Villeneuve geeft Norris hoop: 'Als Verstappen op pole stond, was het een ander verhaal' Opinie
Opinie

Villeneuve geeft Norris hoop: 'Als Verstappen op pole stond, was het een ander verhaal'

Villeneuve geeft Norris hoop: 'Als Verstappen op pole stond, was het een ander verhaal'

Het is onvoorstelbaar wat Lando Norris meemaakte in de kwalificaties voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De man die de afgelopen races terrein goedmaakte op Max Verstappen, moet nu de meubelen redden. Als hij na de race in Bakoe kan zeggen dat hij nog kans maakt op de wereldtitel, zal Lando Norris al heel blij zijn. Jacques Villeneuve zag de Brit in de fout gaan, maar geeft hem wel hoop.

Lando Norris die Q1 niet zou overleven en van één van de achterste rijen zou moeten starten aan de race: dit had werkelijk niemand zien aankomen. Het rijderskampioenschap nam weer een heel nieuwe wending op het moment dat Norris zijn snelle ronde moest afbreken na het zien van een gele vlag in de laatste sector. De gevolgen waren drastisch: Norris deed niet beter dan de zeventiende tijd, de kwalificaties zaten er voor hem op.

Sportief drama voor Norris

Hoe heeft dit sportief drama tot stand kunnen komen? Jacques Villeneuve is dit weekend één van de analisten bij Sky Sports en probeert zich in de schoenen van Norris te verplaatsen. 'Het zal frustrerend zijn', beseft de wereldkampioen van 1997. Het spreekt voor zich dat ze bij McLaren wijzen naar die gele vlag (of was het een witte?) om de uitschakeling van Norris in Q1 te verklaren.

Villeneuve legt de verantwoordelijkheid meer bij Norris zelf. 'Ik denk niet dat je moet vertragen vooraleer er effectief met de gele vlag gezwaaid wordt. Hij moest niet vertragen. Dat was een kleine fout. Hij ging ook wijd in de laatste bocht, ik ben niet zeker of zijn rondetijd wel zo goed ging zijn.' Norris beweerde zelf dat zijn rondje op zijn minst goed was geweest voor een tweede plaats.

Norris moet nog niet opgeven

Met een kloof van 62 punen tussen hem en Verstappen en acht races te gaan, kan vooral Norris zich weinig misstappen permitteren. Het verloop van de kwalificaties in Bakoe komt dus wel erg ongelegen. Villeneuve denkt desondanks niet dat alles verloren is voor Norris. 'Hij weet dat hij een snelle wagen heeft, hij weet dat Red Bull het moeilijk zal hebben op de rechte stukken.'

Bij McLaren moeten ze vooral tevreden zijn dat de grote rivaal niet maximaal geprofiteerd heeft. 'Max Verstappen begint op de zesde plaats, hij kan ook een probleem hebben bij de start. Het kan ook dat Verstappen geen punten scoort en Lando Norris wel wat punten kan sprokkelen met een zevende of achtste plaats. Het kampioenschap is niet voorbij. Als Verstappen op pole stond, was het een ander verhaal.'

Scenario door niemand voorspeld

Karun Chandhok, één van de andere analisten bij Sky, kon amper geloven wat hij zaterdag met zijn eigen ogen gezien had. 'Norris was op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Niemand had het scenario voorspeld waarbij Norris, een kanshebber in het kampioenschap, er in Q1 uit zou liggen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws