Horner krijgt de wind van voren: 'Hoop geld betaald om rust te creëren' Opinie
Opinie

Horner krijgt de wind van voren: 'Hoop geld betaald om rust te creëren'

Horner krijgt de wind van voren: 'Hoop geld betaald om rust te creëren'

Christijan Albers heeft flink wat kritiek geuit op Red Bull Racing en Christian Horner. De voormalig Formule 1-coureur is van mening dat er te veel overhaaste beslissingen zijn gemaakt en daar kan Max Verstappen de dupe van worden, ondanks dat Horner er alles aan doet om de Nederlander binnenboord te houden. Hoewel de teambaas van Red Bull de rust zo snel mogelijk terug wil laten keren in Milton Keynes, is het nog maar de vraag of dit gaat lukken.

Er zijn de afgelopen jaren een hoop mutaties geweest binnen het team van Red Bull. Zo vertrok Dan Fallows naar Aston Martin en werd Rob Marshall een onderdeel van het team van McLaren. Aankomend seizoen zal ook nog eens Adrian Newey gaan vertrekken bij de Oostenrijkse renstal en komen de verantwoordelijkheden al helemaal op de schouders van technisch directeur Pierre Waché te liggen. 'Ik geloof al dik een jaar: Pierre Waché is de man. Adrian Newey is niets, dat hoor ik telkens', zegt Albers in De Telegraaf-podcast.

Wat wel duidelijk is geworden, is dat Red Bull dit jaar zwakker presteert dan vorig seizoen. McLaren is de Oostenrijkse renstal voorbijgestreefd en dat zorgt voor frustraties bij Verstappen. Red Bull heeft in beide kampioenschappen nog een voorsprong in handen, maar het is de vraag hoe lang dit nog duurt. 'Er zijn twee factoren die hierin een rol hebben gespeeld', denkt Albers. 'Newey die een bepaalde filosofie en richting geeft, en een leiding die goed functioneert. Of het vertrek van Rob Marshall heeft toch een grotere rol gespeeld. Je ziet dat die performance niet meer komt.'

De geluiden uit de Red Bull-fabriek spreken de woorden van Albers echter tegen. 'Ik hoor alleen maar: Newey komt nooit meer in de fabriek, hij doet dit, zus, zo.' De oud-coureur denkt echter dat er wel een correlatie is tussen de mutaties en de huidige prestaties van Red Bull. 'We kunnen alleen maar kijken naar de resultaten van wat we hebben gezien op het circuit. Ze hadden meer gehoopt van die update (in Hongarije, red.), en dat kan nog even duren. De realiteit is: sinds die twee mannen zijn vertrokken is die overmacht er niet meer.'

Kritiek op afspraken met Verstappen en Marko

Teambaas Horner heeft aan het begin van het seizoen met de handen in de haren gezeten. Vanaf het afgelopen jaar speelt er een hoop in Milton Keynes en er lijkt een heuse machtsstrijd te zijn bij Red Bull. Het is onduidelijk of de problemen binnen de muren van de fabriek ook een gevolg hebben op de prestaties op de baan, maar het is duidelijk dat het team gebaat is bij meer rust. Daardoor zijn er de afgelopen maanden ook enkele keuzes gemaakt om de rust terug te laten keren.

Albers denkt echter dat er te gehaast is gereageerd op de moeilijkheden van dit seizoen. Hierdoor zit Red Bull door Sergio Pérez nog met een dilemma. 'Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dat Horner te snel bezig is geweest om rust te creëren in het team. Het was een kamikazeactie om Pérez te laten tekenen in de slechtste vorm waarin hij ooit heeft gezeten. Zijn crashes zijn voor het budgetplafond natuurlijk een drama. Horner doet alles om Verstappen te pleasen, of Max er nou wakker van ligt of niet.'

Albers doelt vooral op het contract van Verstappen en Helmut Marko. De Oostenrijker heeft een side-letter getekend, wat hem langer binnenboord houdt. Stopt hij eerder bij het team, dan heeft het geen gevolgen voor Verstappen. 'Ze hebben gewoon een hoop geld betaald om rust te creëren', zegt een kritische Albers. 'Ze hebben in ieder geval geen papieren vliegtuigje van het contract gemaakt, die uit het raam gegooid en dat die nu weggevlogen is. Als die side-letter weg is, is dat contract van Max gewoon geldig tot en met 2028, behalve als de performance van de auto hem niet bevalt', aldus Albers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws