee coureurs, Ocon en Leclerc.
Vlak voor Verstappens zege in Brazilië
Vlak voordat Verstappen zijn zege binnenhaalde nabij Sao Paulo zoomden Chandhok en Croft nog eenmaal in op de Nederlander. 'Dit is vintage Verstappen. Het is het type race waar wij vroeger ontzettend van konden genieten. Het frustrerende is dat hij soms dingen doet die je niet waardeert. Daar wil ik niet te lang bij stilstaan, maar dat is het dilemma bij Verstappen. Met deze uitmuntendheid komt ook af en toe een bijna koppige, opstandige strijdlustigheid die we vroeger waardeerden, maar hij is nooit veranderd.'
Croft suggereerde vervolgens dat Verstappen zijn rijstijl aan had moeten passen nadat hij in Mexico op zijn kop kreeg van de stewards. Ook werd gesteld dat hij gestraft zou blijven worden wanneer hij zou rijden zoals hij daar reed. Inmiddels is de noodzaak wel min of meer weg, want zijn voorsprong op zijn concurrent van McLaren in het coureursklassement is weer dusdanig groot dat hij het zich kan veroorloven om drie keer op rij punten te verliezen, mits het er niet te veel zijn.
Chandhok observeerde Verstappen en erkende zijn prestatie, maar zei vervolgens ook dit: 'Dit is het woedend makende van zijn road rage zoals we in Mexico gezien hebben. Hij heeft meer talent in zijn pink dan de meeste coureurs die ooit op de Formule 1-grid gestaan hebben. Soms zit hij op het randje van eerlijk racen, en dat is nergens voor nodig. Hij is een geweldige coureur, dat zien we vandaag, en willen we vaker zien.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Tuurlijk zijn de woorden van Chandhok begrijpelijk. Verstappen wil zelf het liefst waarschijnlijk ook clean racen. Maar als wereldkampioen weet hij dat hij er af en toe ook vol in moet gaan, en geen genade moet tonen voor zijn tegenstanders. Dat is hoe je vier keer wereldkampioen wordt, niet door netjes aan de kant te gaan wanneer jouw titelconcurrent er op het asfalt langs wil. Met zoveel ervaring als Chandhok en Croft hebben binnen de Formule 1-wereld zou je verwachten dat ze over het relativeringsvermogen zouden beschikken om dit in te zien.
Brits mediateam richt zich op Norris
Vanaf het moment dat Norris zich in de titelstrijd mengde, voelde je al wel dat het Britse mediateam op locatie meer en meer nadruk ging leggen op de Britse titelconcurrent. Dat is natuurlijk helemaal prima, want je ziet dat het in de Nederlandse media ook altijd alleen maar over Verstappen gaat. Logisch, vind ik het zelfs bijna. Maar je moet als professional ook gewoon objectief durven te blijven, en dat is bij het raceweekend op Interlagos niet gebeurd.
Dat mag de heren, en dan met name David Croft, zeker kwalijk genomen worden. Nagenoeg alle internationale media was bijzonder lovend over het optreden van Verstappen. Ja, er is dit jaar veel gebeurd tussen Verstappen en Norris, en ja, Verstappen is met vlagen bijzonder agressief geweest op het circuit, zoals het een Formule 1-wereldkampioen betaamt. Als je daarmee zit, schrijf je maar een column voor Sky, maar uit vooral niet je frustratie tijdens je werk als commentator op een Grand Prix die grotendeels verslagen zou moeten worden alsof het een opzichzelfstaand evenement was.
Het is nog maar de vraag of ze hier in de laatste wedstrijden van 2024 mee zullen stoppen, maar laten we hopen van wel. De Mexicaanse Grand Prix verdwijnt immers langzamerhand uit het geheugen en maakt plaats voor de herinnering aan de prachtige wedstrijd die afgelopen zondag in Brazilië verreden werd. Daarnaast zal het, zoals eerder al aangegeven, vermoedelijk niet zo vaak van extreme confrontaties meer komen, wat betekent dat de heren van Sky Sports nog een winterstop moeten overleven voordat ze weer zo uit de hoek kunnen komen.
Ook meegeluisterd met Sky Sports F1 en meepraten met deze discussie? Laat je reactie achter in de comments.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties