Marko laat met aanstelling Ricciardo zien niet van zijn eigen fouten te leren Opinie
Opinie

Marko laat met aanstelling Ricciardo zien niet van zijn eigen fouten te leren

Marko laat met aanstelling Ricciardo zien niet van zijn eigen fouten te leren

Het nieuws in de Formule 1 werd de afgelopen week gedomineerd door het ontslag van Nyck de Vries en de rentree van Daniel Ricciardo. Meerdere mensen vonden het zielig voor De Vries, maar tegelijkertijd waren ze juist weer blij voor Ricciardo, terwijl anderen niet begrepen wat de ‘Honey Badger’ te zoeken heeft bij AlphaTauri. Ik vraag me vooral af wat er zich in het hoofd afspeelt van Helmut Marko. De adviseur van Red Bull Racing laat in ieder geval zien dat hij niet heeft geleerd van zijn recente fouten wat betreft coureurs.

De meningen over het ontslag van De Vries lopen niet bepaald uiteen in Nederland. De meeste analisten konden zich niet vinden in het harde en snelle oordeel van Marko. Bij F1Maximaal werd de keuze van de man uit Graz wel begrepen en gesteld dat de prestaties van de voormalige coureur van AlphaTauri een ontslag rechtvaardigen. Ik zit er een beetje tussenin: tien races is wel heel erg snel, maar in die tien races heeft De Vries ook absoluut niet laten zien dat hij het zitje verdient. Dan heb je aan Marko een slechte. Ik heb het gevoel dat je al ontslagen kan worden als je Marko verkeerd aankijkt of net iets te hard smakt tijdens het eten. Dat hij met zijn gevoel regeert, is in ieder geval wel duidelijk.

Ontslag De Vries laat vreemde nasmaak achter

Laten we vooropstellen dat Marko een fantastisch oog voor talent heeft. Wat hij samen met Dietrich Mateschitz en Christian Horner heeft weten op te bouwen, is natuurlijk buitengewoon. Maar het is alsof de leeftijd nu een beetje begint in te kicken. Dat Marko het uiterste van je verlangt en keihard is in zijn oordeel, is helemaal prima. Red Bull staat niet voor niets bekend als een meedogenloze machine die je eruit gooit als je ondermaats presteert. Naast De Vries zijn Daniil Kvyat, Pierre Gasly en Alexander Albon perfecte voorbeelden. Max Verstappen was dan wel altijd het oogappeltje en dat betaalde zich dan ook wel uit.

Ergens heeft het wel zijn charme: een tachtigjarige die lekker zegt wat hij denkt en aan het einde van het jaar volop mee gaat delen in de feestvreugde van een nieuwe titel. Aan de andere kant, enige vorm van tactiek lijkt er wel uit, zowel in zijn uitspraken als zijn keuzes. In de weken voor het ontslag van De Vries was Marko meermaals te vinden in verschillende artikelen en krantenkoppen. ‘Horner wilde De Vries eigenlijk niet en daar heeft hij gelijk in gekregen’ en natuurlijk het ultimatum dat de Nederlander te horen kreeg na meerdere races. Niet bepaald dingen die je wilt horen als je al niet lekker in je vel zit.

Sergio Pérez, die ten opzichte van zijn teamgenoot zeker niet beter presteert dan De Vries dat deed, wordt dan niet bekritiseerd. Het is alsof de Oostenrijker een slachtoffer nodig heeft en zich dan als een tijger vastbijt in zijn prooi en niet meer loslaat. Na de Grand Prix van Azerbeidzjan heerste al het gevoel dat De Vries het haasje was. Verbetering kwam er ook niet en dan laat Marko al helemaal niet meer los. Alhoewel ik persoonlijk mogelijk dezelfde beslissing had genomen als Red Bull, laat het ontslag een vreemde nasmaak achter. Zeker ook omdat Marko niet van zijn eigen (verkeerde) keuzes lijkt te leren, want de keuze voor Ricciardo vind ik allesbehalve logisch.

Het is de vraag hoe lang het duurt voordat Marko is uitgekeken op Ricciardo
Nyck de Vries: de laatste coureur in een lange lijst die werd geslachtofferd door Helmut Marko. 

Parallellen tussen aanstellen De Vries en Ricciardo

Laten we beginnen bij het begin: de aanstelling van De Vries. Alhoewel de prestatie in de Williams op Monza uitstekend was, had dit niet voldoende moeten zijn voor een permanent Formule 1-zitje. Ik gunde het De Vries van harte, maar op dat moment was Ricciardo een logischere kandidaat dan dat hij nu is, ook al presteerde hij ver beneden zijn kunnen bij McLaren. Mensen zullen wijzen naar de prestaties van De Vries in de Formule 2, maar als ik nu aanklop bij een middelbare school met het feit dat ik een aantal jaren geleden mijn bachelor Engelse Taal en Cultuur heb afgerond, gaat me dat geen baan als leraar Engels opleveren. De reactie van Marko was als de reactie van een kind op de nieuwste rage; hij moest zo snel mogelijk het nieuwste populaire speeltje hebben. Daarbij vergat hij dat een weloverwogen beslissing cruciaal is bij het kiezen van een coureur voor een Formule 1-team.

De geschiedenis lijkt zich met de keuze voor Ricciardo te herhalen. Als we de geruchten moeten geloven (en deze geruchten waren redelijk hardnekkig), belde Horner met Marko om te vertellen dat de tijden van de Australische coureur prima waren. Binnen no-time was het ontslag van De Vries een feit. Het feit dat Ricciardo überhaupt al een optie was volgens eerdere geruchten werkte als een rood doek voor een stier. De goedlachse Australiër is één van de meeste populaire coureurs in de Formule 1, natuurlijk reageert iedereen positief op een potentiële terugkeer. Marko ging mee in die heisa. ‘Mensen willen Ricciardo terugzien, nou dan doen we dat toch.’ Het is de vraag hoe lang het duurt voordat de Red Bull-adviseur is uitgekeken op deze rage.

We moeten namelijk ook wel eerlijk zijn; hoe groot is de kans nou dat Ricciardo het zoveel beter gaat doen dan De Vries? Niet heel groot. Die AT04 is als een bulldozer tussen allemaal mooie sportwagens. Bulldozers besturen kan op zijn tijd leuk zijn, maar niet als je Formule 1-carrière weer van de grond moet komen. Het kan dan ook niet anders dan dat de meervoudig racewinnaar een overstap naar Red Bull beloofd is, mits hij het goed doet natuurlijk. Pérez doet het immers slecht; ook een populaire mening om te hebben. Dan maar onder druk zetten met Ricciardo, misschien krijgt Pérez dan een positieve schop onder zijn kont. Het ultimatum bij De Vries werkte namelijk zo goed.

Red Bull en AlphaTauri zaten wel in een redelijke spagaat wat betreft De Vries, al zat het team dat ook met Yuki Tsunoda. De Japanner heeft drie jaar nodig gehad om zijn draai echt te vinden, maar het vertrouwen wordt enigszins beloond. De bulldozer waar hij in moet rijden heeft geen kans op punten en hoe ervaren Ricciardo ook is, hij gaat daar geen verandering in brengen. De Vries werd immers ook gehaald om zijn ervaring en we weten hoe dat is geëindigd. Ik begrijp dan ook de aanstelling van Ricciardo minder dan het ontslag van De Vries. Zet dan Liam Lawson, een coureur die furore maakt in de Super Formula, in de auto. Neem je verlies, stoom het klaar voor 2024 en ga dan maar punten scoren.

Misschien tijd voor Marko om het stokje door te geven

Dat de leeftijd een rol begint te spelen, was ook afgelopen weekend weer duidelijk. Marko bevond zich na afloop van de race tussen verschillende ingenieurs, monteurs en cameramensen. De feestvreugde zorgde voor een glimlach bij de Oostenrijker, maar deze glimlach maakte al snel plaats voor een flinke frons. Marko stoorde zich aan één van de cameramannen en duwde deze, als een soort bevoorrechte opa, opzij. De cameraman in kwestie was niet weg te pesten en, toegegeven, zelf ook niet vies van een goede duw, maar Marko bevond zich stiekem op een plek waar hij niet hoorde. Namelijk bij de nieuwste rage.

De Red Bull-adviseur stond namelijk bij het team van McLaren dat op het punt stond Lando Norris te feliciteren met zijn podiumplek. Toevallig? Zeker niet. Een dag later stonden de media alweer voor met de bewieroking van de jonge Brit. De woorden van Marko konden uiteraard niet uitblijven. ‘Norris is de ideale teamgenoot van Verstappen.’ Toch nog een beetje kritiek op Pérez, maar het zoveelste voorbeeld van iemand die zich vasthoudt aan het laatste beetje jeugd en de algemene meningen van het publiek napraat. Niks mis mee, maar als Norris aankomend weekend buiten de punten eindigt en Pérez op P2, dan zijn de verhoudingen heel anders. Al is Marko de ergste niet als het aankomt op het toegeven van zijn eigen fouten.

Dat deed hij immers omtrent De Vries. Horner had het beter gezien en misschien is het dan ook tijd om naar hem te luisteren. Misschien is het wel tijd om gewoon, zonder karakteristieke Red Bull-bodywarmer, vanuit de garage mee te kijken. Ik wil de beste man zijn toegang tot de sport absoluut niet ontzeggen, maar misschien is het tijd om het stokje definitief over te geven aan iemand anders. Als gevoel het gaat overnemen van redelijkheid, dan is het mogelijk beter om er een einde aan te breien. Het team staat als een huis en dat heeft hij op weten te bouwen. Maar de aanstelling van Ricciardo mist een bepaalde toekomstvisie, een visie die juist nu cruciaal kan zijn met nieuwe reglementen in 2026 en een Max Verstappen die dreigt in 2028 (of zelfs eerder) te stoppen. Maar ik kan het mis hebben, dan ben ook ik de ergste niet om dat toe te geven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws