Ziggo-analisten kraken regels na incident Verstappen en Norris: 'In feite als een blinde inremmen' Opinie
Opinie

Ziggo-analisten kraken regels na incident Verstappen en Norris: 'In feite als een blinde inremmen'

Ziggo-analisten kraken regels na incident Verstappen en Norris: 'In feite als een blinde inremmen'

Er was na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten veel te doen om de straf die Lando Norris kreeg voor het buiten de baan inhalen van Max Verstappen. Niet iedereen is het eens met de tijdstraf voor de McLaren-coureur en ook in het Race Café bestaat er wel wat twijfel, niet alleen over de straf zelf, maar ook over de regels.

In de slotfase van de Amerikaanse Grand Prix moest Verstappen alle zeilen bijzetten om Norris achter zich te houden en daar slaagde de Red Bull Racing-coureur lang in. Drie ronden voor het einde kreeg Norris echter plotseling een enorme kans om zijn titelrivaal te passeren, maar Verstappen remde diep in voor bocht twaalf en lag zodoende voor bij de apex. Daarom oordeelden de stewards dat de Nederlander niets verkeerd deed en dat het juist Norris was, die door het buiten de baan inhalen van zijn tegenstander, de mist inging.

Hoewel Renger van der Zande van mening is dat de fout hoe dan ook bij Norris lag, erkent hij wel dat hij meteen al zijn bedenkingen had, toen de regels met betrekking tot het voorliggen bij de apex hun entree in de sport maakten. 'Toen deze regel in gebruik werd genomen, had ik ook echt zoiets van: dit gaat best wel wat gedoe opleveren. Maar het is eigenlijk heel duidelijk. Ze gaan er samen af', begint Van der Zande in het Race Café. 'Als je zonder al deze regels (naar de situatie) kijkt, dan zeg je: Norris rijdt er gewoon omheen, rijdt buiten de baan, gaat er voorbij en gaat er vervolgens vandoor. Dat is mijn optiek niet de bedoeling. Ik snap wel dat McLaren probeert om er nog wat uit te halen, maar in mijn ogen is Norris gewoon helemaal fout', aldus de coureur, die zijn brood in het IMSA-kampioenschap verdient.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lando norris max verstappen duel start vs usa cota 2024 14
Van der Zande legt de schuld volledig bij Norris.

Ook Rob van Gameren lijkt wel wat moeite te hebben met de huidige regels. 'Dan kan je ook gewoon tien meter later remmen en dan zeg je: kijk, als we nu het beeld stilzetten, dan zit ik ervoor', wijst hij op het probleem dat de huidige regelgeving veroorzaakt. 'Dat is in feite wel als een blinde inremmen', voegt Van Gameren nog toe, waarna Van der Zande weer overneemt. 'De regels beperken de mogelijkheden om elkaar het leven zuur te maken, daar zijn ze ook voor bedoeld. Maar het geeft ook heel veel vrijheid om er gebruik van te maken en hij (Verstappen, red.) is heel sluw.'

Voormalig F1-coureur Van Lennep trekt straf in twijfel

Als vervolgens ook speciale gast en voormalig F1-coureur Gijs van Lennep naar zijn mening over de straf voor Norris wordt gevraagd, maakt de 82-jarige duidelijk dat ook Verstappen in zijn ogen niet helemaal vrijuit ging. 'Als je als eerste bij de apex bent, dan heb je de lijn, maar dan moet je natuurlijk niet van de baan afgaan volgens mij', wijst Van Lennep het discutabele moment aan.

'Buitenom inhalen mag nooit, dan moet je de positie teruggeven', vervolgt Van Lennep door meteen te stellen dat Norris sowieso fout zat. 'Dat had hij (Norris, red.) meteen moeten doen, want dan had hij het daarna nog eens kunnen proberen en dan was het wel gelukt. Maar dat Max er ook naast gaat, maakt de situatie lastig', vindt de oud-coureur. 'Er zit dus toch nog wel een dingetje aan', stelt presentator Rob Kamphues vervolgens. 'Ja', zegt Van Lennep, terwijl hij instemmend knikt.

Op het moment van de uitzending hadden de stewards echter nog geen uitspraak gedaan over de right of review, die McLaren had aangevraagd. Enkele uren later werd bekendgemaakt dat de aanvraag van de Britse renstal is afgewezen en dat Verstappen zijn derde plek mag behouden. Daarmee is de zaak nu definitief gesloten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws